Gili Gede

Gili Gede – Indonesia

Paattihan kurvasi Gili Nanggun hietikolle puolenpäivän aikaan ja lähdettiin käymään mannerta lähinnä olevalla Gili Sudakilla. Sudak on myös todella pieni saari, jossa on muutama ravintola ja siellä käy päivittäin jonkun verran turisteja snorklailemassa.

Gili GedeGili Sudak

 
Huomattiin saaren kärjessä olevan yksinäinen pieni “huvila” ja päätettiin lähteä hieman tiedustelemaan josko se olisi vuokralla.. ja kyllähän se oli ja pienenmoisten laskutoimitusten jälkeen hinnaksi yölle olisi jäänyt vain 250 000rupiaa (15€). Miinuksena hommassa oli sitten vain se, että bungalowin patja oli aivan täynnä pientä elukkaa. Hommahan sitten tyssäsi tietenkin siihen täysin.. Mahtava paikka se olisi ollut muuten ja saarella ei muita turisteja olisi ollutkaan yötä.
 

gede_2013 (40)“Huvila”, jota käytiin katsomassa

 

gede_2013 (39)Ravintolan kierosilmäkatti

 
Kapteeni ehdotti Sudakin sijaan Gili Gede nimistä saarta seuraavaksi majapaikaksi ja päätimme lähteä katsomaan sitä veneellä.
 

gede_2013 (42)Pikku saarelle rantautunut vene, jossa oli meidän viikon tupakat 🙂

 

gede_2013 (43)

 
gede_2013 (44)
 

gede_2013 (1)Meriteitse kuljettu matka

 
Sanipin kaverin kyyti vei meidät 200 000rupian (12€) lisämaksusta Gili Gedelle ja sinne saavuttiin neljän maissa. Gedellä mentiin suoraan venekuskin tuttujen resorttiin Madak Beloon, joka on aivan rannalla. Huone maksoi 150 000IDR (9€) yöltä ja otettiin niitä sitten kaksi, jotta saadaan vähän enemmän tilaakin 🙂 300 000rupian hintaan olisi irronnut oma privaatti bungalowikin, mutta oltaisiin taas jaettu sänky kolmisteen. Isossa talossa asumisen etuihin kuuluu myös se, että siellä on mahtavat henggailu tilat. Iso bambu sohva sekä kolme riippumattoa merinäköalalla. Kyllä kelepaa. Ja päästiin taas tähän budjetti matkailuun käsiksi. HUH!
 

gede_2013 (6)Madak Belo

 
gede_2013 (2)
 
gede_2013 (3)
 
gede_2013 (4)
 
gede_2013 (5)
 
Majoitus tässä resortissa oli mahdollista ainoastaan viideksi päiväksi, koska seuraavaksi viikoksi koko paikka olikin jo buukattu täyteen joulun takia. Pientä erähenkisyyttä kannattaa kaivaa mukaan, jos tänne haluaa tulla. Nimittäin bambusuihkusta tulee suolaista vettä. Ei taida olla yhtä suolaista kun meressä oleva, mutta kyllä se naaman hyvin kireäksi vetää. Saarelle ei tule sähköä, joten resortilla on oma generaattori päällä ilta seitsemästä puoleen yöhön saakka. Tämä pikku seikka sitten myös tarkoittaa sitä, ettei ravintolan menulta löydy kuin kasvisruokia, koska lihaa ei pysty säilömään mihinkään. Etukäteen voi tilata esimerkiksi kanaa ja omistaja sitten käy hakemassa kylältä semmoisen 🙂 Ravintola on auki kolme kertaa päivässä ja muutaman tunnin kerrallaan. On varmasti sanomattakin selvää, että täältä ei mitään ‘free wifi’ kylttejä löydy.. mutta omistajien nettitikkua saa lainailla mukavaan viidentuhannenrupianmegabitti hintaan (0,30€).
 
Resortin omistaa ranskalainen pariskunta ja he ovat rakentaneet paikallisten kylän miehien kanssa koko resortin alusta alkaen. Mahtavaa työtä ovat tehneetkin! Jos hakee leppoista elämää ja ei säiky luonnonhelmassa meriveden seassa olemista niin tänne kannattaa suunnata.
Meillä kävi mieletön tuuri kun mahduttiin tänne. Suositellaan siis varausta etukäteen, koska tällä saarella ei ole kuin kolme muuta paikkaa mihin turistina suunnata.
 

 
Poikien päivärytmiin on kuulunut riippumatossa makaamisen lisäksi myös snorklailu. Joni saikin miun GoProlla muutamia oikein onnistuneita kuvia elämästä veden alla. Meinasi jäädä kuvausreissulla myös trigger fishin uintireitille. Se jos ärsyyntyy ihmisestä ja päättää puraista varvasta, niin se kuulemma puraisee aivan loppuun asti.
 

gede_2013 (16)

 
gede_2013 (18)
 
gede_2013 (22)
 
gede_2013 (23)
 

gede_2013 (24)Kaikki fisu kuvat á la Joni.

 
Miun lempihomma täällä on ollut maata meidän terassin sohvaryhmillä ja katsella horisontissa siintävää Rinjani tulivuorta. Rinjani on noin 4kilometriä korkea ja näin ollen Indonesian toiseksi korkein.
 

gede_2013 (1)Auringon nousu Rinjanilta päin. (Vasemmalla puolella vaaleampana)

 
Meijän päivärytmiin kuuluu myös herätä 06.-08.00 välillä ja katsella komeaa auringonnousua Rinjanin takaa. Haaveeksi on noussut Rinjanille kiipeäminen, mutta saa nähdä irtooko rahaa siihen tällä reissulla vaiko jollain tulevalla reissulla. Trekit kestävät yleensä 3-5päivää ja ilmeisesti tammikuun aikoihin trekkejä ei järjestetä sateiden takia ollenkaan.
EDIT: syyskuussa 2016 trekattiin Rinjanille! Reissusta voi lukea tästä!
 
Gili Gede
Gede on noin 4km pitkä sekä leveimmillään n.1,5km. Saaren ympärysmitaksi resortista kerrottiin 12km. Tänne ei tosissaan kulje mantereelta minkäänlaista sähköä ja paikalliset asuvat todella vaatimattomissa asumuksissa. Saarella on 5 pientä kylää ja muutaman kylän läpi on rakennettu pieni betonitie. Tie on paikoin vasta muutaman vuoden vanha ja näyttää jo nyt siltä kuin se olisi rakennettu kymmenen vuotta sitten. Ennen kylissä oli kylän päälliköt, mutta nykyään saarella on oma päällikkö, joka hoitelee saaren asioita kokonaisuutena.
 
gede_2013 (9)
 
gede_2013 (15)
 
Toiselle puolelle saarta ei meidän resortista mene kunnollista tietä ja lähdettiin käymään yhdessä kylässä resortin toisen omistajan Capucinen kanssa. Tiemme kulki vuorten keskeltä mettäpolkuja pitkin. Yksin retki olisi ollut haastava, koska oikeita polkuja ei aina meinannut erottaa pensaiden seasta.
 
Saarella on kauniit pitkät rannat ja indonesialaiseen tyyliin vedestä voi välillä kalojenkin sijasta törmätä esimerkiksi mehutetraan. Täällä kaikki paikalliset eivät osaa arvostaa luontoa tai merta. Kaikki roskat yleensä kipataan suoraan mereen. (Vinkvink, jollekin luontoaktivistille olisi täällä paaaaaljon saarnaushommia).
Saarella on neljä turisteille suunnattua resorttia, mutta täällä on paikallisten pienissä kylissäkin ollut yksi bungalowi aina välillä vuokralla.
 

gede2013 (1)Viidakon läpi kulkevat polut

 
gede2013 (5)
 
gede_2013 (10)
 

gede_2013 (13)Ilmeisesti paikallinen hautuumaa

 
Näin pienillä saarilla, joissa kuitenkin asuu paljon paikallisia pitää muistaa kunnioittaa kyläläisiä.
Indonesiassa valtauskonto on islam ja mihinkään yleisille paikoilla ei pidä mennä ilman paitaa yms. Sääntöhän pätee lähes kaikkialla, mutta suurimmissa turistipaikoissa kaikki ovat varmaan jo tottuneet turistien vähäpukeisuuteen ja dollarin kuvat silmissä ei heitä edes enään kiinnosta minkä näköisenä turistit siellä painaa menemään. Samoin resortissamme olevassa infokansiossa kehotettiin esim. Ramadanin aikaan välttämään syömistä, juomista ja tupakointia kylien läheisyydessä.
Kannattaa myös ennen muslimi maihin matkaamista tarkastella mihin ajankohtaan Ramadan sijoittuu.. koska silloinhan he eivät työskentele ja se voi tuottaa pienissä paikoissa hankaluuksia esimerkiksi palveluiden suhteen.
Opittiin myös tällä saarella, että perjantai on muslimien lepopäivä ja moskeijjat raikaa yötä päivää. Yöksi siis korvatulpat ellei halua herätä neljänaikaan aamuyöstä joglaukseen.
 
Paikalliset täällä ovat uskomattoman ystävällisiä, koska eihän täällä turisteja ole paljoa ketään ja massaturismi ei ole kerinnyt pilaamaan tätä paikkaa vielä. Meidän lisäksi saarella on tällä hetkellä seitsämän muuta turistia. Kävellessä ympäri pieniä kyliä voit kuulla lasten huutavan tohkeissaan BULÉ BULÉ, joka tarkoittaa valkoista ihmistä eli länkkäriä! (aikuisten suusta tuo sana ei välttämättä ole aina iloisesti huudettu) Ollaan kylillä oltu todella suurten lapsilauman ihmeteltävinä lähes joka kerta kun sinne ollaan lähdetty. Samalla tuntuu hullulta ja samalla melkeinpä nolottaa kävellä katseiden varjostamana. Yleensä ottaenhan kaikki katsovat ihailevasti ja iloisesti, mutta silti tuntuu, että kaikki eivät välttämättä ole niin onnellisia valkonaamoja nähdessään.. onhan jopa reppureissaajan budjettikin isompi kuin mitä moni heistä tulee ikinä ansaitsemaankaan.
 

gede_2013 (12)Pelangi ravintola yksi bungalowi oli vuokralla 6€ yöksi

 

gede_2013 (14)Kylän marketissa shoppailemassa pikakahvia ja kopikoita

 

gede_2013 (31)

 

gede_2013 (32)“photo photo”

 
Saaren kolmesta  muusta resortista pienet inffot ja kuvat:
(päivitystä 2016: Saarelle on tullut ainankin yksi uusi resortti Ko Ko Mo resort, tarjoaa luksus huoneita. Niin se luksus turismi löytää pienemmillekin saarille aikanaan.)
 
Secret Island Resort
Resortti on mielettömän näköinen korkeiden porttien takaa katsellessa. Pystyt aistimaan kaikki ne vuodet, jotka nämä seinät ovat nähneet. Tunnelma on ehkä jopa hieman aavemainen, koska resorttia ei varmasti ole kunnostettu moniin vuosikymmeniin ja siellä ei näyttänyt asuvan ketään. Kävimme kiinnostuneina vilkaisemassa lähempää tätä salaperäistä ajan muokkamaa puutarha resorttia. Respa löytyi vanhaa aikaa huokuvasta puisesta rakennuksesta, joka oli kuin suoraan jostain vanhasta elokuvasta. Hinnat lähtivät 150 000-700 000rupiaan (10-45euroon) ja hintoihin kuului aamupala. Katsoimme 250 000rupian hintaisen huoneen (3lle) ja homehan heti oven avattua tunkeutui sieraimiin. Huoneiden sisällä ei ollut mitään häivähdystäkään entisajoista ja ulkoapäinkin oli uutta maalikerrosta pistetty seinille vanhan päälle. Huoneen hinta ei olisi kävellyt käsikädessä kunnon kanssa. Ylhäällä mäen päällä puutarhan lomassa oli 700 000rupian bungalowit, joita emme menneet edes katsomaan. Secret island resort on niille, jotka ihastuvat ensisilmäyksellä miljööseen ja kestävät pienet vuosien saatossa tulleet rapistumiset. Täytyy myöntää, että meitä kaikkia kolmea paikka viehätti jollain salaperäisellä tavalla.
 
gede_2013 (26)
 
Via Vacare
Resortti sijaitsee myöskin aivan rannassa ja on nostettu muurien avulla ylemmäksi meren pinnasta. Via Vacarella on hienot bungalowit rivissä merelle päin sekä reppureissaajille suunnattu halvempi ulkoilmakatos majoitus, johon kuuluu kuitenkin hyttysverkko. Bungaloweilla oli hintaa noin n. 450 000rupiaa (n.25€) ja halvemmalla seinättömällä ratkaisulla 75 000rupiaa eli noin 5euroa. Harmiksemme Via Vacare ei ollut auki tällä viikolla, koska asiakkaita ei kuulemma ollut tarpeeksi. Jouluksi ilmeisesti tulee ihmisiä ja paikka aukaisee ovensa ainakin siksi ajaksi. Kuulemma omistaja haluaisi myydäkin resortin.. Siinä jollekin mukavan näköinen mesta!
Via Vacare oli todella kauniilla paikalla ja oltaisiin mielellämme vietetty sielläkin öitä. Bungalowit olivat sisältä todella siistejä ja tilavia. Vessassakin oli mahdollisuus pestä itsensä sadevedellä, koska kattoa ei suihkun päällä ollut. Pihapiirissä oli myös joogakatos.
 
gede_2013 (37)
 
gede_2013 (36)
 
gede_2013 (33)
 
Flower paradise cottages
Resortti on samalla puolella saarta kuin Madak Belo ja ihan yhden kylän yhteydessä. Resorttia emme päässeet katsomaan sisältä, koska portit olivat kiinni. Paikallisten kanssa juteltuamme selvisi tämänkin resortin olevan kiinni vielä tämän viikon ja jouluksi avaavansa ovet. Paikalliset kuitenkin sanoivat, että meidän olisi mahdollista majoittautua resortissa vaikkei siellä olisikaan ketään paikalla 😀 Vähän epäröitiin, koska sieltä ei saisi ruokaa silloin, eikä varmastikkaan missään vaiheessa päivää sähköäkään heruisi. Hieman saattaisi myös jännittää olla tyhjässä resortissa keskenään. Family bungalowin hinta taisi olla 250 000rupiaa yöltä. Hintaan kuuluisi aamupala, mutta tuskinpa sitäkään kukaan olisi ollut vääntämässä meille siellä 😀
 
gede_2013 (30)
 
Muuta höplää
Sadekaudella täälläpäin tuntuu olevan todella hiljaista, mikä meidän eloa ei haittaa todellakaan. Tänne päin tulevien kannattaa varata ruuhkaisimpina aikoina majoitus etukäteen. (joulu sekä highseason eli heinä-lokakuu). Sadekaudella täällä Gili Geden suunnassa on satanut ainoastaan iltaisin. Päivät ovat todella kuumia ja kirkkaita. Madak Belon omistajat sanoivat, että he pitävät resorttinsa kiinni tammi-helmikuun aikana, koska täälläpäin on silloin hyvin myrskyisää. Kannattaa hieman ottaa etukäteen selkoa tämänkin maan myrskyisimmistä ajoista, ettei ajoita reissuaan pahimpaan myrskypiikkiin johonkin saarelle.
 
Niin kuin taisin, aikasemmin johonkin mainita indonesian gileistä, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan muihinkin gileihin kuin niihin johon kaikki turistit ravaavat. Tännepäin reissaaminen nimittäin ei ole mitään finmatkojen pakettimatkaamista tai thaikkulan valmiiksi suunniteltuja reittejä. Täältä liikutaan silloin kuin paikallisille se sopii.
 
gede_2013 (7)
 
Lauantaina 21.12 on tarkoitus liikahtaa mantereen puolelle saksalaisen miehen omistamaan resorttiin. Ratkaisuun päädyttiin kun ranskalaiset ilmoittivat Madak Belon olevan täynnä lauantaista eteenpäin ja kun ei tämän saaren muista vaihtoehdoista löytynyt meille hyvää vaihtoehtoa 😉 Paattiin hypätään aamulla kun joku tulee hakemaan meidät.
 
gede2013 (2)
 
gede2013 (4)
 
gede2013 (6)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *