Montenegro

Budva – Kaunis Plaza Mogren sekä turistien täyttämä vanhakaupunki

Kaikki tiet vievät Roomaan.. eikun siis Budvaan! Tai ainakin veivät joskus, sillä Budva on yksi Adrianmeren rannikon vanhimpia kaupunkeja ja iältään noin 2500 vuotta vanha. Ennen keskiaikaa kaupunki kuului niin Kreikan kuin Roomankin valtakuntiin, jonka jälkeen sitä on miehitetty monien eri maiden toimesta. Budvan Rivieraksikin kutsuttu Budva on siis historiallisessa mielessä kokenut melkoisia myllerryksiä ja ehkäpä vanhassa kaupungissa käyskennellessä tämän kaiken voi aistiakin. Me emme aistineet, sillä Budvan pienet vanhat suloiset kadut täyttyivät jatkuvalla syötöllä uusista turistiryhmistä, eikä yksikään kuja ollut muutaman minuutin mittaista poikkeus hetkeä lukuunottamatta hiljainen.
Yritimme hetken ajan vaellella kujilla nauttien vanhankaupungin loistosta, mutta melko tuloksetta.
Historialliset nähtävyydet olivat moni kymmenpäisten turistiryhmien kansoittamia ja jokaisesta ilmansuunnasta pystyi kuullen erottamaan innokkaiden oppaiden samoja ulkoa opeteltuja fraaseja historiasta.
Me teimme vain yhden päivän mittaisen retken kaupunkiin tarkoituksena tyydyttää ranta haaveet ja niihin haaveisiin Budvan pieni Plaza Mogren vastasikin.
 

BudvaPlaza Mogrenia ei ollut uskoa sateen aikana samaksi rannaksi kuin mitä se oli aurinkoisena hetkenä keskipäivän paahteessa.

 

BudvaSisäänkäynti tälle rannalle löytyy aivan Budvan vanhankaupungin muurien vierestä.

 
budvassa5 (1 of 1)
 
montenegro15 (1 of 1)
 
budvassa3 (1 of 1)
 
Plaza Mogrenin pieni ranta täyttyi keskipäivän tunteina hetkessä, enkä ihmettele yhtään miksi. Ranta tarjoaa lapsiperheille kuin pariskunnillekin täydellisen pakopaikan kaupungin melskeeltä ja vilinältä. Kirkas vetinen ranta syveni maltillisesti tarjoten perheen pienemmille suht turvallisen leikkipaikan, eivätkä aallotkaan lyöneet liian kovaa rantaan. Aikuisempaan makuun rannalla pystyi vuokraamaan Sup-laudan tai vaikkapa hakeutumaan eufooriseen tilaan sujahtamalla varjopaikalle katettuun telttaan hierottavaksi. Mikä olisikaan parempi yhdistelmä täydellisen rantapäivän päätteeksi?
 
montenegro14 (1 of 1)
 

BudvaTätä kuvaa varten odoteltiin varmasti lähemmäs viisi minuuttia, ettei ketään muuta astellut kuvaan. 😀

 
Juuri kun luulimme rannan olevan tässä, huomasimme useamman ihmisen pujahtavan rantaa reunustavien kallioiden ohitse ja katoavan sen uumeniin. Kallioiden eteen oli rakennettu polku, joka johti seuraavalle ”salaiselle” rannalle.
 
jakkobudva (1 of 1)
 

BudvaEhkä sana salainen on tästäkin rannasta liian kaunisteltu sana, mutta salaisempi se sijainniltaan oli kuin edellinen ranta. 

 
budvassa (1 of 1)
 
Budva
 
Rantapäivän päätteeksi kävimme vielä pikaisesti tutustumassa Budvan kehuttuun ja rakastettuun vanhankaupunkiin.
 
Budva
 
Budva
 
Budva
 
Budva
 
budvassa7 (1 of 1)
 
Näin jälkikäteen harmittaa, etten kuvannut sitä kaoottista turistivilinää kujilla ja kaduilla.
Kaduilla tepsutellessamme ajattelin nimittäin, että tuskinpa tulen tällaisia kuvia kuitenkaan mihinkään käyttämään. Kun eihän ne kuvat tietenkään näiden turistien takia ole hienoja. Väärin tuumailtu, juuri nythän niille olisi ollut paljonkin käyttöä.

budvassa8 (1 of 1)Hetken hiljaisuus ja seesteisyys löydetty kissakujalta.

 
Budva päivän päätteeksi olin niin valmis jo suuntaamaan takaisin Kotorinlahden lintukotoomme, että unohdin kuvata muuta kaupunkikuvaa ihan täysin. Itselleni oli nimittäin suuri yllätys, että suloisen vanhankaupungin jälkeen alkoikin aivan päinvastainen kaupunkikuva hahmottumaan. Suuret pilvenpiirtäjät kohosivat rantaviivan tuntumassa, eikä liikennettä tai kauppakeskuksiakaan jäänyt puuttumaan katukuvasta. Tällaisen rauhaa ja rakastettavia maisemia etsivän turistin silmään Budva olisi ollut liian suuri kaupunki.
Kuitenkin suosittelen siellä ainakin piipahtamaan, koska matkaaminen sinne vaikkapa Kotorista on halpaa. Bussilippu maksaa noin 4-5€ ja taksi 15-20€.
 
Jos kuitenkin yksi suurimmista intresseistä lomamatkalla on päästä shoppailemaan ja yöpymään super tyylikkäissä lasipalatseissa, on Budva näihin tarpeisiin nähden passeli kohde. Rantaviivaa kaupungin keskustasta löytyy vaikka millä mitalla, eikä kaupungin vilske jätä varmastikaan ketään kylmäksi.
 
Budva
 
Vaikka minusta ei nyt aivan Budva fania tullutkaan, niin auringonlaskut Budvan kohdalla moottoritien varressa olivat sanoinkuvailemattoman kauniita!
 
Budva
 

Lue myös Montenegron upeista Kansallispuistoista:
Durmitorin upea Kansallispuisto
Serpentiinitietä pitkin Lovcenin Kansallispuistoon
Vaikuttava Skadar järvi sekä Montenegron Niagaran putous
Kotoisa ja ihastuttava Kotorinlahti
Päiväretkellä kuvankauniissa Kotorissa
Lavender Bay – Kotorinlahden helmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *