Färsaaret

Färsaaret – Matka maailman laidalle

Färsaaret, jylhien maisemien sekä tuhansien lampaiden luvattu maa.
Miltä kuulostaisi matka kahdeksantoista saaren saariryhmälle keskelle Atlantin valtamerta? Eksoottiselta, eikö niin? Erikoiselta valinnalta, kun puhutaan minun matkailu tottumuksista? Jos totta puhutaan, en olisi uskonut itsekään matkustavani sinne näin nopeasti ja vieläpä kesälomallani. Tähän asti kun olen eniten viehättynyt lämpimistä kohteista sekä saariryhmistä, jotka ovat mahdollisimman kaukana pohjoisnavalta. Palmupuiden kuvat kuitenkin vaihtuivat tällä kesälomalla ruohokattoisiin taloihin sekä lampaiden kakkaan. Tässä pika raapaisu sekä vinkit Färsaarten matkasta haaveilevalle.
 
Färsaaret
 
Kerkesimme viiden päivän aikana tutkimaan kahdeksastatoista saaresta ainoastaan viittä: Suðuroyta, Streymoyta, Vágaria, Eysturoyta sekä Mykinesiä.
Jokainen saari lumosi omalla tavallaan ja kun luulimme jo nähneemme kaiken, huomasimme seuraavana päivänä olleemme taas niin väärässä. Jokainen kohde sekä maisema tuntui joka päivä suurenmoisemmalta kuin edellinen, eikä siitä ihastelusta tullut missään vaiheessa loppua.
 
Färsaaret (6)
 
Färsaaret
 
Mieleenpainuvin saari oli minulle Mykines suloisine lunneineen, mutta koko matkan upeimmat maisemat saattoivat silti löytyä Suðuroyn saarelta. Vágarin jylhääkin jylhemmät dramaattiset maisemat taas pistivät hiljaiseksi, kun taas haikkaus Eiðissä sai minut vaipumaan suurien kysymysten ääreen omassa mielessäni. Färsaaret ovat kuin matka maailman laidalle ja huikea mahdollisuus hiljentyä sekä tutkia elämää ympärillämme. Vesisade, tuuli, askeettisuus sekä matka luonnon keskellä saivat todella minut kunnioittamaan kaikkea mitä minulla on. Miten osaan iloita sateesta, tuulesta, jopa lampaan kakasta lenkkarinpohjassa. Miten olenkaan näin onnellinen tällaisissa olosuhteissa ja kuinka hyvältä tuntui seisoa siellä maailmanlaidalla tuulen piiskatessa hiuksia.
 
Färsaaret (10)
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 
Matka Färsaarille on yksi niistä unohtumattomien matkojen muistisopukkaan päässeistä matkoista ja tulen kertomaan pian erillisistä saarista lisää. Moni vitsailikin, että näinköhän Islannin jälkeen matka Färsaarille tuntuisi enää miltään, mutta voi kuinka väärässä epäilijät olivatkaan. Färsaaret lumosivat minut aivan eri tavalla kuin Islanti oli lumonnut. Näitä maita ei keskenään sovi edes vertailla ja ne kannattaa molemmat kokea.
 
gjogv_6 (1 of 1)
 
Färsaaret
 
Few facts:
Färsaaret ovat Tanskalle kuuluva itsehallinnollinen alue keskellä Atlantin valtamerta. Se sijoittuu kartalla suunnilleen Islannin, Norjan sekä Skotlannin väliin.
Asukkaita saariryhmältä löytyy vuoden 2017 tilaston mukaan reipas 50 000. Tästä luvusta reilut 40% asuu pääkaupungissa Tórshavnissa. Lampaita taasen on Färsaarilla se reilut 70 000 ja lintuja pesii vuosittain jylhillä rantakallioille parisen miljoonaa.
Vaikka Färsääret kuuluvatkin Tanskalle, ei siellä silti päde esimerkiksi puhelinliittymissä normaalit Euroopan rajat. Färsaarilla on oma valuutta, mutta Tanskan kruunut kelpaavat myös maksuvälineenä.
Kanna mukana omaa vesipulloa, sillä voit täyttää sen hanavedellä. Kaikkialla puhutaan hyvää englantia ja paikalliset ovat super ystävällisiä!
Färsaarilla on kokoonsa nähden todella paljon tunneleita, joista kolme kulkee myös meren alla. Osa tunneleista on myös yksikaistaisia, mutta tunneleiden sisällä on useita väistömahdollisuuksia. Tiet ovat saarilla hyvässä kunnossa.
 
Färsaaret
 

Färsaaret – Autonvuokraus

Autonvuokraus firmoja on Färsaarilla useita ja kansainvälisten isojen firmojen lisäksi löytyy myös paljon paikallisia toimijoita. Muutamat hotellit sekä yksityiset majatalojen pitäjät vuokraavat autoja käyttöön, joten vertailu hinnoissa kannattaa. Färsaaret ovat sen verta pieni paikka, että huijatuksi tulemisen tunnetta siellä oli mahdotonta tuntea. Joten rohkeasti voi mielestäni luottaa myös pienempiin toimijoihin ja mekin päädyimme vuokraamaan auton Make.fo sivuston kautta. Heiltä Ford Fiesta viideksi päiväksi kustansi 400€, sisältäen vakuutukset. Heille ei tarvinnut maksaa Deposit maksua ja auton nouto sekä palautus onnistui helposti kentällä. Ajokilometrejä meillä tuli yhteensä matkan aikana 540km ja bensaan kului rahaa noin 50€.
Vedenalaisten tunnelien läpi ajamisesta peritään maksu. Menopaluu maksaa 100 DKK (13€).
 
Färsaaret
 
Färsaaret
 

Färsaaret – Majoitus

Majoitusta Färsaarilla on melko vähän, sillä onhan kyseessä pieni saariryhmä. Färsaarilla suurin osa majoituksista on guesthouseja tai pienempiä majataloja. Muutamaa kylää lukuunottamatta, pääkaupungista, Tórshavnista, löytyy suurin osa saarien hotelleista.
Telttailu on myös suosittua Färsaarilla ja tapaamamme suomalaispariskunta oli löytänyt myös yhtenä yönä majapaikakseen partiolaisaitan Suðuroyn saarelta.
 
Färsaaret (2)
 
Färsaaret (1)
 

Färsaaret – Sää

Färsaarten sää on Islannin tavoin todella vaihteleva. Pilvet tulevat ja menevät, samoin sateet sekä tuulet. Sää on oikukkaampaa kuin suomessa ja toukokuussa sitä voisikin lämpötilallisesti kuvailla Suomen syksyksi. Lehdet eivät kuitenkaan putoile näissä lämpötiloissa puista, sillä Färsaarilla niitä ei oikeastaan ollut.
Toukokuu on kuitenkin jo hyvä aika vierailulle, sillä lämpötila pysyttelee 0 yläpuolella ja päivänvaloa riittää aina aamu neljästä ilta kymmeneen.
 
F
 

Paras aika vierailla Färsaarilla

Kesäkuukaudet touko-elokuu. Kesäkuukausina lämpötilat pysyvät nollan yläpuolella, yleensä 5-12 asteen hujakoilla. Toukokuussa turisteja oli jo jonkin verran liikkeellä, muttei kuitenkaan liiaksi.
Niin kuin kuvitella saattaa, tuuli ja sateet ovat Färsaarilla välillä piiskaavan kylmiä. Islannin tavoin, tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olimmehan siihen jo asennoituneet etukäteen. Färsaarille matkustaminen on pukeutumis kysymys ja hyvillä varusteilla pärjää vaikka sataisi lunta kesken trekin. Kesäkuukausina aurinko saattaa myös paistella, mutta lämmittämään asti se ei missään vaiheessa alkanut. Aurinko antoi kuitenkin ihanan säväyksen kuviin sumun ja sateen lisäksi.
 
F
 

Färsaaret – hintataso

Ravintoloiden hintataso Färsaarilla on Suomeen nähden samanlainen ja välillä jopa halvempi. Yleisesti alkoholittoman juoman kanssa ravintolalasku oli reilua 13€ luokkaa. Lounaalla saattoi syödä halvemmalla. Viini sekä olut ravintoloissa oli Suomen hintaista.
Siinä missä juomavedestä joutuu useassa maassa maksamaan, niin Färsaarilla vettä voi juoda hanasta. Jos vertaan Färsaarten hintatasoa esimerkiksi Nizzan kaltaiseen suosittuun turistikohteeseen, oli Färsaaret halvempi.
 
F
 

Liikkumismuodot Färsaarilla

Färsaarilla on julkista liikennettä ja varsinkin pääkaupungista, Tórshavnista, bussilla pääsee kattavasti joka puolelle. Bussiaikataulut on jopa fiksattu toimimaan niin, että Tórshavnista kerkeää Mykinesin lautalle.
Vaikka Färsaarilla on melko kattavat tieverkostot ja merenalaiset tunnelit yhdistävätkin useat saaret toisiinsa, niin silti useille saarille joutuu kulkemaan laivalla tai helikopterilla. Laivoja kulkee saaresta sekä viikonpäivästä riippuen erittäin vaihtelevasti ja ennen matkaa kannattaa tutustua aikatauluihin. Jotkin laivaliput ostetaan etukäteen ja suosituimmille reiteille (Mykines) tätä suositellaankin. Suðuroyn saarelle kulkevaan autolauttaan taasen ostettiin liput vasta paluumatkalla Tórshavniin, eikä paikkaa itselleen voinut etukäteen varata.
Helikopteri liput myydään vasta 7 vuorokautta ennen matkaa.
 
Färsaaret
 

Färsaaret – budjetti

Lennot SAS240€ per henkilö. (välilasku Kööpenhaminassa)
Auto viideksi päiväksi 400€ sekä bensat 50€.
Yksi menopaluu tunnelimaksu 100 DKK (13€).
Laivaliput Mykinesille 16€ hlö.
Laivaliput Suðuroyn saarelle auto + kuski 225 DKK eli 30€. Lisämatkustaja 80 DKK eli 11€.
Pääsymaksu Bøsdalafossur & Trælanípan trekille 200 DKK eli 27€.
Pääsymaksu Mykinesin saaren trekkipolulle 100 DKK eli 13€.
 
Majoitukset:
Faroe Guide 90€ x 2 yötä.
Gøtugjógv Log House 93€ yö.
Hotel Vágar yhteistyönä kaksi yötä.
Periaatteessa noin 100€ hintaluokkaan saa mukavan majoituksen Guesthousesta aamupalalla sekä jaetulla kylpuhuoneella. Hotellien hinnat ovat sadan euron toisella puolella. Kokemuksia Hotel Vágarista tulossa myöhemmin lisää myöskin.
Ruokiin sekä muihin ostoksiin meni matkan aikana noin 90-100€. Kerran söimme matkan aikana omat nuudelit evääksi, sekä edellisen päivän pizzan jämät.
 
F
 
Matkan kustannukset kun jakaa kahdelle hengelle, niin silloin 5 päivän hinnaksi jäi:
n. 780€ lentojen kanssa. Tästä summasta tietenkin puuttuu kaksi yhteistyössä toteuttamaani hotelliyötä eli ainakin satasella budjettia voisi korottaa.
Färsaaret eivät siis ole mikään budjettilomailijan kohde, mutta kaiken sen rahan arvoinen! Färsaarten turismi on vielä alkutekijöissään ja autenttisuuden pystyy vielä aistimaan.
 

Linkit ja muut vinkit

– Yleistietoa Färsaarista VisitFaroeIslands.com
– Säätä voi tarkkailla Yr.no sivustolta
– Laiva- sekä bussiaikataulut Ssl.fo
– Helikopteri lennot Atlantic airways
– Meidän autonvuokraus sivusto Make.fo
 
Tarinat Färsaarilta:
Suðuroy saaren helmet – Färsaaret
Mykistävän kaunis Mykines ja lumoavat lunnit
Henkeäsalpaavan kaunis Gásadalur – Färsaaret
Päiväretki Färsaarten Vágar saarella – Trælanípan & Bøsdalafossur
Hotel Vágar – Uniikki lentokenttähotelli Färsaarilla
 
F
 

Nämä blogit auttoivat minut alkuun matkan suunnittelussa Färsaarille,
joten ei muuta kuin fiilistelemään muidenkin blogien kautta!
Maailmanaarella.com
Livenowdreamlater.net
Travelloverblogi.fi
Matkataanmutkitellen.com

26 Comments

 • Minea

  Kiitos vinkeistä! Jaankin tämän heti isälleni joka on lähdössä elokuussa kahdeksi viikoksi Färsaarille seikkailemaan😊

 • Suunnaton

  Färsaaret näyttävät uskomattoman kauniilta <3 Olen jo useamman vuoden harkinnut sinne matkustamista, mutta vielä ei ole tullut sopivaa hetkeä. Mutta noiden vihreiden rinteiden äärelle täytyy ehdottomasti joskus päästä!
  Oli mahtavaa fiilistellä taas Färsaaren maisemia näiden sun kuviesi kautta.

  • Sandra

   Kiitos <3 Maisemat olivat niin uskomattomia! 🙂 Ja suosittelen todella paljon Färsaaria matkakohteeksi! 🙂

 • Jenna / Citylights & Sunsets

  Äärimmäisen eksoottinen kohde kyllä! Haluaisin ehdottomasti käydä Färsaarilla joskus (sama juttu Islannin kanssa), mutta jotenkin tähän mennessä lämpimämmät kohteet tai kaupunkilomat on vetänyt puoleensa enemmän. Olisihan tuolla hienoa käydä, ei siitä pääse mihinkään!

  • Sandra

   Sama se minulla on ollut tähän asti kohteissa. 🙂 Lämpimät maat vetävät enemmän. Joskus on ihan virkistävää kokeilla kylmempiä kohteita. 🙂

  • Sandra

   Hehe, jännästi se välillä vetää tällaisiinkin maisemiin. 😀 Kaiken sen kylmyyden väärti! 🙂

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Aina kun mä luen näitä postauksia Färsaarista, yhä suurempi halu herää sinne matkustamiseen. Huolimatta siitä, että puhutaan ilmeisesti maailman sateisimmasta paikasta 🙂 Luonto on aivan uskomattoman ainutlaatuista. Jotain äärimmäisen kiehtovaa on tuossa riisutussa karuudessa. Ja noi lunnit. Olen kerran elämässäni nähnyt noita hauskoja räpyläjalkoja, eikä niitä pysty nauramatta seurailemaan. Ovat kyllä sen verran lystikkäitä otuksia. Jospa ensi kesänä…

  • Sandra

   Jotenkin tuollainen sää vetoaa suomalaisiin todella hyvin! 😀 Sama kävi minulle Islannissa. Rakastuin jopa sateeseen ja tuuleenkin siellä. 😀 Lunnit oli jotain uskomatonta! <3

  • Sandra

   Maisemat ja Färsaarten tunnelma on niin erityinen. 🙂 Suosittelen lämpimästi matkakohteeksi. 🙂

 • Pia / Lyhyenä hetkenä

  Färsaaret on sarjassamme kerran elämässä. Mitäköhän maksaisi, jos matkustaisi saarille laivalla? Käsittääkseni laivoja lähtee ainakin Tanskasta, jonne pääsisi kätevästi maata pitkin. Toki aikaa pitää varata sitten rutkasti enemmän, varsinkin jos liikkuu molempiin suuntiin vesiteitse. Täytyypä selvittää!

  • Sandra

   Hehe, enpä ole selvittänyt! Inhoan itse pitkiä laivamatkoja yli kaiken, joten tuollainen risteileminen keskellä Atlantin valtamerta voisi koitua henkisesti mun tuhoksi! 😀 Kerro ihmeessä jos selvität ja lähdet! 😀

 • Terhi

  Totta, että Färsaaret on aivan erilainen saariryhmä kuin Islanti. Molemmat täytyy kokea. Totta myös etteivät lehdet putoa puista koska puita ei löydy 🙂
  Kuvat ovat superhienoja, niistä välittyy hyvin Färsaarten jylhyys.

 • Sandra

  Oi, mikä matkakuumetta herättävä postaus! Ei mielestäni ollenkaan niin kallis kuin pelkäsin, halvemmaksi tulee kuin Islanti! Färsaaret on yksi isoimmista tämänhetkisistä matkahaaveistani, eikä tämä ollenkaan auttanut siinä.

  Olen varmaan aiemminkin kommentoinut kuviasi, mutta edelleen aivan uskomattoman hienoja otoksia. Esimerkiksi tuo kuva juoksijasta tyhjällä maantiellä on aivan mykistävä!

  • Sandra

   Kiitos todella paljon <3 Ihana kuulla aina palautetta. 🙂 Siellä minä juoksentelin dronen kanssa 😀
   Suosittelen todella paljon Färsaaria matkakohteeksi. Ne ovat kohteena ainutlaatuiset! 🙂

 • Sonja | FIFTYFIFTY

  Färsaaret on selkeästi nyt pienessä nosteessa, olen viime aikoina ihastellut muidenkin juttuja niihin liittyen. Voin kyllä kuvitella, että paikka hurmasi ja vei mennessään, jopa Islannin jälkeen. Mä en ole käynyt vielä kummassakaan, mutta molemmat kiinnostaa hirveästi, joten ihan kuulla, että ne on myös tosi erilaisia. 🙂 Nuo lunnit on kyllä kerrassaan hellyyttäviä! <3 Noissa jylhissä vuoristomaisemissa on muuten paljon samaa kuin Irlannin länsirannikon Cliffs of Moherissa.

 • Merja / Merjan matkassa

  Muiden kommentoijien tapaan minäkin huokailen ihastuksesta näiden kuvien äärellä. Olin kuvitellut Färsaaret toisen näköiseksi. Luulin että siellä olisi lumisemmat maisemat. Talvella ehkä onkin 🙂 Ehkä Färsaaria voisi joskus miettiä matkakohteeksi.

 • Anna | Tämä matka -blogi

  Färsaaret ovat sellainen kohde, että sinne on päästävä joskus, mutta en ole vielä valmis maksamaan mitenkään kallista hintaa tuosta vierailusta. Odottelen, että ”paras” tarjous osuu kohdalle 😀 Vähän samanlainen kohde kuin Islanti. Tulee lähdettyä, kun sopiva tarjous osuu kohdalle.

 • Marttiina | Onioni.fi

  Kiitos vinkeistä ja jälleen upeista kuvista.💚 Nuo maisemat on niin huikeita ettei sitä käsitä. Huippua oli seurata tätä matkaa Instan puolella. Färsaaret on ja pysyy haavelistalla. Voin sitten, kun sen aikaa koittaa kaivaa nämä postaukset esiin.☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *