Arabiemiirikunnat,  Oman

Autonvuokraus naisena Lähi-idässä – Ajaminen Arabiemiirikunnissa ja Omanissa

Autonvuokraus Lähi-idässä, silkkaa hulluutta vai ei? Olisiko se turvallista? Voisiko naisena ajella siellä ihan huoletta? Näiden kysymysten äärellä vietin monen monta päivää, valvoin muutaman yön ja kyllästytin kaikki ystäväni jaarittelemalla asiasta päivästä toiseen. Kysymyksiä vilisi päässäni satapäin, sillä ensimmäistä kertaa minun piti hylätä tuttu sekä turvallinen kartturin tehtävä ja hypätä autonrattiin ajamaan itse noin 1300km matka.
 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 

Autonvuokraus Lähi-idässä

Ennen matkaa pohdin paljon sosiaalisessa mediassa autonvuokraamista ja sain yllättävän paljon tukea sekä kannustusta reissaavilta naisilta ympäri Suomen. Mietin paljon Arabiemiirikuntien sekä Omanin turvallisuutta, liikennettä sekä rajanylittämiseen liittyviä mahdollisia haasteita. Tutkin vaihtoehtoisesti myös julkisen liikenteen verkostoja, sekä päiväretkien hintoja. Kahlasin läpi kymmeniä keskustelupalstoja netin syövereistä sekä ahmin tietoa muilta Lähi-idässä matkanneilta seikkailijoilta. Pian kuitenkin opin, että julkinen liikenne Omanin puolella on lähes olematonta ja retkien hinnat useissa sadoissa euroissa. Prosessoin autonvuokraus ajatusta arviolta viikon ajan ja lopulta huolellisen suunnittelun jälkeen olin valmis vuokraamaan auton Abu Dhabin lentokentältä.
 

Autonvuokraus Lähi-idässäSiinä sitten istua nökötin. Viisikaistaisen moottoritien liikenne näytti pelottavalta ja hektiseltä. Mietin millä kielellä rukoukset täällä oikein lausuisin ääneen?
Sukelsin autolla liikenteen sekaan ja määrätietoisesti päädyin tekemään ristin kuvaa ilmassa sekä heittämään varmuuden vuoksi
kaikki tietämäni fraasit Insa Allahista lähtien ilmoille. Jokin niistä meni perille oikeaan osoitteeseen, kun tätä tekstiä tässä tälläkin hetkellä kirjoittelen.

 

Lähi-itä (4)Autonvuokraus Lähi-idässä

 

Arabiemiirikunnista Omaniin – Mistä vuokrata auto?

Arabiemiirikunnista ei voi ajaa Omanin puolelle ilman erillistä vakuutusta. Kyselin etukäteen useilta kansainvälisiltä autonvuokrausfirmoilta (mm. Avis ja Hertz) mahdollisuutta ostaa tuo tarvittava vakuutus, mutta vastaus oli kielteinen. Lopulta saimme Thriftystä sähköpostia, jossa he kertoivat myyvänsä tarvittavan vakuutuksen matkan ajaksi.
Kuukautta myöhemmin, bloggaajakollegani otti minuun yhteyttä ja kertoi, ettei ollut saanut samanlaista vastausta Thriftyn Dubain toimistolta. Sieltä he olivat kertoneet, ettei tämä onnistuisi. Otin tämän keskustelun jälkeen itse yhteyttä asiantiimoilta Thriftyyn, josta vastattiin vakuutuksen ostamisen onnistuvan samalla tavalla. Tarina ei edennyt vuokraamiseen asti, joten täysin varma en ole olisiko tämä nyt sitten onnistunut vai ei.
 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 
Thriftyn kanssa autonvuokraukseen liittyvät asiat sekä itse autonvuokraus sujuivat ongelmitta. Autonvuokrauksen hinta neljälle päivälle oli noin 200€ sisältäen täyden vakuutuksen, rajattomat kilometrit sekä navigaattorin. Lisähintaa Omanin vakuutuksesta tuli 60€.
Autoa hakiessa kannattaa kysyä mahdollisuutta autoluokan korotukseen, sillä yleensä palvelutiskillä tarjotaan parempaa autoa huokeampaan hintaan kuin netissä. Neljäksi päiväksi muutaman kympin lisähintaan allemme päätyi 2018 vuoden automaattivaihteinen Nissan Kicks.
 
– Suomalainen ajokortti riittää kumpaankin maahan, eikä kansainvälistä ajokorttia vaadita ollenkaan. Ajokortin lisäksi muut tarvittavat asiakirjat olivat passi, Omanin viisumi sekä luottokortti.
– Suosittelen vuokraamaan auton aina suoraan halutun firman omien sivujen kautta, sillä silloin esimerkiksi vakuutusten ostaminen menee varmasti oikein. Olemme muutaman kerran vuokranneet auton vertailusivuston kautta ja ostaneet autoon valmiiksi vakuutukset. Autoa hakiessa tiskillä on kuitenkin ilmoitettu vakuutusten olevan vain vertailusivuston vakuutuksia, joten ja ne eivät tällöin ole olleet vuokrausfirman omia tarvittavia vakuutuksia.
– Vakuutus Omaniin on voimassa yhden viikon.
– Navigaattori oli matkalla aivan turha ja parhaiten pärjää lataamalla offline karttoja Google mapsista, here we go:sta tai maps.me:sta.
 

Autonvuokraus Lähi-idässäAutonvuokraus Lähi-idässä

 

Turvallisuus Lähi-idässä

Turvallisuustilanne molemmissa maissa on lähtökohtaisesti hyvä.
Ulkoministeriön sivuilta kannattaa tarkkailla ajankohtaista turvallisuustilannetta ja tehdä aina matkustusilmoitus.
 

Lähi-itä_ (1)Jos joku olisi muutama vuosi sitten kertonut minun tulevan ajamaan autoa Lähi-idässä, olisin nauranut itseni hysterian partaalle.
En olisi ikinä uskonut Lähi-idän olevan ensimmäinen maa, jossa ajaisin ensimmäistä kertaa pelkästään itse.

 
 

Liikenne Lähi-idässä

Lähi-idän liikenne oli asia mitä jännitin eniten koko matkaan liittyen. Jännitys osoittautui kuitenkin melko turhaksi, sillä suurista nopeuksista huolimatta, Lähi-idän liikenne oli melko samanlaista kuin Suomessa. Aasialaiset äkilliset kaistojen vaihdot ja Georgialaiset kaaosmaiset ajotavat puuttuivat täysin. Kaistoja ei vaihdettu tööttipohjassa, keskellä liikenneympyrää ei jääty kaverin kanssa vaihtelemaan kuulumisia eikä liikenteestä muutenkaan löytynyt mitään kovinkaan kaoottista. Selkeisiin sääntöihin tottuneille suomalaisille kaikki oli mukavan hallittua ja selkeää.
 

Lähi-itä (11)Valtatiet olivat todella hyvässä kunnossa eikä liikennettä ollut ruuhkaksi asti kuin kaupungeissa.

 
Liikenteen osalta en kuitenkaan täysin harmailta hiuksilta välttynyt, sillä niitä minulle aiheuttivat kolmikaistaiset liikenneympyrät. Kotipaikkakunnaltani Mikkelistä löytyy vain muutamia tuiki tavallisia liikenneympyröitä, joten voitte vain kuvitella sen tuskan määrän, kun ensimmäiseen kolmikaistaiseen ympyrään sujahdin. Pää pyöri ilmansuunnasta toiseen kuin mikäkin flipperi, kun yritin epätoivoisesti oikeaa kaistaa valita. Rakas äitini, eli tämän reissun kartturi, sai kuunnella korvat punaisena tyttärensä rattiraivoa ja stressiä Lähi-idän liikenneympyröissä. Tämä saattaa kuulostaa jonkun korvaan dramaattisen liioitetulta, mutta ajo 18 liikenneympyrän läpi varttitunnin sisään ilman hajuakaan oikeasta kaistasta, repi tietämättömän sielua palasiksi.
 
– Valtatiet Lähi-idässä ovat todella hyvässä kunnossa. Tavallisella henkilöautolla pärjää oikein hyvin ja ainoastaan vuoristotiet Omanissa olisivat vaatineet nelivedon alle.
– Nopeusrajoitukset ovat maksimissaan Arabiemiirikunnissa 140km/h ja Omanissa 120km/h.
– Molemmissa maissa on runsaasti poliiseja vartioimassa liikennettä ja noin 5km välein teiltä löytyy myös nopeusvalvontakameroita. Vaikka kuinka tarkasti yritin nopeuksia noudattaa, niin onnistuin silti saamaan yhdet ylinopeussakot. 100km/h alueella ylitys oli 10-20km/h ja sakko 80€.
 
Lähi-itä (8)
 

Liikennesäännöt Lähi-idässä

Niinkuin jo aiemmin mainitsin, niin näiden kahden maan liikennettä valvotaan todella tehokkaasti. Tämä näkyy myös erikoisissa säännöksissä sekä laeissa. Muutamat huvittavat lakipykälät mainitakseni, Omanissa punaisia päin ajamisesta saattaa joutua jopa vankilaan. Jotkut sanovat sitä vain pelottelukeinoksi, mutta muutama paikallinen henkilö on vahvistanut tuosta rikkeestä kiinni jäävän menettävän ajokorttinsa sekä joutuvansa muutamaksi päiväksi vankilaan. Huhujen mukaan, myös kännykän käytöstä liikenteessä, voi rapsahtaa vankila reissu.
Toinen hauska seikka, johon itseasiassa ensimmäistä kertaa törmäsin Matka maailman ympäri 80 vuodessa – blogin kautta oli, että myös likaisella autolla ajamisesta saattaisi saada Omanissa sakot. Tämän vahvisti minulle vielä paikallinen asukas, kun siitä kyselin.
Lähi-idässä, tai ainakin Omanissa, ajetaan päivisin ilman ajovaloja. Tämä oli minulle vaikea muistaa, joten posottelin menemään täysi valaistus päällä koko ajan.
Ylinopeussakot Omanissa tulee vasta 15km/h ylityksestä. Arabiemiirikunnissa tosiaan nappasin itselleni 80€ sakot 10-20km/h ylityksellä. Poliisit valvovat ajonopeuksia yhdessä peltipoliisien kanssa, mutta sen lisäksi teiden pientareille on saatettu piilottaa ekstra kameroita.
 

Autonvuokraus Lähi-idässäKatselin taustapeilistä kun laskeva ilta-aurinko värjäsi taivasta kullan keltaisilla sävyillä. Aavikolta tuulen puuska riepotteli
kasan kultaista hiekkaa pitkin valtateitä, kuin koristeeksi maalaukseen. En voi uskoa kuinka kaunis maailma oli juuri sillä hetkellä.

 

Tankkaaminen Arabiemiirikunnissa ja Omanissa

Tankkaamista Omanissa ei tarvinnut missään hoitaa itse. Polttoaineen pystyi maksamaan tankkaajalle käteisen lisäksi myös kortilla. Arabiemiirikunnissa tankkaajia ei kaikilla asemilla näkynyt, joten siellä tankkaaminen taitaa suurimmaksi osin jäädä kuskin hommaksi. Liikenteeseen lähtiessä kannattaa aina tarkistaa mistä löytyy seuraava bensa-asema, sillä välimatkat huoltoasemien välillä voivat olla jopa satoja kilometrejä.
 
– Ajoimme neljän päivän aikana noin 1360km ja bensaan meillä kului noin 50€.
 
Lähi-itä (18)
 

Lähi-itä (19)Kävimme paljon keskusteluja paikallisten kanssa juurikin huoltoasemilla. Kaikki halusivat kuulla minne olimme menossa,
mistä tulossa, miksi matkustimme Omaniin ja mitä tykkäsimme heidän maastaan.

 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 

Rajanylitys Arabiemiitikunnista Omaniin ja toisinpäin

Abu Dhabista päin ajaessa rajanylitys Omaniin ja takaisin tapahtui Khatm Al Shiklahissa. Muut sallitut ylityspaikat ovat Ras Al Khaimah ja Hatta border.
Kummastakin suunnasta rajanylitykseen sekä rajamuodollisuuksiin meni arviolta 30 minuuttia.
Omaniin mentäessä rajanylitys oli melko sekavaa ja sisälsi jopa yhden työmaa-alueen, jossa piti ajella vastaantulevien kaistaa. Ajoinkin tässä kohtaa vikaan, kun lähdin luonnollisesti myötäilemään oikeanpuolista liikennettä. Oikeanpuoleinen kaista ei kuitenkaan vienyt rajan yli, vaan suoraan jonkin viraston pihalle. Pihamaalle oli parkkeerannut poliisi, joka heti meidät nähtyään halusi nähdä kaikki auton paperit. Omaniin ostettua autovakuutusta katsellessa poliisi rupesi väittämään sen olevan vanhentunut. Papereissa luki vakuutuksen keston päivämäärät muodossa 2019/02/10 – 2019/09/10 (vuosi/päivämäärä/kuukausi), joista jälkimmäisestä poliisi innostui väittelemään sen tarkoittavan syyskuuta lokakuun sijaan. Toitotin poliisille ottaneeni auton sekä vakuutuksen juuri paria tuntia aikaisemmin ja että vakuutus ei missään nimessä ollut vanhentunut.
Selitykseni ei auttanut ja poliisi viittoi minut selvittämään asiaa virastorakennuksen sisälle. Siellä toinen henkilö yritti jankata samaa asiaa minulle viitisen minuuttia, kunnes yht´äkkiä papereista löytyikin joku arabiankielinen teksti ja homma olikin ok. Yritin vielä pyytää häneltä korjausta papereihin, ettei minun tarvitsisi tätä keskustelua enää kenenkään kanssa uudestaan käydä, mutta kuulemma en tarvinnut. Sitten tämä mies huiteli kanssani pihalle ja osoitti mistä ajella pois.
Omaniin päin ajaessa yhdellä luukulla piti myös maksaa jostain syystä jokaisesta matkustajasta 30 dirhamin maksu (7,30€).
 

Lähi-itä (5)Tältä näytti Thriftyltä saatu vakuutus Omaniin

 
Lähi-itä (20)Khatm Al Shikla

 
Omanista Arabiemiirikuntiin saapuessa, odotti meitä rajalla täysin erilainen sirkus. Rajanylityspaikan keskivaiheilla meidät käskettiin jättämään auto keskelle raja-aluetta ja siirtymään virastorakennukseen. Sisällä passimme leimattiin ja silmämme kuvattiin jollain laitteella. Leimojen saamisen jälkeen seuraavalla pisteellä tullivirkailijat katselivat pintapuolisesti koko auton sisäpuolelta sekä tarkastivat paperit.
Minulle kerrottiin, että rajalla saatetaan tonkia tavaroita huolellisestikkin ja jos matkassa on reseptilääkkeitä, niin niille kannattaisi olla mukana asianmukaiset paperit. Jos sinulla on reseptilääkkeitä, niin suosittelen tutustumaan tarkemmin maiden lääkeainesäännöksiin ja muihin lakeihin.
 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 

Autolla ajaminen naisena Lähi-idässä

Siinä missä olemme tottuneet lukemaan kaiken olevan kiellettyä naisilta Lähi-idässä, on ainakin autolla ajaminen poikkeus siitä. Jopa Saudi Arabia on alkanut myöntämään ajo-oikeuksia naisille, joten joissain määrin tasa-arvoiset oikeudet ovat täälläkin toteutumassa. Arabiemiirikunnissa näin yhden naispuoleisen taksikuskin ja Omanissa muutamaan naisen ajelemassa perheensä kanssa. Omanissa naiset ovat saaneet ajaa autoa 1970-luvulta asti.
 
Lähi-itä_ (3)
 
En kohdannut matkalla minkäänlaisia huolia liittyen autolla ajamiseen naisena, joten se on täysin turha huoli. Ihmiset olivat todella ystävällisiä sekä avuliaita. Me pukeuduimme uskontoa kunnioittavasti peittäen olkapäät sekä polvet. Tätä suosittelen kaikille turhanpäiväisen huomion välttämiseksi.
 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 

Yleiset vinkit

Suomalainen ei tarvitse Arabiemiirikuntiin erillistä viisumia, mutta Omaniin kyllä. Viisumin saa haettua etukäteen Omanin poliisin sivuilta, jossa se maksaa 5 rialia (n. 11,80€). Viisumi tuli hyväksyttynä sähköpostiin muutamassa minuutissa ja sitä varten tarvittiin liitteeksi kopio passista sekä kasvokuva (riitti pelkkä itse otettu kuva). En tiedä, olisiko maateitse saavuttaessa rajalta saanut ostettua viisumin vai ei. Viisumi on voimassa 10 päivää.
 
1970 luvulle asti lähes suljettuna pysynyt Oman on muutamien vuosien ajan nostanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa ja tullut tutuksi ihmisten puheissa. Oman on yksi niistä harvoista arabimaista, joissa ei ääri-islamilaisuutta ole vielä ainakaan tavattu eikä maata ole liitetty terrorismiinkaan. Itse asiassa, Oman on turvallisuusluokitukseltaan saman tasoinen kuin Suomi.
 
Lähi-itä (7)
 
Lähi-idässä on hyvä pukeutua uskontoa sekä kulttuuria kunnioittaen. Olkapäät ja polvet suositellaan peittämään julkisilla paikoilla. Pidin itse lähes koko ajan kevyitä nilkkapituisia kangashousuja sekä t-paitaa. Vaikka ulkona lämpötilat olivatkin lähes 40 astetta, en silti kokenut pukeutumista liian ahdistavaksi. Mielummin kuljen kaupungilla peittävämmin kuin tuntien itseni tällaisessa maassa alipukeutuneeksi.

 
Autonvuokraus Lähi-idässä
 

Autonvuokraamisesta Dubaissa voi lukaista Tämä matka – blogista:
Autonvuokraus Dubaissa ja ajo UAE:ssa – Jalla! Jalla!

Lisää autoilusta sekä vinkkejä:
Matka maailman ympäri 80 vuodessa – blogista
Boardingtime – blogista
Irtiottoja – blogista

 

Lähi-itä (12)Autonvuokraus Lähi-idässä

 

Lue lisää Omanin ja Arabiemiirikuntien seikkailuistamme:
Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystinen Oman
Wadi Shab, Oman – Vehreä keidas keskellä karua kanjonia
Bimmah Sinkhole – Kristallinkirkas luonnonallas Omanissa

 

Maaginen Sheikki Zayedin moskeija – Abu Dhabi
Ikimuistoinen ilta hiekkadyyneillä – Aavikkosafari Abu Dhabi

 

Lähi-itä (1)Abu Dhabi

 

Wadi (31)Oman

 

sheikkizayedmoskeija_sisäpiha (2)Abu Dhabi

17 Comments

 • Laura/ Lauran tarakalla

  Tosi hyvä ja informatiivinen postaus, kiitos siitä! Itseäni ajoneuvon vuokraustilanteessa hermostuttaa eniten juuri nuo vakuutukset, mikä on oikeasti oltava ja mikä on vain lisämyyntiä turistille. Koitteko tarpeelliseksi laittaa huivia päähän/hiuksille missään vaiheessa matkaanne, jos moskeijakäyntejä ei lasketa?

  T. Laura/ Lauran tarakalla

  • Sandra

   Ei koettu tarpeen! 🙂
   Kiitos paljon. Vakuutukset on kyllä hermostuttavia aina, mutta olen kokenut että aina kun ostaa vakuutuksen suoraan myyjältä, ei voi mennä kovin pahasti pieleen! 🙂

 • Travelloverin Annika

  Noissa maissa, missä naiset ylipäätään ajavat autoa, en näe, että naisena auton vuokraamisessa olisi mitään erityistä. Lähi-idässä on niin voimakas autoilukulttuuri, että julkista liikennettä tosiaan on vähän, mutta juuri siksi tiet myös hyvässä kunnossa ja usein liikennemääriin nähden ihan tarpeettoman leveitä. 🙂

  • Sandra

   Niinpä! Aluksi ajatus tuntui tosiaan todella pelottavalta, mutta oli kyllä helpotus huomata kuinka helppoa kaikki sitten oli!

 • Ne Tammelat

  Ihan mahtavaa, että uskalsit lähteä ajamaan ja seikkailemaan! Oman kuulostaa kyllä houkuttelevalta kohteelta ja jos autoilu tosiaan sujuu noin helpon kuuloisesti, niin sitähän voisi jopa harkita. Nuo rajamuodollisuudet ovat kyllä itsessään kuumottavia, mutta hankala niistä on kieltäytyäkään jos haluaa matkan jatkuvan. Mitä kaikkea meistä enemmän reissaajista onkaan dokumentoitu eri maiden rajoilla…

  • Sandra

   Niinpä! 🙂 Näin jälkeenpäin ajateltuna varsinkin kaikki tuntui sujuvan sitten ihan helposti. Alku jännitti ja päätöksen tekeminen täällä kotona! 😀

 • Sofia / Project Forever

  Oi, miten halpaa bensaa! 😀 Oman on sellainen kohde, johon itsekin haluaisin vielä matkustaa, vaikka Arabiemiraateissa olen jo käynyt enkä ajatellut sinne enää palaavani. Roadtrip voisi olla kyllä kiva kokemus!

 • Anna

  Wau! Oletpa rohkea! En nyt itsekään ole ihan vellihousu, mutta olisin kyllä varmaan kahdesti joutunut miettimään tuohon samaan ryhtymistä. Tosi kiva kuulla ettei teillä muutenkaan ollut ongelmia. Rohkaiseva esimerkki!

  • Sandra

   Kiitos paljon Anna! 🙂 Tuo päätös jännitti niin paljon! 😀 Onneksi kaikki meni hyvin ja liikenne yms oli helppoa.

  • Sandra

   Voi kiitos paljon Paula! ^_^ Tuo päätös ajamisesta ei ollut helppo eikä nopea prosessi. Jännitin sitä todella paljon! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *