Matkailu

Yksi menolippu helvettiin kiitos – Ilmastoahdistus

Ilmastoahdistus.
Ahdistaa. Ahdistaa niin pirusti koko ilmastonmuutos, etten siitä haluaisi edes puhua. Ahdistaa media, uutiset ja muiden mielipide. Ahdistaa niin kovasti, että en uutisiakaan enää lue. Ahdistaa muovikassin ostamisesta saatu syyllistävä katse kassajonossa ja ahdistaa olla onnellinen tulevasta lomasta. Kaikki ahdistaa.

 

IlmastoahdistusStokksnes – Islanti

“Lennätkö? – olet huono ihminen! Älä syö lihaa! Yllätyskäänne: Syö lihaa! ÄLÄ osta uusia vaatteita! Tiesitkö tämän kasvissyönnin haittapuolista?!”
Ja tämä on vain pieni otanta siitä, mitä meiltä kysytään päivittäin iltapäivälehtien kirkkaan keltaisina kirkuvissa otsikoissa. Joten kyllä, kyllä minua ahdistaa. Ahdistaa edelleen kaikki. Jopa iltatee, jonka aion kohta juoda. Sitäkään kun ei kuulemma ole tuotettu eettisesti.

 

matkustaminen (8)Raja Ampat – Indonesia

 

Se hetki oli murskaava kun tajusin unelmieni matkan Indonesiaan tuntuvan yht´äkkiä asialta, jota piti hävetä ja pyydellä anteeksi muilta. Suurin trendi ilmastonmuutoksessa tuntuu olevan toisten syyttäminen ja heidän valintojensa syynääminen. Jos lennät olet väistämättä paska ihminen sekä tekopyhä, kun kuitenkin olet ääneen huolissasi ilmastonmuutoksesta. Lomamatkoista ei kannata enää puhua eikä Facebookiin ladata trooppisia matkakuvia. Matkablogin pitäminen tuntuu yhdeltä suurimmista synneistä ja hävettää kertoa, että olisi jälleen uusi matka tiedossa.
Vaikka pukeutuisin mummoni vanhaan, sukupolvelta toiselle kierrätettyyn kolttuun, ei se silti tee minusta parempaa ihmistä. Kaikki muistavat vain sen, että lennän. Seuraavan Aasian-matkan saisin varmaan hyväksyttyä jättämällä lapset tekemättä ja omakotitalon rakentamatta. Näin minulla säilyisi hyvä omatunto, kun muksuni eivät olisi yksi ilmastonmuutoksen vauhdittajista – ja lopulta sen kärsijöistä.

 

matkustaminen (3)Hallstatt – Itävalta

 
Mitä tulee sitten uutisointiin tai faktoihin ilmastonmuutokseen liittyen, tunnen olevani täysi idiootti. Olen yksi niistä pölvästeistä, joka tarpeeksi vakuuttavilla perusteluilla uskoo mitä tahansa. Minua ei ole siunattu kyseenalaistamisen jaloilla taidoilla, joten tarpeeksi hyvillä argumenteilla minut saisi varmaan uskomaan jopa siihen, että ilmastonmuutos ei ole totta. Keskustelu matkustamisen ympärillä on jo jonkin aikaa käynyt melko tulisena ja jokaista matkustamisen muotoa on kritisoitu melko räväkästi.
 
Olen usein hämmentynyt erilaisista päästötutkimuksista ja on todella vaikeaa hahmottaa mikä on totta ja mikä ei. Jos kompensoin lentoni sekä ostan Eco-lentolipun, onko se todella huonompi ratkaisu kuin esimerkiksi matkata kaksi viikkoa rahtilaivan kyydissä Atlantin yli samaan kohteeseen? Löydän itseni liian useasti äimänkäkenä lukemasta ristiriitaisia juttuja lehdistä. Luen uutisia lentopäästöistä ja artikkeleita, joissa paheksutaan matkustavien kansalaisten hiilijalanjälkeä. Samalla tuon uutisen alla värikäs mainos hehkuttaa kuitenkin uutta kauppakeskusta, josta Kiinasta tuotua halpamuotia saa nyt ostettua vieläkin halvemmalla. Ja se on ok, koska näitä vaatteita ostaakseen ei kenenkään tarvitse lentää toiselle puolelle maapalloa. Onko kukaan ajatellut Wishin tai Amazonin nettikaupasta tilatun tuotteen hiilijalanjälkeä?
 

IlmastoahdistusRaja Ampat – Indonesia

 
On todella tärkeää, että ilmastotietoutta lisätään, enkä sitä missään nimessä halua vähätellä. Onhan tämän maailman meininki jo aikaa sitten vinksahtanut raiteiltaan. Tutkijat vääntävät uusia tilastoja sekä ennusteita maapallon tuhosta liukuhihnalla ja me kuluttajat orjallisesti seuraamme näistä ennusteista syntyviä uusia trendejä. Se, mikä eilen oli vielä hyväksyttävää, on varmasti ensi viikolla jo uusimpien paheiden listalla. Monikaan ei silti tunnu kyseenalaistavan sitä, että esimerkiksi kauppojen hyllyt edelleen täytetään suurimmaksi osaksi tehotuotetusta lihasta? Eikö meille pitäisi tällaisella ahdingon hetkellä tarjota vain ekologisia, eettisesti valmistettuja tuotteita ja tehdä niistä kaikkien kukkaroille sopivia? Miksi halvin elintarvike ei välttämättä olekaan aina suomalainen, vaan lentorahdilla maahan saapunut ulkomainen tuote?
 

matkustaminen (7)Coron – Filippiinit

 

Niin kuin useasti olen jo todennutkin, niin minua lentävänä ihmisenä odottaa menolippu helvettiin. Arjessani yritän tehdä eettisesti oikeita valintoja, jotta saisin hieman hyviteltyä lennoistani aiheutuvia päästöjä. En syö kuin suomalaista lihaa, en osta uusia vaatteita, ellei ole aivan pakko. En tilaa Kiinasta krääsää, en käytä mikromuovia sisältävää kosmetiikkaa, sanon “ei” pilleille. Kierrätän kaiken mahdollisen, ja kun matkustan, yritän valinnoillani ohjata rahani paikallisille toimijoille tai valita Eco-lentolipun.
 
Luin juuri mainion jutun Viimeinen kuulutus – blogista, josta sain hyvän konkreettisen tavan kompensoida päästöjäni. Jan kertoo ‘Lentämistä ilman ahdistusta’ kirjoituksessaan, kuinka hän on jo jonkin aikaa kasvattanut puita ympäri maailman kompensoidakseen lennoista tulleet päästöt.

 

Bali (59)Bali – Indonesia

 

IlmastoahdistusKappadokia – Turkki

 
Meidän lajillemme ominainen piirre on, että olemme aikojen alusta asti onnistuneet aina omaa itsekkyyttämme tuhoamaan kaiken. Miksi meistä onkaan tullut niin ahneita? Tässä vaiheessa, kun olemme tottuneet tähän kaikkeen eettisesti arveluttavaan luksukseen, lentämiseen ja tavaran paljouteen, olisi kieltämättä vaikea astua pari askelta takaisinpäin aikaan, jolloin tupakan polttaminen sisällä oli ihan ok, internet-yhteys tapahtui soittamalla jonnekin bittiavaruuteen ja ilmastoahdistus oli vitsi vain.
 

IlmastoahdistusRaja Ampat – Indonesia

 

Tämän uppoavan laivamme kurssia tulee olemaan todella vaikea tässä vaiheessa enää kääntää, vaikka meillä kaikilla olisikin tarvittava tieto ja taito edesauttaa suunnanmuutosta.
Valehtelisin, jos väittäisin lopettavani lentämisen kokonaan, mutta yritän muilla valinnoillani saada hiilijalanjälkeni pienemmäksi. Toivon kuitenkin muuttuvani ajankuluessa edes jonkin sortin “kohtuulentäjäksi”, jottei sitä menolippua helvettiin tarvitsisi ikinä lunastaa.

 

matkailu_2 (1 of 1)Ilmastoahdistus. Yksi menolippu helvettiin lausauhduksen inspiraation tuotoksista. Islanti pienellä lisätaialla 😉

 
Hyviä ympäristöystävällisiä vinkkejä arkielämään löytyy @zerowastefinland  ja heidän nettisivuiltaan.

 

matkustaminen (4)Raja Ampat – Indonesia

 

Seuraa myös mukana instagramissa @terveiset_paivantasaajalta

 

Wadi (40)Wadi Shab – Oman

32 Comments

 • Inka / Ollaanko jo perillä?

  Puit ajatukseni sanoiksi! Ahdistaa ja tuntuu siltä, että koko ilmastonmuutoksen syy sysätään VAIN niiden ihmisten harteille, jotka matkustavat – tavalla tai toisella. Toisten hiilijalanjäljen syynäämisestä on tullut ihmeellinen noitavaino! Ei riitä vaikka teet kymmenen asiaa ilmaston kannalta oikein, koska teet yhden väärin ja olet sen ansiosta tekopyhä. En myöskään uskalla avata enää uutisten kommenttikenttiä, sillä siellä kinastelevat toisilleen mitä ilkeimmin puhuvat ihmiset.

  Erityisen surulliseksi ja ahdistuneeksi minut tekee se, etten ole eläessäni päässyt matkustelemaan ja nyt kun vihdoin olen päässyt toteuttamaan unelmiani matkustellen se on maailman suurin vääryys eikä millään tasolla hyväksyttävää.

  • Sandra

   Samoja ajatuksia! 🙂 Media ja ilkeily saa voimaan pahoin usein ja jätän suosiolla jo jutut lukematta. Yritetään tehdä sen lentojen mahdollistamisen eteen sitten muita kestäviä ratkaisuja.

 • Johanna

  Itse en aio kokea ilmastohäpeää matkustlusta. Olen elänyt elämäni köyhänä ja päässyt ekalle ulkomaanmatkalleni tasan 5v sitten. On kerrottu, että taviksen vaateostot vuodessa tekee yhtä paljon haittaa maapallolle kuin lomamatka. No en ole ostelut uusia vaatteita 43 vuoteen joten voi kai vähäsen lentää nyt 🙂

  • Cilla Maria

   Voin samaistua Johannan kommenttiin. Maksoin monta vuotta ulosottovelkoja, mitkä kerty nuoruuden hölmöilyistä ja siitä, etten työllistyny opintojen (ja opintolainan) jälkeen. Tein armottomasti viis tai kuus vuotta töitä, maksoin velat pois ja sit aloin säästämään. Tuota ennen olin kans ollu köyhä ja kaikki rahat meni pelkkään selviytymiseen. Olin tehny päätöksen, että sit kun velat on maksettu, niin lähen tutustumaan Lattareihin ja niin myös tein. Matkakuume vaan kasvaa koko ajan mitä enemmän matkustaa. Toki olin käyny sitä ennenkin joitain kertoja ulkomailla, mutta en yhtä tiiviisti kuin nyt näin päälle kolmekymppisenä.

   Mäkin teen niin paljon arjessa ekologisia valintoja, että lentäminen on ainoa suuri synti. Oonkin antanu itelleni luvan matkustaa kerran-muutaman kerran vuodessa ja pyrin myös matkoilla tekee ekologisia valintoja tai matkustamaan maata pitkin. Kirjotin tästä omaan blogiinkin aiemmin. On hyvä, että näistä asioista puhutaan, mutta ei kukaan voi yksin pelastaa koko maailmaa. Hyvä että tekee edes jotain 🙂

 • Jenni | Boarding Time

  Jaan kyllä ahdistuksesi. Mutta lennän edelleen.
  Omalla kohdallani hiilijalanjälkeä pienentää ehkä se, että en syö lihaa, maalämpö ja sähköauto. Jokaista lentoani (joita kieltämättä kertyy vuoden mittaan ihan liian monta) kompensoin suoraan ja konkreettisesti saksalaisen Atmosfairin kautta (atmosfair.de). Kannattaa tutustua.
  Toisaalta selittelyt sikseen, ja uskon, että lentäminen tulee loppumaan väkisinkin omalta osaltani jossain vaiheessa. Itse kannatan lentoveroa, suitset kireälle vaan. Ehkä ehdin muuttaa sitä ennen lämpimimmille leveysasteille.
  Tai sitten kävellään marraskuusta maaliskuulle sinne missä aurinkokin joskus näyttäytyy.

  Toivottavasti nämä asiat tulisivat ajankohtaisiksi ja trendikkäiksi pikapuoliin myös Kiinassa, siellä sitä lentämisestä innostunutta vaurastanutta keskiluokkaa vasta riittääkin. Ja sitoutuminen päästöjen rajoittamiseen nolla.

  • Sandra

   Niinpä, jokaisella meillä on se jokin asia mitä teemme paremman huomisen eteen. 🙂 Samoja ajatuksia asiasta <3 Pitääpä tutustua tuohon Atmosfairiin.

 • Laura Laakso

  Loistava kirjoitus ja jaan tuntosi. Tämä vuodenaika saa mut muutenkin ahdistuneeksi ja siihen päälle ympäristöasiat. Mun on ollut pakko yrittää olla ajattelematta asiaa, koska alan itkemään kun ajattelen liikaa. Pelkään miltä maailma näyttää 30 vuoden päästä. Mutta silti mun on pakko päästä välillä pois täältä pimeästä ja ilmapiiri on tosiaan mennyt vähän kummaksi. Syytellään ja kytätään. Joku massipäällikkö teollisuudessa on varmaan kehitellyt juonen, että nyt osoitetaan syyttävä sormi pelkästään lentämiseen, että kaikki muut saasteen lähteet unohdetaan. Tilanne on vaikea. Kaikesta täytyy tehdä kestävämpää ja järkevämpää. Tulipahan vuodatus!

  • Sandra

   Kiitos Laura! 🙂 Sepä juuri ja ei ole mennyt päivääkään tällä viikolla kun en olisi itkenyt tätä pimeyttä! 😀

 • Noora / Seikkailumielellä

  Mielestäni tähän päästöasiaan pitäisi kehittää jokin muu lähestymistapa kuin syyllistäminen. Sillä saadaan vain ihmiset kiinni toistensa kurkkuihin ja negatiivista ilmapiiriä koko asian ympärille – vaikka juuri nythän kaikki pitäisi saada kiinnostumaan ja innostumaan oman hiilijalanjälkensä pienentämisestä.

  Jos ilmastoahdistus on kuitenkin ehtinyt omalle kohdalle iskeä, on yksi parhaista keinoista sen lieventämiseen juuri oma toiminta, eli elämäntapojen muuttaminen ilmaston kannalta kestävämpään suuntaan – winwin-tilanne sekä itselle, että planeetalle siis. Pyörittelen tunneteemoja ja muun muassa juuri ilmastoahdistusta melko paljon psykologin ammattini kautta ja etenkin nuorissa ahdistus ilmastosta ja maapallon tulevaisuudesta on havaintojeni mukaan kasvanut. On surullista, jos ahdistus lamaannuttaa tai estää erityisesti aikuisia ajattelemasta näin tärkeää asiaa kokonaan, kun juuri nyt tarvittaisiin asian tiedostamisen lisäksi toimia muutoksen eteen. Tämänkin takia keskusteluilmapiiriin tarvittaisiin mielestäni muutosta.

  • Sandra

   Ihan samaa mieltä! Itse tähän kaikkeen ahdistukseen voi vain vaikuttaa, mutta syyllistäminen olisi kyllä karsittava kaikista keskusteluista pois.

 • Janzu

  Hieno rohkea kirjoitus, josta tunnetilat paistavat harvinaisen selkeästi lävitse.

  Media rummuttaa aina valtavirtaan vaikuttavaa säveltä ja uutiset ovat lähes aina negatiivisia, koska ne myyvät paremmin. Internetin maailmassa löytyy aina mielipide, joka vahvistaa mitä tahansa uskomusta. Siksi lähdekritiikki on entistä tärkeämpää, mutta vaikeampaa kuin koskaan aiemmin.

  Mielestäni omaa tietoisuutta kasvattamalla voi päästä, sekä ahdistuksesta eroon, että pystyy valistamaan asiasta myös muita yksi henkilö kerrallaan. Käyttämällä blogiasi näin hyvin hyödyksesi, pystyt vaikuttamaan useampaan henkilöön kuin yhteen.

  Pohjalla konfliktissa on aina ihmiskontakti, ja vain erittäin pieni osa ihmiskunnasta nauttii tappelusta. Pienellä työllä saamme helpotettua yhdessä kollektiivista olotilaa ja keskittyä oikeisiin ratkaisuihin. Vedä siis syvään henkeä ja revi sen jälkeen menolippusi helvettin.

  Ps. Kiitos linkistä.

  • Sandra

   Kiitos Jan! 🙂 Hyviä pointteja ja tuo lähdekritiikki on niin tärkeä! Se vain harvemmin unohtuu ja sitä uskoo ihan mitä vain juttuja! 😀

 • Anna / Muuttolintu

  Jossain määrin jaan ilmastoahdistuksesi. Mielestäni mediassa on kuitenkin ihan liikaa keskitytty lentämiseen ja lihansyöntiin, vaikka muitakin ongelmia riittää kuten vaikka se pikamuoti. Mediassa keskitytään myös aivan liikaa siihen, mitä yksittäiset ihmiset voivat ilmastonmuutoksen hidastamisen eteen tehdä, vaikka pitäisi alkaa osoittelemaan sormella yksittäisten ihmisten sijaan isompia tahoja, joilla on enemmän valtaa tehdä asialle jotain. Samalla kun tavalliset ihmiset syyttelee toisiaan lentopäästöistä, herrat hurauttelee ympäristökokouksiin yksityiskoneilla. Enkä tällä nyt tarkoita sitä, etteikö yksittäistenkin ihmisten kannattaisi tehdä parhaansa, tottakai pitää. Yksittäisten ihmisten pienet päätökset kun tarttuvat tarpeeksi, niillä voidaan toivottavasti pitemmällä tähtäimellä vaikuttaa myös niihin isompiin tahoihin. Ja on tottakai hyvä, että näistä asioista puhutaan mahdollisimman paljon. Ehkä se keskustelu välillä karkaa vaan vähän väärille raiteille…

  • Sandra

   Olen samaa mieltä! 🙂 Miulla oli myös viittaus tuonne isompien tasojen suuntaakin vielä jossain vaiheessa, mutta teksti meinasi lähteä vähän lapasesta. 😀 Oli pakko vähän karsia ajatuksia pois jo.

  • Travelloverin Annika

   Olen samaa miettinyt kuin Anna ja sinä. Siis vähän ahdistaa, mutta kun on niin paljon muutakin kuin lentäminen. Juuri pikamuodin osuus päästöistä taisi olla jopa suurempi. Tästä lukiessani hetken huokasin, että ainakaan siinä suhteessa en ole maailmaa tuhoamassa. Kuljen samoissa vaatteissa, kunnes ovat siinä kunnossa, ettei enää kehtaa tai voi pitää. Matkailun minulle tuoma ilo voittaa toistaiseksi siitä tulevan ahdistuksen. Niin, epäilemätttä tämä on merkki siitä, että olen vain itsekäs paska.

 • Espanjaan

  Älä ahdistu. Syyllisyydentunne ei vie elämää eteenpäin. Nauti siitä, mitä teet. Toisaalta on hyvä tietää asioista ja ottaa selvää, että voi tehdä valintoja, kun niitä voi tehdä. Eikä lentäminen todellakaan ole se ainoa, jonka suhteen pitää niitä valintoja tehdä. Hitaampi ja säästävämpi elämäntapa on hyvä tavoite, mutta eniten siihen vaikuttavat arjen valinnat. Miten liikut päivittäin, mitä syöt, mitä ostat, mitä kulutat, millaisia asioita edistät. Omilla valinnoilla voi saada hyvän omantunnon itselleen. Tekee sen, mitä voi.

 • Jaakko / Lomalla viimeinkin

  Oho, onpa tekstin perusteella sulla ahdistunut olo. Itseä toki huolettaa ilmasto ja pohdin ja teen valintoja, jotka omalta osaltani olisi muutoksia parempaan suuntaan en kuitenkaan koe että olisin ahdistunut. Monesti media liikaa painottaa pelkkiä lentämisestä aiheutuvia päästöjä kun kokonaisuuteen kuuluu niin paljon muutakin. Muista kuitenkin olla armollinen itsellesi.

  • Sandra

   Ja olenkin armollinen. 🙂 Tekstin tarkoitus oli ehkä enemmänkin herättää pois noista turhanpäiväisistä syytöksistä mitä toisillemme teemme. Mediasta luemme joka toinen päivä toisiaan kumoavia juttuja, jotka luovat hysteriaa eri aiheiden ympärille. Kuitenkaan kun en lentämistä suorilta lopeta, pohdin muita keinoja joilla hyvitellä siitä syntyviä päästöjä. 🙂

 • Saija

  Itse ajattelen tekeväni voitavani, mutta suuremmat muutokset saa aikaan vain asioiden/lakien linjaaminen esim lentovero, ympäristöystävällisemmiksi valtioiden tasolla.

  Tämä antaa ainakin minulle pienen helpotuksen yksilönä ja lievittää ahdistustani hieman. Koen velvollisuuksiksini äänestämisen (ilmastonmuutoksen ehkäisemisen/hidastamisen puolesta) ja pyrkimällä vaikuttamaan kanssaihmisten valintoihin oman esimerkkini sekä mahdollisen tiedon jakamisen avulla.

 • Eeva / Eevagamunda-blogi

  Suomen keskusteluilmapiiri on tässä(kin) asiassa tosi surullisen ruma, syyttävä ja kärjistynyt. Täällä asuinmaassani Espanjassa tilanne taas tuntuu olevan toisessa äärilaidassa. Espanjassa ilmastoteemat ovat hyvin vähän esillä (verrattuna Suomeen). Itsekin olen huolissani maapallostamme ja sen tulevaisuudesta ja yritän tehdä tiettyjä kestäviä valintoja. Omista kohtuumäärissä pysyvistä lennoistani enemmän tunnen pahaa oloa siitä, miten vähän ilmastoasiat tuntuvat kiinnostavan ympärilläni olevia ihmisiä täällä. Samalla tuntuu pahalta, että Suomessa, jossa ollaan keskimäärin paljon tiedostavampia ilmastoasioiden suhteen, ihmiset kärsivät suuresta ilmastoahdistuksesta. Armollisuutta!

 • Lotta-Maaria / delfiininselassa

  Hyviä pointteja oot tuonut esille! Mua hämää ilmastokeskustelussa myös sen yksipuolisuus ja mustavalkoisuus. Kaikki keskustelu pyörii yksittäisten ihmisten tekemien lentojen ympärillä, vaikka päästöjä aiheuttaa kaikki muu liikenne, lämmitys näillä leveysasteilla, vaateteollisuus, kansainvälinen kauppa…

 • Pia / Lyhyenä hetkenä

  Ymmärrän ahdistuksesi ja samaistun, vaikken ehkä ihan niin vahvasti, että tuntisisn taskussani olevan matkalipun helvettiin. Yritän elää mahdollisimman kestävää elämää arjessani, enkä siksi suostu syyllistymään siitä, että lennän kerran tai kaksi vuodessa lataamaan akkujani Eurooppaan. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, etten ole kovin kiinnostunut kaukomaista, joten lentoni ovat sieltä lyhyemmästä päästä. Pyrin kuitenkin aiempaa enemmän matkustamaan kotimaassa ja hoitamaan matkakuumettani etsimällä kohteita junamatkan päästä. Meillä on vain tämä yksi elämä, eikä sitä kannata viettää ahdistuneena, vaikka omia valintoja onkin järkevää punnita – ei siksi, että miettisi mitä muut ajattelevat, vaan siksi, että maapallo säilyisi elinkelpoisena meidänkin jälkeen.

 • Sini

  Hyvä postaus ja olen pitkälti samaa mieltä paitsi iItse en pode ilmastoahdistusta. Kannan oman korteni kekoon ostamalla ikimetsää, valitsemalla kalliimpia, suoria lentoja mahdollisuuksien mukaan ja tekemällä ekologisia arjen pikku valintoja. Juuri niin kuin edellä sanottiin, ilmastonmuutoksen hoitoon pitää lähteä isommat toimijat, että saadaan isompia tuloksia. En noiden sähköautojenkaan puolesta liputa. Hienon keksinnön takana on se, että mm Kongossa tuhannet pikkulapset kaivavat saastuneissa kaivoksissa kobolttia paljain käsin, että ympäristötietoinen eurooppalainen saa ajaa sähköautoa. https://greenworldwarriors.com/2019/01/14/child-miners-living-a-hell-on-earth-so-you-can-drive-an-electric-car/

 • Periaatteen Nainen

  Jokaisella meillä on perustelumme ja pyrkimyksemme saada synninpäästö toiminnallemme. Mäkin perustelen mielelläni sillä lentämistä (jota olen tietoisesti vähentänyt) että okei, en ole syönyt lihaa yli 20 vuoteen, asun ahtaasti, en omista autoa saati ajokorttia jne. Ja on ihan hyvä, että sitä omaa toimintaa arvioi kriittisesti ja jopa pienessä määrin ahdistuu (ei niin, että se tekee toimintakyvyttömäksi vaan niin, että se kannustaa arvioimaan mikä on “tarpeellista” ja laskemaan hyötysuhdetta).

  MUTTA hämmentävää miten ennen kaikkea markkinatalouden rakentamassa saastuttavassa järjestelmässä nyt syytellään kuluttajaa. On luotu hirviö, josta hyötyjät livahtavat vastuusta ja tavallaan me kaikki tälle systeemille enemmän tai vähemmän alistetut tavalliset kansalaiset sitten syyllistymme, ahdistumme ja yritämme kierrättämällä pelastaa maailman vaikka tarvittaisiin paljon radikaalimpia liikkeitä. Niitä ei vain näy…

 • Sofia / Project Forever

  En varsinaisesti koe ilmastoahdistusta, mutta toki olen hieman huolissani nykyisestä kehityssuunnasta ja yritän tehdä parhaani valinnoillani, kuitenkaan luopumatta tietyistä mukavuuksista. Yritän välttää kertakäyttökulttuuria ja vaatteet kulutan loppuun tai laitan kiertoon. Se mitä sanoit siitä että miksi ulkomailta tuodut tuotteet ovat halvempia kuin suomalaiset on ihan totta! Etenkin ruoan suhteen. Yritän suosia suomalaista mutta helpompaa se olisi jos hintaero olisi pienempi. Eniten olen huolissani kuitenkin maailman muovi- ja jäteongelmasta. Ilokseni täällä Etelä-Amerikassa olen huomannut että pillejä ei käytetä juuri missään, vain kerran sellainen on juomaani laitettu ja sekin oli paperipilli! 🙂

 • Sanna I Seven Seas

  Tämä on niin iso ja tärkeä aihe ja luulen, että jokainen näitä toivon mukaan käy jollain tasolla läpi itsensä kanssa. Omassa arjessa yritän tehdä kestäviä valintoja, mutta kaukokaipuu ei ole ottanut laantuakseen. Tiedän, että olen tiedostava ihminen ja teenkin arvovalintoja sekä kotona että reissussa. Uskon myös että vastuu on yksilötasolla, mutta myös eritoten yritys- ja maatasolla.

 • Pirkko / Meriharakka

  Ilmastosta voin olla huolissani, mutta en suostu asiasta ahdistumaan. Teen minkä kohtuudella voin ja toivon, että päättäjät tekevät osansa. Etenkin lentämisen nostaminen tikunnokkaan ajatellen sen pientä osuutta asiassa enemmänkin naurattaa kuin itkettää. Itse kunkin kohdalla valinnat voivat olla erilaisia, paljon matkaavat harvemmin omistavat vaikka kesämökkejä ajellakseen niille pahimmillaan viikottain.

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Tässäpäs oli paljon samoja asioita, joita olen myös itse miettinyt – kuten juuri tuo että suurin trendi ilmastonmuutoksessa tuntuu olevan toisten syyttäminen ja heidän valintojensa syynääminen. Tunnistan itseni monesta noista sun mainitsemasta kohdasta, kuten tuosta että mitä ahdistus iskee kun unohdat sen kestokassin joskus kotiin tai reppuun ei enää mahdu. Täällä on kyllä niin paljon asioita mihin meidän ihmisten pitäisi puuttua ja pakottaa itsemme muuttamaan tapoja jo ihan pelkässä arjessakin.

  Kiitos muuten vinkistä, tuo Viimeinen kulutus meni kyllä lukulistalle!

 • Eve, Jetlaggies

  Ilmastoahdistus on kiertynyt meidän kaikkien yöuniin ja arkeen. Tuntuu siltä, että kaikkien tavoista löytyy jotain moitittavaa, vaikka pienen ihmisen mittakaavassa olisi tärkeää syyllistämisen sijaan ennemmin keskittyä tekemään itse ilmaston tilaa kohentavia toimenpiteitä, eikä vain syytellä toisia. Olen miettinyt paljon tätä lentämisen kamaluutta. Enkä pysty sitä lopettamaan, mutta toki järkeistämään ja vähentämään. Helvettiin menolippu täälläkin siis. Lentämisestä on tullut valitettavasti yksi niistä harvoista ilmiöistä, jota tarkkaillaan, vaikka kulutus- ja ruokailutottumukset kuten pikamuoti, lihansyönti ja jatkuva asioiden shoppailu ympäri maailmaa, muovin turha suurkulutus ja äärimaterialismi ovat yhtä huolestuttavia ilmiöitä vain joitain mainitakseni. Kiitos postauksestasi. Tämä ei vähennä ilmastoahdistustani, mutta antaa tärkeää vertaistukea <3

 • Anmarien

  Minusta olennaisinta on se, mitä ahdistuksen tunteen jälkeen tekee. Itse näen, että tämä ilmastoahdistus tulee muuttamaan matkustamista tulevaisuudessa. Kohteissa ollaan ehkä pidempään ja lyhyemmille matkoille suunnataan lähelle julkisilla kulkuneuvoilla. Tämän muutoksen mahdollistaminen vaatii myös muutoksia esimerkiksi työelämässä ja infrassa. Mikäli töitä voi tehdä kätevästi etänä onnistuu pidempikin matka. Mikäli kivoihin kohteisiin pääsee bussilla tai junalla yleistyy näiden kulkuneuvojen käyttö. Toivottavasti siis jatkossa mietitään näitä ratkaisuja myös laajemmassa näkökulmassa. Ehkä me matkabloggaajat voimme olla näitä muutoksia omalta osaltamme edistämässä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *