Färsaaret

Grindadráp, Valaidenpyyntiä Färsaarilla – Silkkaa teurastamista vai ei?

Valaidenpyynti Färsaaret
Färsaarelle matkaavan on lähes mahdotonta olla törmäämättä kuviin, joissa kasa pilottivalaita makaa verestä punaiseksi värjääntyneessä lahden poukamassa. Näihin kuviin törmäsin minäkin ja ajattelin tutkia asiaa hieman enemmän.
 
Färsaaret_1 (12)
 
Niin kuin moni ajattelee, niin Grindadrápissa, eli valaanpyynnissä, ei ole kyse vuotuisesta juhlasta, rituaalista, tapahtumasta taikka turisteille järjestettävistä näytöksistä. Sen tarkoituksena ei ole teurastaa kaikkia maailman valaita eikä delfiinejä, hyötyä siitä rahallisesti, taikka myydä niitä toreilla. Valaita ei raahata rannalle terävien koukkujen avulla, eikä niitä tapeta suurilla keihäillä. Grindadráp voidaan järjestää ihan mihin aikaan vuodesta tahansa ja sille on nykypäivänä asetettu tarkat lainsäädännöt.
Sillä, niin kamalalta kuin se jonkun korvaan saattaa kuulostaakin, juontaa valaanpyynti Färsaarilla perinteensä pitkälle, aina 1500-luvulle asti.
Maailman 778 000 pilottivalaasta noin 100 000 uiskentelee Färsaarten ympäristössä ja vuosittain tuosta sadastatuhannesta noin 800 pilottivalasta päätyy paikallisten ravinnoksi.
 
Färsaaret_1 (7)
 
Färsaarten syrjäinen sijainti muuhun maailmaan nähden on aikoinaan edesauttanut valaanpyynnin alkamista, sillä eihän ravintoa juurikaan muualta kuin merestä ole saanut. Tuulinen, sateinen sekä kylmä sää ympäri vuoden, on johtanut siihen, ettei muutaman perunan lisäksi maataloutta juurikaan saarilla ole ollut. Färsaarilta puuttuvat suuret petoeläimet, eikä heillä muiden pohjoismaiden tavoin luonnossa ole peuroja, poroja taikka hirviä. Färsaarelaisten ruokapöydistä onkin vuosisatojen ajan löytynyt ainoastaan lammasta, kalaa, sekä erilaisia lintuja.
 
Valaidenpyynti Färsaaret
 

Valaidenpyynti Färsaaret | Mitä Grindadráp sitten on?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Grindadrápissa on kyse perinteikkäästä valaanpyynnistä Färsaarelaisten ravinnoksi. Vaikka Grindadrápissa onkin kyse perinteistä, on se silti julman kuuloista, ihan vain jo pelkästään siksi, että kyseessä ovat valaat, sekä välillä erilaiset delfiinit.
Valaanpyynti on Färsaarilla yhteisöllinen ja kylien kesken järjestettävä “tapahtuma” ja pyynti jaetaan neljään eri vaiheeseen.
Valasparven havaitsemisen (grindaboð) jälkeen pyytäjät kutsutaan kokoon ja parvi ajetaan veneillä (grindarakstur) pyynnille varattuun lahteen.
Seuraavaksi valaat tapetaan (grindadráp) matalassa vedessä ja lopuksi liha jaetaan (grindabýt) pyynnissä mukana olleiden ja kyläläisten kesken. Mitään valaasta ei heitetä hukkaan, vaan valaiden koko mitataan kuonosta peräaukkoon asti. Perinteinen Färsaarilla harrastettu valaanpyynti ei ole ikinä perustunut saaliin myymiseen.
Pyyntitapa on vuosia sitten ollut julma, eikä valaita ole välttämättä saatu tapettua kovinkaan nopeasti. Nämä perinteiset pyyntitavat sekä välineet ovat kuitenkin nykypäivänä kiellettyjä ja valaat tapetaan vasta rannalla. Tänä päivänä kaikkeen valaanpyyntiin on olemassa säädöksiä ja pyytäjien tarkoituksena on tehdä pyynti mahdollisimman nopeasti.
 

Grindadráp Färsaaret
Artefact: “The red sea of the Faroe Islands”
(2014) by Bryndis Hjartardottir

Valaanpyynnin yhteydessä koko ranta täyttyy verestä ja se on dramaattinen näky.

 

Valaidenpyynti Färsaaret | Mitä Grindadrápissa pyydetään?

Vuosittain Färsaarilla pyydetään noin 800 valasta ja perinteisesti suurin osa parvista on ollut pilottivalaita, sekä valkokuvedelfiinejä. Silloin tällöin myös on raportoitu saaliiksi tulleista pullonokkadelfiineistä, rissondelfiineistä sekä kuonovalaista.
Färsaarelaiset pyytäjät on velvoitettu ilmoittamaan aina saaliinsa ja niistä pidetään tarkkaa lukua sekä tilastoa. Samoin nykyään ovat viranomaiset valvomassa myös itse pyyntiä sekä valaiden tappamista. Tilastoja voi halutessaan tutkia lisää täältä: https://www.whaling.fo
Tilastojen mukaan vuoden 1584 jälkeen pyynti kertoja on ollut noin 2000 ja yleisimmät valaidenpyyntiajat ovat olleet heinäkuun ja syyskuun välissä.
 

Valaidenpyynti FärsaaretFärsaarilla valaanpyyntiin tarkoitettuja poukamia on 23. Näiden poukamien pitää täyttää tiukat säädökset.

 

Valaidenpyynti FärsaaretVuosien saatossa valaanlihan käyttöä ravintona on myös kyseenalaistettu, sillä se sisältää merkittävästi erilaisia ympäristömyrkkyjä.

 
Valaidenpyynti Färsaaret
 
Nykypäivänä, valaidenpyynti ei enää olisi elämisen kannalta Färsaarelaisille välttämätöntä, mutta usealle perheelle siitä on tullut kulttuurillinen perinnekin. Monetkaan Färsaarelaiset eivät pidä sitä pahana asiana, vaikka eivät sen tärkeyttä enää tänä päivänä korostakaan.
Aihe herättää varmasti ajatuksia paljon niin puolesta kuin vastaankin. Omaa mielipidettä on asiaan vaikea sanoa, kun en tällaista ole kokenut taikka nähnyt. Missään nimessä en kannata eläinten turhaa tappamista tai teurastamista. Jos kuitenkin Färsaarelaisia on uskominen, niin tässä ei ole kysymys muusta, kuin ravinnonsaamisesta. Se, onko se enää 2019 tosiaankaan välttämätöntä kenenkään selviytymisen kannalta, on sitten toinen juttu. Aihe on kuitenkin niin ajatuksia herättävä, että minusta tuntui melkeinpä pakolta sivuuttaa tätä bloginkin puolella jotenkin. Halusin myös tuoda tämän kulman esille pelkän julmuuden ohella, sillä olenhan tähän asti pelkästään toitottanut Färsaarten kauneutta. Tämä on osa Färsaaria, halusipa sitä kukaan hyväksyä tai ei.
 
Färsaaret_1 (6)
 

Lähteet:
Paikallinen asukas sekä Whaling.fo

 
Färsaaret_1 (5)
 

Muut jutut Färsaarilta:
Färsaaret – Matka maailman laidalle
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret

 
Färsaaret_1 (2)
 
Färsaaret_1 (13)
 
Färsaaret_1 (11)

17 Comments

 • Emilia

  Hyvä kun otit aiheen syyniin! Oon itsekin kuullut vuosia sitten tästä perinteestä ja ne julmat tavat tappaa valaita nosti kyllä palan kurkkuun. Kuulostaahan tuo aika rajulta, mutta toivon että noiden sormella osoittavien kommenttien takana ei ole lihaa syöviä henkilöitä – tehotuotanto kuitenkin on näin ”luonnolliseen” tapaan verrattuna vielä epäeettisempää ja raaempaa teurastusta.

  Ja jotenkin hassu ajatus, jos Färsaarille ei kyseisen perinteen vuoksi tulisi matkustaa – jos alkaa epäeettisen toiminnan vuoksi rajaamaan matkakohteitaan niin kotiin kai sitä sais jäädä. 🤔

 • Sini

  Vaikka valaat ovatkin kauniita eläimiä, en minä färsaarelaisia tuomitsisi. Hehän pyydystävät omaksi ravinnokseen eläintä, joka ei ole uhanalainen tiukkoja säädöksiä noudattaen. Fiksumpaahan se on kuin roudata muista maista ruokaa.

 • Ansku BCN

  Mä olen nähnyt niin paljon ihan järkyttäviä kuvia valaanpyynnistä, etten nyt aihetta halua tässä kommentoida, mutta postauksesta sen verran, että onpa todella kauniita kuvia ja maisemia! Luenkin ihan ajan kanssa muutkin postauksesi Färsaarista, on nimittäin aivan ihanan näköistä seutua, juuri sellaista mitä itse rakastan!

 • Ne Tammelat

  Palasimme juuri Huippuvuorilta, jossa kysyin yhdeltä luonto-oppaaltamme Norjalaisen valaanpyynnin eettisyydestä. Kerroin olevani aidosti utelias, koska asiasta liikkuu niin monenlaista mielipidettä ja väittämää.

  Hän kertoi, että Norjassa pyydetään pääasiassa lahtivalasta (minke whale), joka ei ole vaarantunut vaan elinvoimainen laji. Suuren eläimen surmaaminen ei tietysti käy kädenkäänteessä, joka lienee asian ikävin puoli. Riistan syöminen on kuitenkin eettisempää kuin tehotuotantoeläinten ja lisäksi kyseessä on ns. lähiruoka. Nämä pointit tulivatkin artikkelissa ja tässä ketjussa esiin hyvin, mutta halusin vain kertoa tuoreet terveiset Norjasta.

  Kasvissyönti on nykyään Suomessa helppoa ja ihan varteenotettava vaihtoehto. Itse syön sekaisin, mutta viime aikoina enenevässä määrin siirtynyt kasvispainotteiseksi.

 • Jenni | Boarding Time

  Tapa, jolla valaat tapetaan, on äärimmäisen julma, eikä sitä mun mielestä voi perustella perinteillä. Miksi epäinhimillistä perinnettä pitäisi jatkaa? Ihan oikein, että aiheesta puhutaan (just eilen muuten oli lehdessä iso juttu Färsaarten valaidenpyynnistä) ja tämänkaltainen toiminta kyseenalaistetaan.
  Eikä eläinten tehotuotanto tietenkään ole sen eettisempää tai oikeutetumpaa, jos se jollain lailla on tässä vertailukohtana, kasviksia kehiin vaan niin ilmastokin kiittää.

  • Sandra

   Niin, onhan ne kiinnittäneet huomiota jo siihen valaan tappamiseenkin ilmeisesti paljon. Ymmärrän miksi aikoinaan näin on kuitenkin toimittu. Se on ollut elinkeino monille ja hankala saada ravintoa mistään maassa, jossa ei kasva mikään.

  • Mirva / Albanianlomakodit.com

   Mielenkiintoinen juttu! Sekä kauniit Färsaaret, että saaren perinteitä ja ”julmaa” valaanpyyntiä. Onhan ihmiset vuosiakausia yrittäneet selviytyä. Kuvista näkyy että todella kaunis, mutta karu paikka. Minusta valaiden pyynti ihan ok, jos nyt ei niin isoja määriä kuin esim ennen.

  • Sandra

   Kiitos Mikko! 🙂 Halusin kirjoittaa tästä aiheesta mahdollisimman fakta pitoisesti, kun niin moni media vain mällää otsikoilla.

 • Eeva / Eevagamunda-blogi

  Hienosti ja monipuolisesti olet tässä avannut aihetta. Itse en kala-kasvissyöjänä laittaisi valasta suuhuni, mutta näen paljon pahempana teholihatuotannon tuotteiden käytön ja varsinkin niiden rahtaamista maiden välillä. Ympäristönäkökulmasta tuo kuulostaa olevan suhteellisen eettistä toimintaa. Ja kuten muutkin kommentoijat, pakko mainita: upeita kuvia!

  • Sandra

   Heti kun huomasin paljon negatiivista säröä ja henkilökohtaisuuksia somessa, niin ajattelin tämän tarvitsevan kirjoituksen. 🙂 Aihe on mielenkiintoinen ja jakaa selkeästi ihmiset kahteen osaan. Se, että ymmärrän tämän ei kuitenkaan tarkoita minunkaan tapauksessa sitä, että söisin itse valasta. 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Kulttuurin vuoksi sallitaan Halal-teurastetun lihan tuonti Suomeen ( kaulavaltimo auki ilman tainnutusta). Lisäksi Suomessa on sallittu ihan perinteinen lihantuotanto ja riistan metsästys ongelmitta. Joten turha jupista tai kauhistella. Niin kauan kuin syömme lihaa, on ihan sama onko se koiran, marsun, kanan tai valaan lihaa.

  Tulee keskittyä tuotantoeläinten hyviin elinolosuhteisiin (luomu jne.) ja siihen, että riistalajeilla kannat ovat kunnossa. Jos nämä ehdot täyttyvät (elinvoimainen laji, saa kasvaa lajinmukaisesti jne. ) niin ihan turha kauhistella 800 valaan kuolemaa. Kannattaa keskittyä merkityksellisiin asioihin, kuten epäinhimilliseen tehomaatalouteen eläinten kohdalla.

  • Sandra

   Jep. Tämä aihe selvästi jakaa ihmisiä joka suuntaan. 🙂 Tuntuu myös hullulle tuomita tällainen, kun samalla syömme tehotuotettua lihaa.

 • Jenna / Citylights & Sunsets

  Itsekin olen samoilla linjoilla siinä, että on tuo eettisempää toimintaa kuin lihan tehotuotanto. Mutta voiko sen perusteella kuitata tämän valaanpyynnin perinteen olevan ok sillä tyylillä, että “ei tuo ole niin paha kun muuallakin tehdään näin ja näin”. Yleisesti ottaen tehotuotantoa ja tälläsiä vanhankantaisia raakoja perinteitä pitäisi tietenkin pyrkiä vähentämään, ihan luonnonkin kannalta. Toisaalta taas on täysin ok ja eettistä (ainakin omasta mielestäni, tämäkin on mielipidekysymys) Suomessa metsästää lintuja ja hirviä, niin miksi asia olisi eri jonkun toisen eläinlajin, kuten valaan, kohdalla. Kiitos, että otit esille tämänkin jutun Färsaarista ja valotit asiaa vähän enemmän kuin mediassa!

 • Suunnaton

  Tällaiset eri maiden kulttuureihin ja perinteisiin liittyvät asiat ovat usein aika hankalia. Olisi tosi helppoa ja houkuttelevaakin mustavalkoisesti vain tuomita tämäntyyppiset suomalaiseen korvaan julmilta kuulostavat tavat, mutta usein asioilla on tosi monta eri puolta. Ylipäätään liian jyrkät mielipiteet jonkin asian puolesta tai vastaan ovat huono lähtökohta kehittää toimintaa paremmaksi. Mitä tulee valaiden pyyntiin, en osaa enkä halua ottaa asiaan kantaa. En koe tietäväni asiasta tarpeeksi, jotta voisin lähteä joko puolustamaan toimintaa tai tuomitsemaan sitä. Tämä sun postauksesi valoittikin hyvin valaiden pyyntiä molemmista näkökulmista.

 • Emilia/Merkintöjä maailmasta

  Hienoa, että tartuit keskustelua herättävään aiheeseen! Tämä perinne Färsaarilla ei ollut mulle tuttu ennestään. Joka tapauksessa mielenkiintoista lukea tällaisia taustoittavia juttuja.
  Ps. Todella kauniit kuvat taas 🙂

 • Iida in Translation

  Olipa hyvin kirjoitettu ja valaiseva postaus ajatuksia herättävään aiheeseen! Valaiden pyynti on hankala asia, mutta kuulostaa kyllä että tuolla homma on hoidettu mahdollisimman eettisesti. Ja jos vielä saaliit hyödynnetään hyvin, miten tuota voisi sen enempää kauhistella muun riistan rinnalla.. Enemmän itseä inhottaa tehotuotanto ja fiksujen eläinten, kuten delfiinien, pitäminen pienissä altaissa temppuja tekemässä :/

  ps. Tän postauksen maisemakuvat, voi hyvä luoja <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *