Marokko

Morocco Easter edition – Chefchaouenin siniset kujat – Mistä mun seikkailunhalu saattoi alkaa


ha3

Marokon täytyy olla yksi niistä kohteista, jonka ansiosta minä tunnen suurta intohimoa maailmalla seikkailuun.

 

Tämä kuvapostaus vie lukijan Chefchaouenin kaupunkiin, joka tällä hetkellä onkin monen matkailijan Must See- kohteena. Minä eksyin sinne tasan 7 vuotta sitten pääsiäislomien viettoon asuessani Espanjan aurinkorannikolla. Tästä reissusta en ole ikinä kirjoittanut ja pääsiäinen tuntuu nyt aika loogiselta ajankohdalta palata näihin maisemiin. Matkaseuranani tällä reissulla oli silloinen poikaystäväni sekä hänen ystävänsä.

8c0fb7_75bad2dd89a94e338c6a58f5bfd06cf1~mv2

Chefchaouen sijaitsee reilun sadan kilometrin päässä Tangierista vuoristoiden keskellä. Matka sinne taitetaan bussilla, jolloin saa ihastella upeita vuoristoisia maisemia sydämmensä kyllyydestä. Chefchaouen on tullut tunnetuksi 500 vuotta vanhasta kaupungistaan, jonka perustajan suojelyspyhimys Mulay Alí Ben Rachidin haudalle tehtiin ennen pyhiinvaellusmatkoja. Nykyisin 40 000 asukkaan kaupunki tunnetaan sinisistä kujistaan sekä valkoisista taloistaan. Miksi talot on maalattu sinisiksi? Juutalaiset pakolaiset maalasivat kaupungin 1930-luvulla ja syitä tälle on yhtä monta kuin kertoojakin. Osa pitää sitä yhdistävänä tekijänä taivaan kanssa, osa taas sanoo värin karkoittavan hyttysiä ja värin olevan kirkkaassa kesän auringon paisteessa hyväksi silmille.
Miksi me sinne lähdettiin? En todellakaan muista.. Olen todella onnellinen, että sinne kuitenkin lähdettiin ja löydettiin tämä lumoavan sininen kylä vuoristojen keskeltä.

 

IMG_3638

IMG_3621

Saavuimme Espanjasta Tarifasta lautalla Tangieriin ja siitä jatkoimme bussilla matkaa kohti Chefchaouenin sinistä kaupunkia. Tangierin meininki oli silloin hyvinkin sekavaa ja bussilippuja jouduttiin metsästämään jonkin aikaa. Jokapaikka oli täynnä kaikenmaailman huslaajia ja muistan meidän halunneen karistaa Tangierin satamapölyt jaloistamme hyvinkin nopeasti.

Hyppäsimme iltabussin mutkittelevaan kyytiin ja joskus keskellä yötä kuski käski meidän hypätä kyydistä pois. Olimme saapuneet Chefchaoueniin. Ystävämme olikin meitä vastassa kaupungin rajalla ja jouduimme unenpöpperössä kävelemään jonkin matkaa kaupunkiin. Ensimmäisen yön majapaikka oli ystävämme varaama guesthouse vanhankaupungin sydämestä ja sinne saapuminen tapahtui tosiaan pimeän aikaan. Muistan edelleen sen jännityksen tuneen kun harhailimme toinen toistaan muistuttavilla kujilla etsien meidän majapaikkaamme. Vanhankaupungin porteilla oli kaapuihin sonnustautuneet yövartijat, jotka luultavasti katsoivat meidänkin perään.

IMG_3581

ha11

Aamun valjetessa nämä uskomattomat kujat avautuivat kaikessa sinisyydessään meidän eteemme. Moskeijoiden aamurukoukset riensivät kujia pitkin jokaisen korvaan ja näin uusi päivä sai alkunsa Chefcaouenin vanhassakaupungissa. En ollut ikinä nähnyt mitään vastaavaa ja tiesin olevani rakastunut! Kuvaaminen ei valitettavasti tuntunut seitsemän vuotta sitten kovinkaan “normaalilta”, varsinkin kun olimme köyhemmässä ympäristössä. Nämäkin kuvat, jotka luojan kiitos olen kuitenkin napsinut, on otettu ikivanhalla löytö digikameralla. 😀

 

8c0fb7_b4ae1bad4b494edc8f6493f714f97b38~mv2Kuva: Kuvakaappaus Google Mapsin street viewstä

8c0fb7_b60c35f3fb8d409da91e9622ce8eec6c~mv2Kuva: Kuvakaappaus Google Mapsin street viewstä

 

Ensimmäisen yön jälkeen majoituimme ystävämme tavoin paikallisen Hassanin sohvilla. Hassan piti silloin myöskin Tripadvisorin suosimaa ravintolaa, jossa me sitten söimme lähestulkoon joka päivä. Hassanin luona otimme onneksi kuvia, koska olihan se ensimmäinen kerta kun näin Marokkolaisen kodin kaikessa loistokkuudessaan.

IMG_3589

ha

Muistan Hassanin ottaneen useita maailmanmatkaajia kotiinsa yöksi ja iltaisin ruokapöydässä meidän seurana oli usein muitakin matkaajia.

ha2
Söimme kuin herrat Hassanin pöydässä. Hänen herkulliset Couscous ruuat olivat täydellisiä! Viimeisenä päivänä Hassan yllätti meidät tekemällä meidän tuttua ruokaa.. Makaroonilaatikkoa.. Mutta aineksina kartisanliha sekä päälle puristettu sitruunamehu. Muistan tuon tyytyväisen tekohymyn kuin eilisen ruokaa maistellessani 😀 Mun makumaailma ei kohdannut mitenkään siinä sitruunan, makaronin, karitsan sekä maidon yhdistelmässä 😀

Saimme Hassanin ystävän muutamana päivänä meille kuskiksi ja näyttämään upeaa Marokkoa aina rannikolle asti.

IMG_3601

IMG_3600

Vaikka ympärillä avautuvat maisemat eivät näissä kuvissa tuo minkäänlaista etuutta Marokon kauneudelle, niin katsokaa mun ilmettä!! Oon aivan pähkinöissäni eteeni avautuvasta maailmasta, vaikka se onkin sen hetkisen elämäni köyhimpiä ja autenttisimpia näkyjä. Pysähdyimme matkalla rannikolle joillain markkinoilla ja olimme lähinnä itse siellä nähtävyytenä.

IMG_3598Tuo ilo, joka paistaa useissa kuvissa silmistäni on jotain, mitä haluan nähdä koko loppuelämäni.

ha6

ha5

Matkamme jatkui täältä rannikolle, jossa vietimme pienen hetken ihastellen kauas jatkuvaa rantaviivaa. Muistan tutustuneeni siellä ensimmäistä kertaa aikuisiällä kyykkyvessoihin.

IMG_3604

IMG_3602

ha7

ha8

ha4

Reissu oli tosiaan uskomaton ja hyvin silmiä avaava. Lähtisin tuonne milloin tahansa uudestaan, mutta pahoin pelkään tällä hetkellä Chefchaouenin täyttyvän kesäkuukausilla suurista turistilaumoista. En ihmettele sitä ollenkaan, sillä onhan vanhakaupunki näkemisen arvoinen paikka. Jokaiset sinisen sävyt on edustettuna talojen seinustoilla ja nämä kujat veivät minut samoihin fiilikseen kuin Santorinin kirkkaan valkoiset kadunpätkät.
Muutaman päivän retket Espanjasta käsin on myös täysin mahdollisia. Itse kuitenkin varaisin tuonne suunnalle ainakin viikon matka-ajaksi.

IMG_3646

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *