Georgia

Häikäisevä Gergeti Trinity Church

Georgian korkeimman vuoren, Kazbegin, juurella kohoaa muutaman tuhannen metrin korkeudessa kukkula, jonka laelta löytyy yksi häikäisevimmistä kirkoista, jonka eläissäni olen nähnyt. Jos ei nyt häikäisevin kirkko itsessään, niin ainakin häikäisevimmältä paikalta se löytyy. Gergeti Trinity Church, jota kutsutaan myös Pyhän Kolminaisuuden kirkoksi on tituleerattu jopa koko maan symboliksi ja se on yksi Georgian suosituimmista nähtävyyksistä.
 
Gergeti Trinity Church
 
Gergeti Trinity Church
 
1300- luvulla rakennettu Gergeti Trinity Church sijaitsee upealla paikalla 2170 metrin korkeudessa avaten järisyttävän upeat maisemat alas pieneen Stepandsmindan kylään sekä 5047 metriä korkealle Kazbegin vuorelle.
Ollessaan maan yksi suosituimmista nähtävyyksistä, se tietenkin houkuttelee jonkin verran myös turisteja. Stepandsmindan kylä on reilun 10 kilometrin päässä Venäjän rajalta, joten turisteja valuu myös Venäjän puolelta ihastelemaan ainutlaatuisissa maisemissa kohoavaa kirkkoa.
 
gergetilla2 (1 of 1)
 
Kazbegin Kansallispuiston alue on hyvin suosittua trekkaajien keskuudessa ja niin myös Gergeti Trinity Churchillekin voi halutessaan trekata. Trekkaamalla halki upeiden ja aukeiden vuoristomaisemien pääsisi varmasti ottamaan kokemuksesta kaiken irti, mutta melkeinpä suosittelisin silloin viettämään yhden yön kylässä. Helpoin tapa huipulle pääsyyn on tietenkin kuskin palkkaaminen Stepandsmindasta. Kyydin tarjoajia kylällä riittää ja 20€:lla saa alleen minivan taksin, jolla hurauttaa ylös asti.Kyyti ei ole nautinnollinen millään asteikolla ja kuvailisinkin sitä yhdeksi epätasaisimmaksi autokyydiksi mitä tähän mennessä on tullut koettua. Parhaat päivänsä nähneet minivanit kaahaavat Balaikan tahdissa ylös kohti jyrkkiä, mutaisia ja kuoppaisia vuorenrinteitä ainakin kymmenen kilometrin verran. Tällä keinolla ei pääse virittäytymään tuleviin järisyttävän kauniisiin maisema elämyksiin ei sitten millään. Topiaksen ostama rukousnauha oli taas tiukassa puristuksessa, kun kieppuilimme moottori tuskaisesti huutaen äkkijyrkkiä rinteitä pitkin.
 
Gergeti Trinity Church
 
Gergeti Trinity Church
 
Loputtoman pitkältä tuntuvan matkan jälkeen perillä kuitenkin matkan teko palkitaan. Gergeti Trinity Church kohoaa ylväänä edessämme usvaiset vuoristot takanaan. Hamuan käsilläni oven kahvaa innostuneena ja ennen kuin kerkeän sitä täysin aukaisemaan, kuski huikkaa perään: ”30 minutes.. 30 minutes and come back”.
Äsken kokemani innostunut fiilis muuttuu salaman nopeasti ahdistukseksi, kun alan tajuamaan mitä kaikkea minun pitäisi tuossa 30 minuutissa keretä suorittamaan. Tihkusateen saattelemana tartun kameroihini ja lähden kipittämään reippain askelin kohti kirkkoa. Kirkossa sisällä vierailu osoittautuu mahdottomaksi, kun kymmenet turistilaumat tukkivat sisäänkäynnit. Maisemien nauttiminen onnistuu kuvia räpsiessä, mutta mihinkään zen-tilaan ei tämän kirkon pihamaalla kuitenkaan pääse. Selfiekepit sekä pölöttävät turistit kävelevät kuviin ja kirkolta puuttuu muutenkin maisemien ihasteluun tarkoitetut rauhaisat penkit. Kurkistelemme hetken tasanteen reunalta avautuvaa äkki jyrkkää alamäkeä ja otamme muutaman kuvan itsekin.
 
gergetilla9 (1 of 1)
 
Gergeti Trinity Church
 
juhajatobbe2 (1 of 1)
 
juha (1 of 1)
 
Gergeti Trinity Church
 
Viimeisenä suuntaan dronettamaan aukeammalle paikalle alas rinteeseen. Tässä vaiheessa kuskikin ottaa meistä kopin ja pörisyttää autonsa kanssa viereemme popit pauhaten. Todella rentouttavaa sanoisinko.
 
Gergeti Trinity Church
 
Gergeti Trinity Church
 

Good to know in Gergeti Trinity Church:

  • Stepandsmindasta lähtee trekkaus polkuja Gergetille ja niistä kannattaa kysyä paikallisilta.
  • Omalla autolla EI kannata lähteä ylös ajelemaan, ainakaan jos tiet ovat yhtä hurjassa kunnossa kuin ne nyt olivat.
  • Minivan taksi maksaa 20€.
  • Jos haluat kokea Gergetin rauhassa, jää yöksi Stepandsmindaan ja suuntaa vuorelle heti aamusta.
  • Matkaa Tbilisistä on noin 150 kilometriä ja matkaan kannattaa varata aikaa 3-4 tuntia.

 
_gergetiin
 
gergetilla13 (1 of 1)
 
Gergeti Trinity Church
 
Matkan varrella Ananurista Stepandsmindaan pysähdyimme vielä Gudaurissa kuvailemassa. Laskettelukeskuksistaan tunnettu Gudauri ei näin kesäaikaan näyttänyt kovinkaan vilkkaalta ja mekin pysähdyimme siellä vain syömään. Kaukasus vuorten syleilystä matkan varrelta löytyy vuonna 1983 rakennettu Russia-Georgia friendship monumentti. Sen kaaren alta voi ihailla komeita maisemia alas kanjoniin taikka Kaukasuksen mahtipontisia vuorenhuippuja.
 
gudauri (1 of 1)
 

gudaurila (1 of 1)Monumentilla oli juuri menossa tien ehostus, joten sinne ei päässyt kuvailemaan.

 
gergetilla21 (1 of 1)
 
gergetilla20 (1 of 1)
 
gergetilla15 (1 of 1)
 
gergetilla17 (1 of 1)
 
georgia (1 of 1)
 

Lue myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *