Montenegro

Durmitorin upea Kansallispuisto Montenegrossa

Montenegro alkaa pikkuhiljaa vakiinnuttamaan paikkaansa seuraavana suurena matkailukohteena, enkä ole tästä yhtään yllättynyt. Onhan Montenegron pieni valtio aivan mielettömän upea, sekä monimuotoinen luonnoltaan. Tähän asti tunnetuimpia kohteita Montenegrossa matkailijoille on varmasti ollut Kotorinlahden idylliset kylät, sekä rantalomakohteina tunnetut Budva ja Sveti Stefan.
Näiden idyllisten ja kuvankauniiden kohteiden lisäksi Montenegro on myös paljon muutakin.
Maan jylhät vuoristot sekä komeat kanjonit tulevat vielä jonain päivänä houkuttelemaan paljon enemmän väkeä kuin ne tällä hetkellä houkuttelevat. Enhän minäkään ollut menossa Montenegroon taaskaan kuin viideksi päiväksi makoilemaan ja nauttimaan ainutlaatuisista maisemista perheeni kanssa. Kuitenkin yhden bussilipun osto muutti meidän koko Montenegron reissun aivan päälaelleen ja siitä tulikin uskomaton seikkailu halki tämän upean maan.
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Päädyimme ottamaan reissullemme paikallisen kuskin, joka vei meitä muutaman päivän ajan mitä uskomattomimpiin paikkoihin.
Kerron lopussa vielä vähän lisää tästä meidän kyyti järjestelystä sekä hinnoista.
 
d8 (1 of 1)
 
Tie Durmitorille
Starttasimme matkamme Kotorinlahdelta aamulla 07:00 ja lähdimme hiljalleen ajelemaan kohti Durmitorin Kansallispuistoa. Kuskimme oli jo valmiiksi suunnitellut meille reitin ja mahduttanut matkanvarrelle myös mukavia pysähdyksiä sekä kuvauspaikkoja.
 
durmitorkartta
 
Ensimmäiset pysähdykset ennen Durmitoria olivat lähinnä järviä sekä kanjoneita. Upeat valtavat vuoret takanaan, nämäkin maisemat saivat meidät haukkomaan henkeämme.
 

d (1 of 1)Kotorinlahti aamulla

 

d10 (1 of 1)Piva Lake

 
d7 (1 of 1)
 

d9 (1 of 1)Piva lake

 
Teimme pysähdyksen pienessä Izlazakin Etno kylässä, jossa söimme maatilan omista tuotteista valmistettua aamiaista. Aamiaisen jälkeen meille esiteltiin heiltä löytyvää majoitusta ja täytyy kyllä myöntää, että jos olisi ollut mahdollisuus, niin olisin ehdottomasti jäänyt sinne yhdeksi yöksi.
 

izlazak (1 of 1)Izlazakin Etno kylän vieressä virtasi tämä kanjoni, jonka alkupää on Piva järvestä.

 
d3 (1 of 1)
 

d4 (1 of 1)Esimerkiksi tämän kaksi kerroksisen näköalalla varustellun mökin hinta olisi ruokineen
ollut 70€ yöltä kahdelle hengelle.

 
d6 (1 of 1)
 
d5 (1 of 1)
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Kylässä vierailun jälkeen matkamme kohti Durmitorin Kansallispuistoa vasta todella alkoi. Tiet pienenivät ja maisema muuttui pikkuhiljaa vieläkin vuoristomaisemmaksi. Olimme yhtäkkiä keskellä mitä upeinta maalaismaisemaa, suurten vuorien ympäröimänä.
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Tie kiemurteli pitkin peltoja vieden meitä syvemmälle puistoon ja laskien myös lämpötilaa melko radikaalisti. Kun sitten viimein pysähdyimme 1800 metrin korkeudessa vuorilla, oli näky taas mitä uskomattomin. Lumihuippuinen Bobotov Kuk kohosi edessämme 2500 metriin ja vehreää maisemaa elävöitti siellä täällä valkoisina hohkaavat lumikasat.
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Vaeltaminen Durmitorilla on suosittua ja näin reissun jälkeen tutustuinkin muutaman matkabloggaajan tarinaan Durmitorilta. Heidän retkensä alkoivat Žabljakin kylästä ja kieltämättä saivat minutkin hieman innostumaan ajatuksesta tutustua vuoriin jalkasin.
Rimmalaura.com ja Maarithelena.com
 

Durmitorin KansallispuistoDurmitorin Kansallispuisto

 

Durmitorin KansallispuistoMaisemista nauttimista varten oli rakenneltu muutamia penkkejä aina sinne tänne.

 
Durmitorin Kansallispuisto
 

Durmitorin KansallispuistoDurmitorin Kansallispuisto

 
Durmitorin Kansallispuisto
 
Durmitorin Kansallispuisto
 

Durmitorin KansallispuistoDurmitorin Kansallispuisto

 
Maisemat Durmitorin Kansallispuistossa ovat todella vertaansa vailla.
Liikennettä vuorilla ei juurikaan näkynyt ja hetken taas tuntui, ettei myöskään muita ihmisiä olisi koko maailmassa ollut.
 

d30 (1 of 1)Mummo nokosilla penkillä

 
Kansallispuistossa on myös järvi, Crno Jezero, jonne menimme autolla viereisen kylän kautta. Parkkipaikalta on vielä noin 10minuutin kävelymatka järvelle, josta avautuu melkoisen upea näkymä Bobotov Kukille.
Tässä vaiheessa päivää alkoi matkaväsymys jo hieman painaa, enkä  saanut itseäni enään täysin seikkailu fiilikselle saatikka tutkimaan järven ympäristöä sen enempää.
Järven ympäristössä käveleminen olisi myös vienyt varmasti sen verran aikaa, että paluu Korotinlahdelle olisi venynyt iltamyöhälle.
 
d32 (1 of 1)
 
d31 (1 of 1)
 
Meidän harmiksemme järven ainoa kahvila oli vasta rakenteilla ja kun äiti kovana kahvin juojana kyseli päiväkahvin perään, niin hän onnistui samaan paikalliselta raksamieheltä kahvi kupillisen hänen termospullostaan.
 
Järveltä lähdettyämme seuraavaksi etapiksi tuli Tara kanjoni sekä joki. Tässä kohtaa reissua löysimme kaikki muut Montenegrossa seikkailevat turistit, jotka olivat selkeästi tulleet ihastelemaan tätä maailman toiseksi suurinta kanjonia. Upean sillan lisäksi kanjonin yksi vetonauloista on “vaijeriliuku” eli Zipline.
 
d33 (1 of 1)
 
d34 (1 of 1)
 
Myös rafting eli koskenlasku on suosittua Tara joella, joten aktiivilomailijoille Durmitorin Kansallispuiston alue on kuin paratiisi!
 
d37 (1 of 1)
 

d41 (1 of 1)Tara joen loppu päässä pääsin vielä hieman dronettamaan.

 

d39 (1 of 1)
 
d40 (1 of 1)
 
Ennen Kotorille paluuta kävimme vielä ihastelemassa auringonlaskua Budvan lähettyvillä.
 
d42 (1 of 1)
 
auringonlaskubudva (1 of 1)
 
Durmitorin Kansallispuistoa ei voi kuin suositella retkikohteeksi. Oli se sitten päivä tai kaksi, niin ikimuistoinen siitä varmasti tulee. Jos itse saisin jotain meidän reissusta muuttaa, niin olisin mieluusti jäänyt yhdeksi yöksi johonkin kylään matkanvarrella. Yhdelle päivälle tulee niin paljon nähtävää, että jossain vaiheessa tulee pakostikkin hieman maisema ähky.
 
Niin kuin alussa jo mainitsinkin, niin meillä oli matkalla oma kuski. Bussiasemalla yksi lipunmyyjistä antoi meille käyntikorttinsa ja kertoi meille erilaisista päiväretki mahdollisuuksista. Tälle koko päivän Durmitor retkelle tuli hinnaksi 170€, eli noin 56€ per naama. Ajokilometrejä kertyi 600km ja retkeen kului yhteensä 13 tuntia.
Kuskimme ja meidän välillä ei yhteistä kieltä ollut ja ainoat sanat, jotka noiden autossa vietettyjen tuntien aikana vaihdoimme oli: ”beautiful, picture time, beautiful panorama, eat, toilet natural”. Ehkä siellä saattoi myös muutama muukin sana löytyä ja vuorten korkeuksista vaihdoimme tietoja laskimen avulla. Tässä sen taas huomasi, kuinka kielimuurikaan ei ole este ikinä millekään. Nämä retkipäivät iloisen kuskimme kanssa olivat mukavia ja helppoja.
 
Liikenne Montenegrossa on ainakin suht helpon näköistä, joten jos itse tykkää ajaa autoa ulkomaan reissuilla, niin se on varmasti varteenotettava vaihtoehto liikkumiseen. Kukaan meistä kolmesta ei ole tottunut ajamaan reissuilla, joten siksi me päädyimme ottamaan kuskin.
 
IMG-20180523-WA0000
 
Jos omalla autolla ajelu ei tunnu mielekkäältä vaihtoehdolta, niin voin
todellakin suositella tällaista retkeä kaikille.
 
d11 (1 of 1)
 
d27 (1 of 1)
 
Montenegron jutut:
Serpentiinitietä pitkin Lovcenin Kansallispuistoon
Vaikuttava Skadar järvi sekä Montenegron Niagaran putous
Kotoisa ja ihastuttava Kotorinlahti
Budva – Kaunis Plaza Mogren sekä turistien täyttämä vanhakaupunki
Päiväretkellä kuvankauniissa Kotorissa
Lavender Bay – Kotorinlahden helmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *