Bali

Ihastuttava ja kaunis Bali, tukahdutammeko me sinut?

Kävellessäni Canggun kapeilla kaduilla, en voi olla huomaamatta sitä leveää aurinkoista hymyä, joka loistaa mopoilla vastaan ajavien turistien kasvoilta. Kypärän alta valtoimenaan hulmuavat auringon vaalentamat hiukset, kasvojen suojana olevat suuret aurinkolasit sekä surffilaudalle varattu paikka mopon kyljessä ovat Balilaisessa katukuvassa nykyään arkipäivää. Nämä surffitukkaiset ihmiset näyttävät niin onnellisilta ja huolettomilta. Heidän varma sekä rento liikenteessä puikkelehtiminen on jo niin vakuuttavaa, että on vaikea edes sanoa, ovatko nämä onnellisen näköiset ihmiset kahden viikon vai kahden kuukauden lomalla.
Nykyään yhä useammat tulevat Balille muutaman lomaviikon sijasta myös oleskelemaan pidempiä aikoja. Balista on tullut muodikas paikka pitää väliaikaista kaukokotia.
 
Bali
 
Bali (46)
 
Aamuisin, Balilla kiirehditään joogaamaan, surffaamaan taikka aamiaiselle suosittuihin värikkäisiin smoothie bowl kahviloihin. Keskipäivällä kiiruhdetaan kiertelemään mopolla nähtävyyksiä sekä nauttimaan lounaalle trendikkäitä poke kulhoja. Illalliseksi Balilla nautitaan meksikolaista ruokaa sekä clubbaillaan Echo beachin suosituissa ranta baareissa. Tällainen elämä Balin Canggussa on jo niin arkipäivää, että kaiken tämän seasta on vaikea löytää enää mitään paikallista. Canggu on kasvanut viime vuosien aikana niin räjähdysmäisesti, että suurin osa alueen riisipelloistakin on raivattu suosittujen kahviloiden tieltä.
 
Bali (9)
 
Bali (10)
 
Bali (52)
 
Canggun katukuva on hiljalleen täyttynyt kaikista edellä mainituista trendi-ilmiöistä ja siitä on rakentunut yksi Balin suosituimmista keskuksista. Pienet kapeat kadut ruuhkautuvat mopoista sekä autoista todella pahasti ja vartin matkasta saattaa ruuhka-aikaan tulla hyvinkin yli tunnin mittainen. Georgiassakin jo tutuksi tullut ristinmerkin tekeminen ennen liikenteen sekaan sujahtamista tuntuu täälläkin hyvältä idealta, sillä jalankulkijoille varattua tietä kaduilta ei löydy. Tätä osaa Balista ei tosiaankaan ole suunniteltu suurempien turistijoukkojen löydettäväksi, mutta silti se on ohittanut suosiollaan sen kuuluisan Balin Kutan.
 
Bali (45)
 
Bali (56)
 
Bali (48)
 
Tällä hetkellä Bali on tosiaan se place to be ja instagramia selatessa tuntuu, kuin menettäisit jotain, kun et tällä hetkellä ole siellä. Värikkäät kahvilat, surffirannat, kimaltavan vihreät riisipellot sekä upeat vesiputoukset ovat Balin tavaramerkkejä. Tuhannet toinen toistaan kauniimmat yksityiset villat, viidakkohotellit sekä luksus bungalowit ovat Balilla edukkaita ja niihin tavallisillakin tallaajilla on varaa. Entäpä ne kauniit kuvat temppeleillä sekä viidakkokeinuissa tai linnunpesissä? Trendikkäässä Balissa matkailijoita kiehtovat sen luomat mielikuvat ja sen trooppisuus. Sen kuuluu tarjota meille hetken pakopaikka ja pieni maistiainen siitä kuuluisasta eat pray love – elämästä. Bali on matkakohteena myyty meille todella hyvin ja somemaailmasta on sen kiittäminen.
 
Bali
 
Bali
 
Bali
 
Tämän meidän esteettistä silmää miellyttävän paratiisin hintana on kuitenkin ollut paikallisuuden menettäminen. Suosituimmilta alueilta riisipellot sekä paikalliset warungit on raivattu aikoja sitten pois kauniiden jooga kahviloiden tieltä. Vaikka nämä länsimaalaiset kauniit kahvilat tuovatkin turismivaroja saarelle, ei paikallinen väestö siitä järjettömän paljoa kostu. Länsimaalaisethan ne kahvilat sinne nykyään rakennuttavat ja paikalliset toimivat korkeintaan vuokranantajina. Turismi on mielestäni Balilla tainnut tässä jo mennä hieman yli, sillä jos totta puhutaan, niin sitä ravintola tarjontaa katsellessa et voi varmasti sanoa missä maassa edes olet. Nämä hipsterimäiset kahvilathan voisivat olla vaikkapa Italiassa. Nämä minun aatokseni ja huomioni keskittyivät niille Balin suosituimmille sekä trendikkäimmille alueille.
 
Bali
 
Bali
 
Bali
 
En voi toki kieltää, ettenkö olisi itsekin kokenut pientä ihastumista Balin tarjoamaan mielikuvaan. Kun ystävät ovat nyt kyselleet suosittelisinko Balia matkakohteeksi, olen vastannut kyllä. Tiedän mitä valtaosa matkaajista haluaa ja vaikka Bali ei minun paratiisi kriteeriä enää täyttäisi, voi se täyttää jonkun muun. Ensimmäisellä kerralla Balilla vuonna 2013, tunsin pelkkää ahdistusta katukuvaa katsellessa. Tämän reissun tullessa niin yht äkkiä (tässä syy), en edes kerennyt ajatusta kauaa ahdistelemaan. Askel ahdistuksesta ihastukseen oli yllättävän helppo ja olenkin miettinyt kotona syitä tähän. Ehkä ihastumisen syynä oli ystävien kesken jaettu rauhaisa villa tai ehkä rakastuin rauhaisaan vihreään Pohjois-Baliin. Tai ehkäpä ihastuinkin sosiaalisen median luomaan trooppiseen mielikuvaan paikasta ja tuudittauduin sen suojiin. Entä jos koinkin ihastusta vain siksi, että oli pakko. Olinhan pakon edessä sinne tullutkin, eikä Bali ollut missään vaiheessa ollut matkasuunnitelmassa. Ahdistukseni kuitenkin huuhdottiin pois omassa uima-altaassa polskiessa ja pystyin hieman antautumaan tuolle jumalten saarelle. Kunhan en vain liikaa astellut tienvierustaa pitkin ruuhka-aikoihin, silloin ahdistus palasi taas. Oman villan porttien takana pystyin piiloutumaan ulkomaailmalta ja rakentamaan ympärilleni oman viihtyisän Balini.
 
Bali
 
Bali
 
indonesia)
 

BaliToki Balilta löytyy vielä niitä koskemattomiakin kolkkia, jossa sielu toden teolla lepää.
Pohjois-Balin mutkaisilla ja vehreillä viidakko teillä ajellessa Bali tuntui oikein mukavalta.

 

BaliBalin instagram spotit ovat todella suosittuja ja niillekin järjestetään opastettuja kiertoajeluita.

 
Bali
 

BaliPieniltä kujilta löytyvät paikalliset herkut

 
Bali
 

Behind the scenes – Balin nähtävyydet

Viimeisimmässäni Bali jutussa – Pura Lempuyang temppelin kuvailluusio – avasin hieman todellisuutta upeiden instagram kuvien takaa ja sivusin kuvamanipulaatio aihetta. Bali ja sen lähisaaret ovat tällä hetkellä pullollaan suosittuja instagram kohteita ja ne houkuttelevat turisteja ikuistamaan täydellisiä lomakuvia albumeihinsa. Nämä kohteet eivät usein todellisuudessa kuitenkaan ole sitä miltä ne sosiaalisessa mediassa näyttävät ja harmillisen paljon kuvia on “paranneltu”. Astuin itse Pura Lempuyang temppelin kohdalla tähän ansaan ja toivon todella, että se jäisi viimeiseksi sellaiseksi.
 

puralempuyang_ (1)Kuvailluusiota

 
puralempuyang (9)
 
Yksi Balilla vierailemistamme kohteista oli Tegenungan vesiputoukset. Tämäkin kohde on valitettavasti melkoinen instagram spotti, mutta sen onneksi tiesinkin jo ennen vierailua. Vesiputousten lisäksi Tegenungan on kuuluisa idyllisistä keinukuvista sekä linnunpesistä.
 
Bali
 
Bali
 

indonesiaJono pienelle vesiputoukselle

 
tegenungan_
 
indonesia
 
Kuitenkaan kaikki sosiaalisenmediasta bongatut kuvat eivät valehtele ja Balin lähisaarilta voi vielä löytää niitä aidosti kauniita kohteita. Nusa Penidan lumoavan kaunista saarta on vielä tuskin kokonaan onnistuttu pilaamaan ja ainakaan sieltä otetuista kuvista ei kuvamanipulaatiota löydy. Vuonna 2016 saari oli melko rauhallinen ja autenttinen. Nykyään suosituimmille nähtävyyksille on rakennettu turisteja varten rappusia sekä kaiteita turvallisuutta parantamaan. Lue lisää Nusa Penidasta.
 

Nusa Penida_1Suwehan beach

 


Nusa Penida
Kelingking beach

 
Millainen fiilis sinulle on jäänyt Balista? Ihastuitko? Ahdistuitko? Vai etkö kokenut mitään samanalaisia fiiliksiä kuin minä?
 
Bali
 
indonesia
 
indonesia
 

Bali

 
Lue lisää:
Indonesia kategoria

29 Comments

 • Pirkko / Meriharakka

  Kuten jo ensimmäiset Facebook-puolen kommenteissa totesivat, niin Balilla alkaa jo olla sen verran ruuhkainen maine, ettei se oikein houkuttele.
  Mutta toisaalta ajattelen, että “pakkohan” meidänkin olisi sekin vielä joskus nähdä, kun olemme muuten nähneet maailmaa jo aika paljon, joten Balilla käymättömyys alkaa tuntua aukolta yleissivistyksessä. Ehkä se sitten surffausta ja auringonottoa harrastamattomalle seniorille olisi Ubud vaikka sopiva kohde lyhyehköön visiittiin?

  • Sandra

   Hehe, ei ole ehkä tarve yleissivistyksen perässä sinne matkustaa. 😀 Mutta muutenhan sieltä saa kaikki länsimaalaiset palvelut helposti, sekä majoitus on ensiluokkaista hinta-laatusuhteeltaan. Jos haluaa tutustua tarkemmin Indonesialaiseen kulttuuriin, niin ehkäpä valitsisin jonkin toisen saaren. Pohjois-Bali oli ihanan vihreä ja aito. Isommat ja suosituimmat kylät todella ruuhkaisia. Me olimme siellä “lowseasonilla” ja silloinkin ruuhkiin meni useita tunteja..

 • Jenni | Boarding Time

  Ihania kuvia! 😍 Tuli Bali -ikävä. 😉

  Olen ollut ensimmäisen kerran Balilla 20 vuotta sitten ja viimeksi n.vuosi sitten, ja viime reissulla meidän huvila sijaitsi juurikin Canggun kupeessa. Onhan saari toki muuttunut vuosien saatossa ihan hurjasti, mutta toisaalta trendipaikkojen kuten etelärannikon ja Ubudin lisäksi sieltä löytyy vielä ihan oikeaa autenttistakin meininkiä. Meidän huvilan takapihaltakin aukesi upeat maisemat jumalattoman kauniille riisipelloille, eikä läheisessä kylässä joogaajia, surffareita tai trendikuppiloita näkynyt. Eikä Cangguun ollut matkaa kuin vajaa kymmenen kilsaa!

  Ehkäpä Balille lähtiessä onkin vaan tänä päivänä aika oleellista tiedostaa mitä sieltä hakee – onko se sitä instagramin trendipöhinää ja vilkkaampaa meininkiä, vai hiljaisempaa kylänraittia ja riisipeltoja ilman turistilaumoja, niitäkin nimittäin saarelta kyllä edelleen löytyy.

  • Sandra

   Niinpä! Kyllä sieltä upeita ja autenttisiakin kolkkia löytyy. 🙂 Tällaiset huomiot vain tein reissun jälkeen. Bali lomaa en ollut suunnitellut, vaan me päädyttiin Labuan Bajolta myrskyn alta Balille varasuunnitelman kuljettamana. 😀 Bali ei ole pöllömpi paikka ja sitä voin suositella ystäville, keiden tiedän tykkäävän tämäntyyppisistä kohteista. Itselle siitä jäi todella ristiriitaiset fiilikset, mutta voisin ihan hyvin lähteä tutustumaan vielä pohjoisemmaksi. Bali on Bali, mielikuvin myyty trooppinen paratiisi. 🙂

 • Lilja Lumilla

  Kävin itsekin Balilla pari vuotta sitten, ja jo silloin paikka oli todella suosittu. Juuri Canggu on täynnä trendikkäitä (ja yllättävän hintavia) smoothiebaareja, noita vaaleatukkaisia surffareita ja kaikkea mahdollista Instagrammattavaa. Se ei ehkä tosiaan ole kovin autenttista, mutta onneksi sitä löytyy kuitenkin vielä muualta Balilta. Itse Balilla ollessani kiersimme niin paljon kuin pystyimme, ja varsinkin matkalla Gili Airille ja Ubudiin näime paljonkin paikallista elämää. Samoin Nusa Lembongan vaikutti vielä siltä, ettei se ollut täysin turistien mieleen muokattu.

  Olet oikeassa että Bali on hyvin markkinoitu somessa. Muutama balinmatkaaja on kuitenkin minulle sanonut kasvotusten, että Bali jäi pettymykseksi, vaikka sitä ei ole somessa kertonutkaan. Itse pidin kyllä Balista, mutta en valitsisi sitä heti seuraavaksi matkakohteeksi.

  • Sandra

   Löytyyhän saarelta vielä onneksi rauhallisempiakin kolkkia. 🙂 Munkin mielestä ne oli melko kalliita siellä! 6-10€ smoothiestä on Indonesiassa paljon! 😀 Hyvin on onnistuttu somessa tämä trendi myymään! 😀 Yleensä matkaan sellaisiin kohteisiin, joista tiedän jo etukäteen varmasti pitäväni. Yleensä siis kirjoituksetkin on hehkutusta. Nyt tiesin jo etukäteen, että tämä voi olla melko tyhjä arpa. 😀 Kuitenkaan, se ei ollut ihan täysi floppi ja pystyin myös nauttimaan Balista! 🙂

 • Jenni

  Kun kävin ensimmäistä kertaa Balilla, odotin jotain Eat, Pray, Love-tyylistä kokemusta, mutta ihan sellaista en saanut. Toki Bali teki vaikutuksen, koska en ollut juuri muualla käynyt, mutta jotenkin Sanur tuntui sieluttomalta ja Ubud yllätti turistisuudellaan, vaikka pitikin sisällään kauniita paikkoja ja ihania homestay-majoituksia. Vasta muutama vuosi matkani jälkeen aloin nähdä Instagramissa enemmän kuvia Balilta ja nimenomaan niitä, joissa poseerattiin kädet ilmassa vesiputouksen edessä, keinutaan keskellä sademetsää tai syödään smoothie bowleja superfoodeilla höystettynä. Tavallaan tuo kaikki näytti ihanalta, tuli sellanen fiilis, että haluan takas Balille ja kokea tuon kaiken. Minäkin haluan noin upeita kuvia! Sitten sitä alkoi miettimään, että matkustaisinko Balille oikeasti vain noiden kuvien innoittamana… Tykkään kauniista kuvista, mutta kauniiden kuvien toivossa matkustaminen ei ole mun juttu. Välillä mietin monesta muustakin paikasta, että matkustavatko ihmiset (osa, ei tietenkään kaikki) sinne vain kuvien innoittamana ja sen toivossa, että saisivat itsensäkin ikuistettua samanlaisiin kuviin. Esim. Kuuba tuntuu olevan kovin “kuvauksellinen” kohde tai ainakin ne rappioromanttiset kohteet Kuubassa. Sitten olen lukenut paljon siitä, miten Kuuban köyhyys ja ruokakulttuuri ovat tuleet osalle matkailijoista hirveänä shokkina. Hmm. Tästä aiheesta riittäisi kyllä paljon puhuttavaa, esim. paljon olen lukenut massaturismin tuomista negatiivisista puolista Balilla. Temppeleillä poseerataan puolialasti, infinity poolit kuluttavat älyttömästi vettä, ruuhkat ovat sanoinkuvamattomat, rahaa valuu länkkäreille paikallisten sijaan jne.

  • Sandra

   Jep, juurikin tämä. Balista on meille myyty sellainen kaunis some kulissi, johon me kaikki haluaisimme hypätä. Osa hyppää ja osa ei lopulta hyppää siihen. Olen ihan samaa mieltä kanssasi 🙂

 • Emma

  Tämä juttusi on kyllä ihan täyttä asiaa! Kävin itse Balilla pari vuotta sitten enkä ihan tavoittanut juuri sitä Eat Pray Love -paratiisia, minkä kuvittelin siellä minua odottavan. Mutta toisaalta annoin Balille ihan liian vähän aikaakin, kun lähinnä halusin päästä Nusille ja Gileille (Gilit olivat kyllä vielä Baliakin suurempi pettymys – tai siis ei niissä mitään vikaa ole, mutta en ikinä tuu ymmärtään mitä niissä oikein hehkutetaan). Voisin ehkäpä matkustaa Balille toistekin, mutta realistisemmin odotuksin ja vähän paremmin suunnitelmin.

  • Sandra

   Balille ei tosiaan kannata lähteä ainakaan rauhallista eat pray love fiilstä etsimään. 😀 Sitä nimittäin etsii siellä pari tuhatta muutakin. 😀 Pohjois-Balille voisin lähteä vielä tutkimusmatkalle!

 • Arja / Elämänmakuisia matkoja

  Itse en ole käynyt Balilla, ja pelkään juuri sitä, että turistimäärien valloitettua saaren sen aitous ja alkuperäisyys ovat kadonneet, mikä varmasti ahdistaisi itseänikin. Mutta kiva kuulla, että rauhallisempaakin aluetta vielä jossain löytyy! Ja onhan siellä toki valtavan kaunista monin paikoin, ihania kuvia!

 • Sofia / Project Forever

  Olen ollut Balilla kahdesti, molemmilla kerroilla pääasiassa Ubudissa. Ensimmäisellä kerralla majoituin myös Seminyakissa, mutta niistä alueista en tykännyt lainkaan. Rehellisesti sanottuna jos matkaa vain niihin osiin Balia, niin ainakin oma lomani olisi pilalla. Jälkimmäisellä visiitillä myös Ubud oli kasvanut hirveästi, ja voi olla että jatkossa senkin viihtyisyys on menetetty. Onneksi muualta, kuten pohjois-Balilta löytyy varmasti vielä rauhallisia ja aitojakin kohteita. Penida ja Lembongan on tullut myös käytyä ja jopa turistisemmalla Lembonganillakin fiilis on leppoisampi kuin Balilla. Matka jatkui Gileille ja Lombokille, joka nousi ehkä omaksi lempikohteekseni Indonesiassa. Raja Ampatin sekä Komodon vielä haaveilen näkeväni 🙂

  • Sandra

   Bali on kyllä kasvanut vuosien varrella räjähdysmäisesti ja varmasti jatkaa kasvuaan.
   Penida ja Lembongan olivat kyllä muutama vuosi sitten vielä melko jees kohteita. 🙂 Tykkäsin varsinkin Penidasta todella paljon. Raja Ampat on helmi. Kaksi kertaa siellä vierailleena, haluan vain kokoajan takaisin! 😀 Komodolle toivottavasti loppuvuodesta. Kävin jo Labuan Bajolla asti kahden yön verran, mutta satama suljettiin myrskyn takia. Jäi komodot näkemättä! 😀

 • Anna K. - Kaukaa haettua

  Hyvä juttu! Kerrankin myös kritiikkiä eikä aina sitä, että kaikki on ihanaa ja harmoonista niin kuin usein matkablogeissa tuppaa olemaan (myös omassani). Kritiikki oli varmasti myös aiheellista eikä minua ainakaan tämän jutun jälkeen Bali juurikaan houkuta. Aiemmin se oli harkinnassa, mutta silloinkin oli fiilis, että onko se jo liian turismin tallaama. Tuo että sometus ja instagrammailu pilaa jonkun paikan aitouden on niin surullista. Miltä mahtaa paikallisista tuntua?

  • Sandra

   Yleensä matkaan sellaisiin kohteisiin, joista tiedän tykkääväni todella! 😀 Siksi omatkin tekstit tuppaavat olemaan sitä harmoniaa. 🙂 Balista jo valmiiksi tiesinkin, ettei se välttämättä ole minulle enää. Viihdyin, mutta en kuitenkaan. Jos Bali on aina ollut haaveena, niin kannattaa lähteä tutkimaan josko se sinulle olisi sopiva paikka. Jos turistirysät ahdistaa, niin löytyyhän pohjoisesta vielä paljon lääniä, joita turistit eivät ole vielä kansoittaneet. 🙂 Canggu yms ovat jo melko turistisia ja todella suosittuja alueita.

 • Terhi

  En ole koskaan ollut Balilla, olen ajatellut mennä, mutta nyt rupeaa jo arveluttamaan. Onko mitään enää jäljellä alkupeeäisestä Balista, onhan nyt aika kornia mennä Balille vain Instagramspottien perässä.

  • Sandra

   Ei Bali vielä täysin pilalla ole! 🙂 Jos olet aina halunnut käydä, niin käy ihmeessä. Jos kuitenkin mietityttää turistirysät sekä aitous, niin suosittelen viettämään enemmän aikaa pohjoisemmassa! Siellä meno on vielä todella aitoa. Meidän vierailema Canggu oli melkoinen pettymys, mutta tavallaanhan se ei kyllä tullut yllätyksenä! 😀

   • Tanja

    Vielä pitää kysellä vähän lisää, kun alkuun päästiin. Matkalla Raja Ampatille voisi pyörähtää Balilla, ja olen miettinut juuri pohjoisosaa. Onko suosituksia, missä kannattaisi vierailla?

    • Sandra

     Balin pohjoisesta ei konkreettisia kokemuksia majoituksista tai kaupungeista ole. Olen ajanut vain ollut autossa siellä ja matkalla Danau Baturille, näimme uskomattoman vehreää Balia. Jos tykkää rauhallisuudesta, niin sieltä löytyy varmasti ihania kohteita. Tuolla Danau Baturilla muuten olisi ollut sellainen vanha hautausmaa, Trunyan village, jossa ihmisiä ei haudata, vaan ne jätetään “bambuhäkkeihin”. Siellä on joku puu, joka ilmeisesti neutralisoi hajut pois. 😀 Kuulosti niin villiltä, että me olisimme halunneet vierailla siellä. Kuitenkin kun pääsimme satamaan, josta vene sinne olisi pitänyt ottaa, alkoi satamaan kaatamalla. Emme ikinä sitten päässeet sinne ja muutenkin jäi näkemättä sitä pohjoista rankkasateen vuoksi.

 • Merja / Merjan matkassa

  Harmillista kuulla, että riisipeltoja on kadonnut kahviloiden alta, mutta lohduttavaa kuulla että Balilta vielä autenttisuuttakin löytyy. Jostain syystä Eat, pray, love ei koskaan purrut minuun. Kirjaa en saanut luettua, vaikka yritin kaksi kertaa. Leffan katsoin ja se oli ok, mutta en ymmärtänyt sitä hypetystä sen ympärillä. Ehkä en vain ollut kohderyhmää 🙂

 • Periaatteen Nainen

  Mielenkiintoinen artikkeli, ja ihanat kuvat (varsin Instagramkelpoiset!). Ei mikään ihan yksinkertainen asia ja tällä hetkellä itseäni kiinnostaisi Bali eräänlaisena sosiologisena ilmiönä enemmän kuin “omana itsenään”, paratiisimaisena matkakohteena.

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

  Tosi ristiriitaiset filikset Balia kohtaan, oon käynyt siellä monta vuotta sitten vasta kun Instagram oli osalla ihmisistä eikä valtaväeöstöllä. Tuolloin ei ollut tietoakaan mistään opastetuista instagramretkistä kuvauksellsimpiin paikkoihin. Ahdistavaa. Tuntui jo tuolloin omien reissujen aikaan, että Bali on ruuhkaisai – tuntuu että suosio nousee ja nousee, enkä tiedä haluaisinko enää lähteä uudestaan ‘pilaamaan’ omia muistojani Balista. Samaan aikaan kuitenkin pikkaisen kiinnostaisi nähdä tuon Canggun hypetyksen smoothie bowleineen ja putiikkeineen. 😀

  PS. Oon vieläkin ihan hämmentynyt tuosta temppeli’huijauksesta’ ja oon katsonut ihan eri tavalla noita kuvia sun aikaisemman postauksen jälkeen.

 • Laura Laakso

  Olin vuonna 2012 Balilla ja jo silloin tuntui, että siellä oli paljon väkeä. Käytiin Batur vuorella ja se oli autio ja mietinkin, että onkohan turistit löytäneet nyt sinne. Syrjäseuduilla oli kaunista, mutta en usko että haluaisin matkustaa sinne enää toiste.

  • Jenna / Citylights & sunsets

   Mielenkiintoinen postaus ja varmasti täyttä asiaa. Itse en ole Balilla vielä käynytkään, mutta varmasti jossain vaiheessa tulee sinnekin mentyä. Turismilla on kyllä ikävät puolensa, mutta toivottavasti Baliltakin löytyy vielä niitä vähemmän turistirysiä..

 • Lotta-Maaria / delfiininselassa

  Omasta mielestäni se aito Bali löytyi sisämaasta ja vuoristosta. Ei ollut myöskään turistiruuhkia, joskin vuoristoon päästäkseen täytyy ensin kärsiä se tunti-pari Etelä-Balin ruuhkissa. Ja pakkohan oli munkin katsoa #puralempuyang Instagramista 😀 ja monissa kuvissa näkyi tuo heijastus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *