Färsaaret

Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret

Kaunis Gásadalur & Múlafossurin vesiputous.
Yksi Färsaarten kiehtovimmista asioista huikeiden maisemien lisäksi, on sen eristäytyneisyys muusta maailmasta. Sijainti keskelle tuulista, viileää sekä myrskyisää Atlantin valtamerta, tekee saaresta jollakin tapaa vieläkin kiehtovamman. Färsaarten eristyksissä olevat saaret yhdistää näinä päivinä suurimmilta osin kallioiden lävistävät tai meren alla kulkevat tunnelit, mutta kahdeksastatoista saaresta kahdelletoista joutuu vielä edelleen kulkemaan meriteitse tai helikopterilla.
 
Gásadalur_färsaaret (1)
 
50 000 asukkaan Färsaarilla kylien koot ovat pieniä, eikä naapureiden liiallisesta näkemisestä voi koitua vuodessa montaakaan kertaa häiriötä. Suojaisille paikoille rakennetut pienet ruohokattoisten talojen valtaamat kylät, ovat kuin karkkia silmille. Kahdeksastatoista saaresta seitsemällätoista on asutusta ja jokaisessa kylässä on varmasti enemmän lampaita kuin asukkaita.
 
Gásadalur_färsaaret (5)
 
Kerrotaan, että 50 000 asukkaasta noin 20 000 asustaa pääkaupunki Tórshavnissa Vágarin saarella, joten loput 30 000 asukasta on jakautunut tasaisesti kuudelletoista muulle asutulle saarelle. Kylien koot vaihtelevat muutamasta kymmenestä asukkaasta aina muutamaan tuhanteen asukkaaseen.
Yksi mielenkiintoisista kylistä on ehdottomasti Vágar saaren Gásadalur, sillä ennen vuotta 2004, saarelle pääsi ainoastaan kolmella tavalla; patikoimalla 700 metriä korkean vuoren yli, veneellä tai helikopterilla. Vuoren ylittävä patikkareitti Gásadaluriin, on itseasiassa polku, jota pitkin postimies toi ennen postit kolmesti viikossa kyläläisille.
 
Gásadalur_färsaaret (11)
 

Gásadalur_färsaaret (6)Tämän vuoren yli oli aikoinaan postimiehenkin kuljettava.

 

Gásadalur_färsaaret (7)Parhain paikka valokuvien ottoon on Múlafossurin edestä.

 
Kahdentoista asukkaan kylä on taianomaisen kaunis näky. Vuorten ympäröimänä Gásadalurin eristäytyneisyyden voi vain kuvitella. Kylän hallitsevin maamerkki ja vetonaula on ehdottomasti Mùlafossurin kaunis vesiputous. Putous laskee suoraan mereen, taustanaan idyllinen Gásadalurin kylä.
 

GásadalurTaustalla Árnafjall, 722m.

 

GásadalurMúlafossurin vesiputous on yksi Färsaarten tunnetuimmista paikoista ja sen kuvia löytyy lähes jokaisesta esitteestä.

 

GásadalurKansanperinteen mukaan Gásadalurin kylää asuttivat kääpiöt.
Kääpiöiden lisäksi Gásadalurin kansanperinteeseen kuuluvat tarinat haltijoista ja hengistä.

 
Nice to know:

 • Sørvágurista on matkaa autolla Gásadaluriin noin 10km.
 • Vuoren yli kulkeva polku on noin 4km.
 • Färsaarten yleiset infot: Visit Faroe Islands
 • Färsaarten sää

 

Gásadalur_färsaaret (1)Gásadalurin kylästä aukeaa näkymät Mykinesille, Gáshólmurille sekä Tindhólmurille.

 
Muut jutut Färsaarilta:
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
Färsaaret – Matka maailman laidalle
 
Gásadalur

13 Comments

 • Reissu-Jani

  Jälleen hyvä postaus : kiinnostavaa luettavaa ja upeita kuvia. Nähtävästi myös opasteet olivat selkeä – ainakin kuvista päätellen, eli kohteet löytää helposti. Tosin saarelle ei nyt niin helposti voi eksyä.

  • Sandra

   Kiitos paljon! 🙂 Täällä oli todella selkeät. Yhdellä trekillä meinattiin kyllä eksyä takaisin tullessa sumun takia. 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Vihreys on noilla saarilla silmiinpistävää – kaikkialla kasvaa ruohoa tai sammalta. Kosteus ja Atlantilta tulevat sateet pitävät huolta siitä, että värit pysyvät vihreinä eikä keltaisina. Ja nuo ruohokatot, joita on kaikkialla, niin pienissä taloissa kuin julkisissa rakennuksissa – eivät taitaisi Suomen ilmastossa oikein menestyä, mutta tuolla menestyvät. Ja ovat niin kauniita!

 • Paula - Viinilaakson viemää

  Oli pakko palata tänne katsomaan näitä mielettömiä kuvia! Pakko sanoa, että blogisi ansiosta Färsaaret nousivat kyllä ”must see” -listalleni. Ihan mieletön luonto siellä! Mikä olisi sopiva aika varata Färsaarten matkaan?

  • Sandra

   Kiitos paljon! ❤️ Ihana kuulla! 🙂 Ehdottomasti matkustaisin kesä kuukausina, Silloin lämpötilat ja sää on parhaimmillaan. Me kävimme toukokuun lopussa ja se oli ok. Tuon sijaintinsa takia siellä vaihtuu useasti päivässä sää ja lämpötilat toukokuussa heittivät +3 ja +13 asteen välissä. 🙂 Kesäkuusta-elokuuhun on varmasti parhaimmat.

 • sarrrri | La Vida Loca 2.0

  Ooohhh ihan supermielenkiintoista, ja upeat kuvat! Färsaaret on kiinnostaneet kovasti jo useamman vuoden, mutta eivät ole vielä oikein osuneet reitille ja sopivaa ajankohtaakaan ei muka ole ollut. Viime kesänäkin päädyttiin lopulta Pohjois-Norjaan. Ehkä ensi kesänä, tai vaikka jo syksyllä! Tuo näyttää sellaiselta kohteelta, joka olisi viehättävä jopa vesisateessa. <3__<3

 • Anna / Muuttolintu

  Siis niin epätodellisen kaunista, en kestä! Ihania nuo ruohokattoiset talot. Färsaaret on korkealla listalla, en sitten tiedä milloin sinne tulee lähdettyä täältä toiselta puolelta palloa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *