Nusa Lembongan

Golfkärryn kokoinen tervehdys Nusa Lembonganilta

laiva
 
Nusa Lembongan on pieni saari Balin Koillis-puolella, Ceninganin sekä Penidan vieressä. Saari on vielä jokseenkin rauhallinen, mutta selvää liikehdintää pääsaareltapäin on jo havaittavissa. Lembonganiin on hyvät yhteydet Balin Sanurista ja pelkästään jo satamasta löytyy useampi yhtiö, joka operoi väliä. Venematka taittuu jopa 30minuutissa, joten viikonlopun mittainen pakomatka hektiseltä Balin Kuta beachiltä onnistuu helposti. Saaren suurin osa väestöstä on Hindulaisia ja pääelinkeino turismin lisäksi on kalastus sekä merilevän viljely.
 
lembongan (3)
 
Penidalta Lembonganille. Niinhän ne päivät paratiisissa hujahtivat silmissä ja siirtyminen seuraavalle saarelle, Nusa Lembonganille tuli vastaan aivan liian nopeasti.
 
lembongan (19)
 
Meitä tuli jälleen kerran hakemaan iloinen papparainen pienellä botskillaan, tosin tällä kertaa pick up- paikka oli viidakon sijaan kuuma rantahietikko.
Mainitsinkin jo aikaisemmin Nusa Penidan ensimmäisessä blogissani hintatietoja saarelta toiselle siirtymisistä, joten turhaan niistä enään tässä teille kerron.
 
lembongan (41)
 
Nusa Lembonganille saavuttiin kaakkois-puolelta eli Nusa Ceninganin ja Lembonganin yhdistävän sillan tuntumaan. Tuo kyseinen silta, Yellow bridge, romahti muutama päivä sitten (lokakuu2016) vieden ainakin 9 ihmisen hengen. Uutisvälineet ovat kertoneet paikallisten käyttäneen ahkerasti siltaa tapaturmailtana, sillä saarilla oli suuri Hindujuhla menossa.
 

lembongan (42)Silta Lembonganin ja Ceninganin välillä

 
Meidät jälleen kerran jätettiin siis strategisesti paikallisten kyytipoikien apajille, eikä meidän auttanut kuin lähteä tinkailemaan parhainta hintaa. Hotellille oli matkaa noin 2,7kilometriä ja pojat ilmoittivat joka paikassa kyydin olevan 50 000rp yhdeltä henkilöltä ja kulkuvälineenä toimivan joko lava-auto tai mopo.
 
On hyvin hämmentävää saapua hiirenhiljaiselta Penidan saarelta suoraan yhteen saaren hektisimmistä paikoista. Saaret yhdistävä silta, kantaa vain muutaman skootterin kerrallaan ja joka toisen mopon kyydistä törröttää selfie keppi tai GoPro kiinnitettynä kypärään. Rauhallinen saari on nyt virallisesti jätetty taakse ja mieli viritetty nauttimaan elosta bileporukoiden, kuhertelevien pariskuntien, sukeltajien sekä perheiden kanssa.
 
lembongan (2)
 

lembongan (20)Lavataksin kyydistä

 
Komodo Garden. Komodo gardenissa kaikki oli kohdallaan! Hinta yhdelle yölle oli vähän alta 50€uroa sisältäen aamupalan. Reppureissaajalle tämä hinta olisi aivan järkyttävän kallis, mutta vain muutaman viikon lomailijan lompakolle aika passeli. Huone oli aivan ihana ja oma pieni terassi kruunasi kokonaisuuden. Resortin piha-alue on todella idyllinen, viihtyisä ja kaunis. Henkilökuntakin piti meistä hyvää huolta ja heidän kauttaan hoitui mm. snorklausreissutkin lähes samaan hintaan kuin kyliltäkin.
 
lembongan (14)
 

lembongan (4)lembongan (3)Komodo Garden on sijainniltaan ihanan rauhaisa ja kaukana suuremmista kylistä.

 

lembongan (5)Indonesiassa on monesti suihkutilat on jätetty puoliksi avoimeksi

 
lembongan (22)
 
lembongan (12)
 
Pihalta löytyi tietenkin uima-allas, jossa minä viihdyin useaan otteeseen 😉
 
DSC02660
 
lembongan (13)
 
lembongan (15)
 
Lavataksien pyytäessä matkoista fiksatun 50 000rp hinnan, tarjoutuivat Komodon henkilökunnan pari nuorempaa poikaa heittämään mopojensa kyydissä meidät puolentoista kilometrin päässä olevalle Mushroom Baylle, eli yhdelle saaren suuremmista turistikylistä. Saimme ilmaisen kyydin takaisin hotellille, kun menimme syömään heidän ystäviensä ravintolaan. Huippu systeemi pojilla 🙂
 
lembongan (27)
 

lembongan (29)Illallista Mushroom Baylla

 
lembongan (28)
 
Mushroom Bay oli selvästikkin suuremman yleisön suosiossa, mutta kuitenkin vielä saarimaisessa koossa. Sieltä löytyi sukelluskeskuksia, majataloja, ravintoloita sekä pieniä krääsä putiikkeja.. eli jonkin verran kuhinaa. Lisäksi meillä ei ole mitään hajua mistä ne golfkärryt autoteille ilmestyivät, mutta näimme useampaan otteeseen muutaman varttuneemman matkaajan käyttävän niitä liikkumiseen. Oliko saarella joku salainen vanhusten lomakeidas missä niitä asiakkaille jaettiin vai onko golfkärryt syrjäyttämässä vanhanliiton sivuvaunu skodet?
 
Me kävimme testaamassa ”salaisen” rannan Mushroom Baylla, jonne pääsi kätevästi Mushroom Bay bungalowsien baarin takaa. Rohkeimmat pääsevät rannalle myös uiden tai kajakoiden.
 
lembongan (30)
 

lembongan (38)Rannalta näki pienestä kallion kolosta Mushroom Baylle

 
Kun me saavuimme rannalle, siellä ei ollut ristinsieluakaan. Vain me, aurinko ja kuohuava meri. Hetken aikaa meidän oli taas kliseisesti päiviteltävä elämämme kauneutta ja onnea <3
..sillä hetkeä myöhemmin kallioiden takaa kaarsi kajakki tuoden samanlaisen seikkailijatar pariskunnan nauttimaan päivästään.. ja muutamaa minuuttia myöhemmin saapui seuraava pariskunta uiden 😉
 
lembongan (33)
 
lembongan (36)
 
lembongan (32)
 
Aaltojen silottama rantahiekka on lumoava näky, jonka näkemiseen ei varmasti kukaan voi kyllästyä.
 
lembongan (35)
 
Dream beach. Harhaanjohtavaa nimeä kantavalla rannalla vierailimme muutaman kerran joko ”uiden” tai syöden. Ranta ei todellakaan ole nimensä veroinen tai kuuloinen, joten en suosittele ainankaan suunnittelemaan mitään ’once in a lifetime’ uintiretkeä tänne.
 
lembongan (10)
 

lembongan (8)Dream Beach hyvin synkän näköisenä ennen sadetta

 
Tosiaan uimisen kannalta rannassa oli paljon kuolutta korallia ja aallot olivat melko suuret. Saimme kuitenkin hetken ajan mukavasti ”lilluttua” pienessä kallio altaassa.
 
lembongan (25)
 
lembongan (24)
 
Ruoka puolen testasimme Dream beachillä Cafe Pandanissa, jonka listat oli suunniteltu melko länkkärimäisiksi. Meillehän se sopi kahden viikon riisi sekä nuudeli kuurin jälkeen. Maksoimme itsemme kipeäksi jokaisella aterialla ja lähdimme tuskin kertaakaan alle 200 000rupian laskun ulos (n.12€). Joten reppureissailijat, ÄLKÄÄ edes raahautuko tähän suuntaan.
 

lembongan (9)Minulle maistui riisi vieläkin ja Topias tilasi pitsaa

 
Sandy Beach. Tälläkin kertaa on mielikuvitus jäänyt jollain kotiin, kun voi tosissaan nimetä hiekkarannan hiekkarannaksi.. Ainakin se tällä kertaa oli osuva. 😉

lembongan (1)Uimahommiin ei päästy laskuveden takia ja kuollut koralli / kalliosto oli hyvin lähellä rantaviivaa.

 

lembongan (6)Sandy beachillä oli rannan nimeä kantava ravintola sekä resortti, jossa oli mukava pieni uima-allas.

 
lembongan (39)
 
20160916_131528
 
lembongan (40)
 
20160916_132516
 
Komodo Garden on muutaman minuutin kävelymatkan päässä Dream sekä Sandy beach rannoilta. Matkan varrella näimmekin kivoja autenttisempia maisemia. Läheltä löytyi myös Devils Tear niminen paikka, jonka auringonlaskuja kehuttiin maasta taivaaseen. Meidän kahden päivän reissulla emme löytäneet itseämme iltaisin sinne, mutta Matkakuume.netin Gia ja Miika löysivät. Katso heidän ikuistama upea auringonlasku tästä.
 

lembongan (7)Jalkapallokenttä

 

lembongan (11)Kesken jäänyt tai purettu talo

 

Karkuun Balin Kuta Beachiltä? Balin Kuta beach alkaa olla monenkin matkailijan näkökulmasta niiiiin nähty, mutta silti ei niin nähty, etteikö se aina itse pitäisi nähdä. Balin Kutalta jo karkuun haluaville tämä voi olla vaihtoehto, sillä onhan saari paljon hiljaisempi sekä romanttisempi. Alueella on tosi mukavia sukellus- sekä snorklausspotteja, joten nähtävää löytyy taatusti pinnan altakin. Saarelta löytyy vesiaktiviteettejä suppailusta scooter snorklailuun ja delfiinienkin bongailu on mahdollista.
 
Saari itsessään kannattaa kiertää tietenkin mahdollisimman hyvin ja skootterilla se onnistuu omatoimisesti helpoiten. Päiväretkiä pystyy tekemään helposti Ceninganiin (tai ainankin pystyi ennen sillan romahtamista) ja jopa Nusa Penidalle asti. Huhu kertoo, että public boat Penidalle olisi vain 50 000rp (n.3€) ja kulkisi tunnin välein. Reppureissaajille suosittelisin vaihtoehtona edelleenkin Gilejä, vaikka kaikki sinne menevätkin. Gileillä pääsimme parempaan tunnelmaan kuin täällä pääsimme.
 
lembongansnorklaus (24)
 
​​​​​​Mitäkö nyt mietin saaresta? Mietin monta päivää, mitä sanoisin yhteenvedoksi tältä saarelta, sillä se ei rehellisesti sanottuna tehnyt meihin suurtakaan vaikutusta. Saari oli ihan kiva muutaman päivän ajan, mutta tiedättehän sen tunteen kun lähtiessä ei harmita.. Vietimme siellä vain kaksi päivää ja näimme siitä murto-osan, joten täysin sen haukkumistakaan en pidä kohtuullisena. Esimerkiksi päärantaa (Jungut Batua) emme tutkineet laivaan hyppäämistä pidempään.
 
Hinnat saarella olivat jopa korkeammat kuin kuuluisilla Gileillä (Meno, Trawangan). Esimerkiksi viime reissulla Gili Menolla suurimmaksi uhraukseksi tuli kolmen euron pitsa, johon tuhlaamista harkitsimme puoliviikkoa. Lembonganilla ei saanut alle kolmen euron kuin cola tölkin (tietenkään, emme testanneet kahden päivän aikana useaa ravintolaa, joten tämä hinta perustuu neljään testaamaamme). Saarella maksoimme joka paikassa ruuasta vähintään triplat siitä, mitä normaalisti ruuat ovat maksaneet. Toisaalta, täytyy kyllä se myöntää, että söin parhaimmat länkkäriruuat tällä saarella!
Euroissa ajateltuna, perus ruokailusta kuitenkin selviää kahdestaan reilun kympin pintaan, joten eihän se muutaman viikon lomalla paina mitään. Itselle ruuan hinta kuitenkin usein tuottaa matkoilla ryppyjä otsalle, varsinkin jos ruoka maksaa paikalliseen tasoon tai edes pakolliseen turre lisään nähden liikaa. Katukeittiöitäkään ei meidän reiteille sattunut, joten niiden olemassaolo jäi epäselväksi.
 
20160916_131007
 
Saarella snorklaaminen oli hyvää, mutta hinnoiteltu yläkanttiin ja heidän suoraan tarjoamat kohteet hieman tylsiä tai vaikeaa / suurta aallokkoa (Manta point). Tosin ne tarjosivat kyllä paljon kaloja sekä koralleja, joten ei se todellakaan huono paikka snorklaukselle ollut. Saimme onneksi suunnitella omat kohteet ja seuraava blogi on meidän snorklausretkestä, joten en avaa tätä mielipidettä tässä vielä tämän enempää.
Nämä neljä rantaa, jotka tässä blogissa esittelin, oli jokainen huono uimiseen. Niillä oli joko liikaa koralleja, isoja aaltoja tai venesatama.
 
Vaikka vastassamme olikin golfkärryjen täyttämä paratiisi, en voi kuitenkaan sanoa kenellekkään, ettei tälle saarelle kannattaisi mennä. Saari on pullollaan upeita luksus resortteja, joiden hinnat ovat meidän Sokos hotelleihin verrattuna naurettavan halpoja. Pienellä budjetilla en sinne itse lähtisi muutamaa päivää pidemmäksi ajaksi ja keskittysin matkallani paikkoihin, jossa pystyn nauttimaan samasta hieman huokeampaan hintaan. Nopeasti katsottuna saarelta kuitenkin löytyy halpoja kymmen euron homestay majoituksia, jotka reppureissaajankin lompakolle sopivat. Saari on kuitenkin rakentunut vahvasti turismin ympärille, joka vedenalaisista skootteri retkistä huokuukin. Joku voi sanoa löytävänsä saarelta jotain aitoa ja paikallista, mutta itse en lähtisi sitä täältä päin edes etsimään.
 
Millaisia fiiliksiä Lembongan on sinuun jättänyt?
Kultaako aika vain minun muistot kun muistelen tällä hetkellä paratiisimaisia Gilejä näin lämmöllä? 😀 Valitsisitko sinä suositut Gilit mieluummin?
 
lembongan (37)
 
Balin saaristosta emme vielä pääse eteenpäin, koska onhan meidän kurkattava hieman pinnan allekkin. Seuraavaksi siis lähdemme snorklausreissulle Lembonganin sekä Penidan ympäristöön.
 
lembongansatama

 

 Luitko jo:
Paholaisrauskuja sekä upotettuja Buddha patsaita
Nusa Penidalta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *