Kroatia

Bol – Yksi Kroatian helmistä

Bol, on Brac saaren eteläosassa oleva trendikäs rantakaupunki, jonka ranta Zlatni rat (Kultainen niemeke) on yksi Kroatian tunnetuimmista! Ranta kapenee pitkäksi kaistaleeksi merelle ja rantaviivan suunta muuttuu aina hieman tuulen vaikutuksesta.
 
bol2016 (16)
 
Meidän retkemme Boliin alkoi Supetarin bussiasemalta, josta nappasimme aamun ensimmäisen bussin kohti kaunista ja kehuttua rantaa! Lippu Boliin kannatti ostaa suoraan menopaluulippuna, koska silloin sai hinnasta huomattavan alennuksen. Yhdensuuntainen lippu olisi tullut maksamaan 40Kn (n.5,30€), kun taas menopaluu maksoi 50Kn (n.6,60€).
 
Bol
 
Bussimatka kesti noin tunnin verran ja reitti kulki saaren läpi. Matkan varrelle sattui upeita idyllisiä vuoristokyliä sekä oliivipuuplantaaseja. Bussin pysähdellessä matkan varrella saimme kurkistaa hetken ajan kylien elämää. Vanhat papat istuskelivat kirkon edessä rivissä toisilleen rauhaisasti rupatellen ja aika tuntui pysähtyneen niissä maisemissa paikoilleen. Heidän seurassaan olisi kuullut varmasti ihmeellisiä tarinoita.
Pyöräilyretket ovat saarella todella suosittuja ja näimme monia pyöräilyryhmiä matkan varrella polkemassa. Pyöräillen olisi päässyt varmasti hyvin tutustumaan näihin ihaniin pikku kyliin! Karttoihin oli merkitty suosituimpia reittejä!
 
Eteläpuolelle laskeutuessa tiet muuttuivat serpentiinimäisiksi ja laskeutuivat koko ajan lähemmäksi rannikkoa. Tässä vaiheessa herkimpien kannatti jo sulkea silmänsä (lue: Sandran ja Kristan), koska noin 700metrin korkeudesta laskeutuminen mutkittelevia teitä pitkin otti hieman jo mahanpohjasta.
 
bol2016 (5)
 
Ensimmäiset näkymät bussista ovat todella upeat ja värikkäät! Kristallinkirkkaat vedet ja puhtaat luonnon värit saavat meidätkin räpsimään hullunlailla kuvia jokaiselta kulmalta.
Bussi jätti meidät Bolin satamaan ja matkaa kuuluisalle rannalle oli kävellen noin puolisen tuntia.
 
bol2016 (6)
 
Bol
 
Bol tosiaan on viehättävä kaupunki turkoosin meren reunustamana ja moni muukin turisti on sen huomannut. Monet matkatoimistot tekevät sinne valmismatkoja ja kaupunki on perheiden suosima kohde.
 

Bol KroatiaZlatni rat siintää edessäpäin

 
Bol
 
Bol
 
Ranta on kivikkoinen niinkuin lähestulkoon kaikki rannat tällä saarella. Aallot ovat veikeästi muokanneet rantaviivat epätasaisiksi penkereiksi. Löysimme hyvän oman spotin löhöilyyn kärjen tienoilta.
 

bol2016 (19)Kuva: Zlatni rat rannasta visit-croatia.co.uk

 

bol2016 (13)Jylhät maisemat tekevät rannasta vieläkin upeamman

 
Bol
 
Rannan alkupäässä on monia pieniä ravitsemusliikkeitä, joista saa viilennystä haettua kesken hikoilun! Vaikka rannalla sai olut tuoppi kädessäkin haahuilla, oli se yleisilmeeltään todella siisti! Kaikki näyttivät kunnioittavan luontoa ja hoitavan omat jätteensä oikeisiin paikkoihin!
Pientä purtavaa, virvokkeita, suihkuja ja wc:t olivat tosiaan kaikki hoidettu rannan tuntumaan palvelemaan lomailevia turisteja.
 
20160522_145510
 
Koko Kroatian vesistö on suosittua purjehdus aluetta ja Bolin edustallakin kävi kuhina. Muutama isompikin alus pysähtyi rannan tuntumaan päästämään aluksella olleet turistit nauttimaan Kroatian helmestä. Bolin ranta on yksi maan parhaimpia purjelautailupaikkoja.
 
bol2016 (15)
 
Bol Kroatia
 
Meidän löhöily kesti rannalla noin kolmisen tuntia, jonka jälkeen käpsyteltiin miljoonia kuvia ottaen Bolin kylälle syömään.

bol2016 (1)Reppu http://www.patikkamikkeli.fi/

 
bol2016 (20)
 
Reppu oli todella kätevä päiväretki tarkoitukseen! Se on kevyt itsessään ja sinne saa mahtumaan vaikka kavereidenkin pyyhkeet 😉 Repun hylkivä pinta esti sen likaantumisen rannalla ja matkanvarella, sekä se piti viileänä juomat sisällään! Itsehän en enään lähde mihinkään ilman sitä <3
 

bol2016 (18)World is yours

 
Quick Tips:

  • Bussiaikataulut kannattaa esimerkiksi jo etukäteen hotellin henkilökunnalta varmistella. Sunnuntaisin busseja menee vähemmän kuin muina päivinä ja ne ovat täynnä varsinkin hyvällä säällä.
  • Asemalla kannattaa olla ajoissa, ettei jää kyydistä pois / joudu seisomaan tunnin matkaa (niin kävi meidän bussiin tuleville).
  • Matkapahoinvointisille lääke naamaan matkalle 😀
  • Varaa kävelyyn puolituntia per suunta

 
Muut Kroatian seikkailut:
Supetar
Viehättävä Split
Krka – Yksi Kroatian suosituimmista Kansallispuistoista
Lomaraivoa kauniissa Vodicen lomakylässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *