Arabiemiirikunnat

Abu Dhabi – Kultaisia auringonnousuja pilvenpiirtäjien takaa

Abu Dhabi
Arabiemiirikuntien pääkaupungin, Abu Dhabin, siluetti kohoaa aavikon reunamilta kuin tyhjästä. Horisontissa piirtyvät pilvenpiirtäjät ovat toinen toistaan korkeampia sekä hienompia. Abu Dhabi, tuo tyylikäs taiteen sekä huippumodernin arkkitehtuurin keidas, on yksi Arabiemiirikuntien suosituimmista sekä vauhdikkaimmin kasvavista matkakohteista. Alle vuosikymmenessä kaupunki on muuttunut pienestä kalastajakylästä yhdeksi maan suurimmista metropoleista.
 
Abu Dhabi
 
Arabiemiirikunnat ovat tulleet vuosien varrella tunnetuksi Dubain kaltaisista loisteliaista lomaparatiiseista ja sitä Abu Dhabikin on. Vauraus näkyy ja tuntuu. Keinotekoisesti aavikolle rakennettu kaupunki on matkakohde, josta etsitään Lähi-idän mystiikkaa sekä luksusta. Kaupungin hienoimmat hotellit ja ostoskeskukset kilpailevat loistokkuudellaan emiirien palatsien sekä miljoonia maksaneiden moskeijoiden kanssa. Kaikkialla kimaltelee ja on puhdasta.
 
arabiemiirikunnat (17)
 
Abu Dhabi
Abu Dhabi
 
Persianlahden trendikkäin kohde Dubai on siis saanut vierelleen kilpailijan, joka sekin tietenkin jakaa mielipiteitä eettisestä näkökulmasta. Raipparangaistuksia, kuolemantuomioita, orjatyövoimaa sekä prinsessojen pakomatkoja? Kätkevätkö Arabiemiirikuntien loisteliaat palatsit sekä kultareunuksiset ostoskeskukset taaksensa tällaisia tarinoita? Tämänkaltaiset kysymykset pompsahtivat väkisin ainakin minun mieleeni Arabiemiraattien lomaa varatessa. Omat kokemukseni eivät kuitenkaan pysty totuutta näistä asioista sen enempää valottamaan ja tyydyn vain kertomaan matkakokemuksistani maahan.
Ajoin Arabiemiraattien matkallani Abu Dhabista Omanin sulttaanikuntaan asti, enkä matkanvarrella nähnyt mitään kovinkaan poikkeavaa tai ihmeellistä. Tavallista maalaiselämää ja tavallisia ihmisiä. Elämän keskiössä on uskonto ja päivän askareita tahdittavat säännölliset rukoushetket.
Abu Dhabin rakennustyömailla taasen oli paljon ulkomaalaista työvoimaa, ihan niinkuin vaikkapa meillä täällä. Työolot eivät näyttäneet hurjia ulkolämpötiloja lukuun ottamatta erilaisilta, mutta en väitä, etteikö sitä palkkojen suhteen orjatyövoimaksi voitaisi lukeakin.
 
Abu Dhabi
 
Abu Dhabi
 
Abu Dhabi
 
Reilun 2,7 miljoonan asukkaan trendikäs pääkaupunki sijaitsee vain noin 150km päässä suositusta Dubaista. Kuten Dubaissakin, niin myös Abu Dhabissa lomailijoita hemmotellaan suurien ostareiden lisäksi kulttuurilla ja erilaisilla teemapuistoilla. Vasta muutama vuosikymmen sitten öljytuloilla vaurastunut maa onkin satsannut paljon kaupankäyntiin sekä matkailuun.
Formuloista tutuksi tullut Yas island – saari on lapsiperheiden paratiisi useilla teemapuistoillaan, kun taas Abu Dhabin keskustassa kulttuurin nälkäiset voivat tutustua vaikkapa Louvren museoon Saadiyat saarella.
Aavikkosafarit sekä miljoonia dollareita maksanut Sheikh Zayedin moskeija ovat ehdottomasti Abu Dhabin vetovoimaisimpia elämyksiä.
Kaikkien näiden lisäksi Abu Dhabi on myös täydellinen lomakohde pelkästään laiskotteluun. All inclusive- hotellit hemmottelevat arjenpakolaisia herkkuja notkuvilla buffet pöydillään ja suurilla allasalueillaan. Vaikka lomallasi et tekisi mitään muuta kuin makoilisit hotellin uima-altaalla, et luultavasti jäisi mistään edes paitsi.
 

arabiemiirikunnat (26)Yas island

 

arabiemiirikunnat (29)Sheikh Zayedin moskeija

 

Abu DhabiAavikkosafari

 

Abu DhabiPresidentin palatsi

 

arabiemiirikunnatPresidentin palatsin 12 000 kiloa painavasta kattokruunusta löytyy vaatimattomat 350 000 kristallia.

 

arabiemiirikunnat (4)Khalidiya Palace Rayhaan Hotel.
Aavikon laitamille rakennettu Abu Dhabi on täynnä loistokkaita hotelleja,
uudenkarheita ostoskeskuksia sekä kimaltavia palatseja.

 

arabiemiirikunnat (9)Hotellin alueelta ei olisi välttämättä tarvinnut poistua edes ruokailemaan. Hotelleilla on jokaiselle aterialle omat buffet tarjoilut.
Halpaa se ei kuitenkaan ole,
sillä esimerkiksi aamupala maksoi erikseen ostettuna ”vain” 18€
ja se myytiin meille puoleen hintaan. En ollut ostanut aamupalaa meille etukäteen,
sillä jostain syystä kuvittelin hotellin läheltä löytyvän kahviloita tähän tarkoitukseen.
Niitä ei kuitenkaan ollut ja esimerkiksi Starbucks kahvi maksoi noin 4-5€.

 

Abu Dhabi
 
arabiemiirikunnat (24)Crowne Plaza Abu Dhabi – Yas Island

 
Kolmen päivän Abu Dhabissa vierailun aikana yritin etsiä kaiken tuon loisteliaisuuden keskeltä myös jotain kosketusta paikallisuuteen. Ruokaa, vaatteita, mausteita, tai edes jotain pilkahdusta maan kulttuurista. Etsin sitä kuitenkin ilmeisesti täysin vääristä suunnista, sillä lähin kontakti minkä paikallisten kanssa Abu Dhabissa sain tehtyä oli, kun ryntäsin vilvoittelemaan ilmastoituun bussipysäkkikoppiin 40 asteen paahtavassa helteessä. Silloin sain ymmärtäväisiä, hieman jopa huvittuneita katseita työmatkalaisilta. He luultavasti pohtivat, että kuka hullu tässä helteessä edes yrittää kävellä.
Toinen kohtaaminen taisi tapahtua skeittiparkilla, kun joukko nuoria tuli seuraamaan haltioituneina veljeni Jaakon skeittaamista ja kolmas, kun tilasin arabialaista ruokaa ostarilla. Sinkkuelämää elokuvan värikkäät basaarit loistivat poissaolollaan ja mausteiden taianomainen tuoksu ei leijaillut kaduilla vastaan. Oli vain pilvenpiirtäjiä ja aidattuja hotelleja. Paikallisuutta taitavat edustaa tällä vuosituhannella Abu Dhabissa rakennustyömailta löytyvät ulkomaalaiset raksaukot sekä hulppeilla autoillaan ajelevat öljysheikit.
 
arabiemiirikunnat (15)
 

arabiemiirikunnat (12)Skeittiparkilla saa yleensä juteltua paikallisten kanssa melko helposti, kun on yhteinen harrastus josta puhua.

 

arabiemiirikunnat (10)Yksi seikka, mitä jäin myös lomaltani kaipaamaan oli iltaelämä. Kaikki muu oli kyllä Abu Dhabiin onnistuttu rakentamaan,
mutta meille suomalaisille etelänmatkoilta tutuksi tullut tunnelmallinen rantabulevardi puuttui täysin.
Kaupungissa ei myöskään kävelty minnekään ja siitä piti huolta lähinnä helle, mutta myös valtavat välimatkat.

 
Huippumoderni Abu Dhabi ei onnistunut lumoamaan minua mystiikallaan eikä siitä tullut mieleen tuhannen ja yhden yön tarinat. Ne piirteet löytyivät rajan takaa Omanista. Kuitenkin Abu Dhabi oli helppo muutaman päivän kaupunkilomakohde täynnä erilaisia aktiviteettejä. Jos siis etsit takuuvarmaa lämpöä, hienoja hotelleja valtavine uima-allas alueineen, tyylikkäitä ostoskeskuksia, elämyspuistoja, sekä emiirien palatseja ripauksella Lähi-idän mystiikkaa, olet löytänyt itsellesi täydellisen paikan lomailuun.
 
arabiemiirikunnat (8)
 
Nice to know:
– Maa koostuu seitsemästä emiirikunnasta, ja sen pinta-ala on noin 83 600 neliökilometriä. Emiraatit ovat: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujaira, Ras´s al-Khaima, Sharja, Umm al-Qaiwain. Arabiemiirikuntien väkiluvuksi on arvioitu noin yhdeksän miljoonaa, joista suurin osa on kansalaisuutta vailla olevia vierastyöläisiä.
– Viisumia Suomen kansalainen ei tarvitse alle 90 vuorokautta kestävällä matkalla.
– Taksilla kulkeminen on todella halpaa. Noin 19km matka maksoi alle 10€.
– Avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat maassa rikos. Maassa ei katsota hyvällä julkisia hellyydenosoituksia sekä homoliitot ovat lainvastaisia. Julkisesti ei pidä myöskään liikkua päihtyneenä.
– Lähi-idässä on hyvä pukeutua uskontoa sekä kulttuuria kunnioittaen. Olkapäät ja polvet suositellaan peittämään julkisilla paikoilla.
– Jos sinulla on reseptilääkkeitä, niin suosittelen tutustumaan tarkemmin Arabiemiirikuntien lääkeainesäännöksiin ja muihin lakeihin.
– Maan yleinen hintataso on lähellä Suomea.
– Maan pääuskonto on islam, joten alkoholia myyvät lähinnä vain hotellien baarit.
– Autonvuokraus sekä bensa on halpaa. Lue lisää autonvuokraamisesta tästä.
 

Safari (37)
 
Abu Dhabi
 
Lue myös:
Maaginen Sheikki Zayedin moskeija – Abu Dhabi
Autonvuokraus naisena Lähi-idässä – Ajaminen Arabiemiirikunnissa ja Omanissa
 
Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mystinen Oman
Wadi Shab, Oman – Vehreä keidas keskellä karua kanjonia
Bimmah Sinkhole – Kristallinkirkas luonnonallas Omanissa

 
Abu Dhabi
 
Abu Dhabi

12 Comments

 • Jenna / Citylights & Sunsets

  Me tehtiin miehen kanssa pieni Turnee Arabiemiraateissa muutama vuosi sitten, majoituttiin viikko Sharjahissa, josta käytiin melkein päivittäin Dubaissa ja tehtiin päiväretki Abu Dhabiin. Pakkoa sanoa, että tykkäsin Abu Dhabista enemmän kuin Dubaista. Vanhoillinen Sharjah nyt oli ihan oma lukunsa alkoholikieltoineen ja omituisine sääntöineen.. Äärimmäisen konservatiivinen paikka, mutta ielenkiintoinen kokemus ehdottomasti. Sai ehkä vähän vastakaikua naapuriemiraattien ostoskeskusten loistoon ja pääsi näkemään paikallisten arkea siellä jotenkin eri tavalla.
  Sheikki Zayedin moskeija oli upea, siellä voisin vierailla uudestaankin!

  • Sandra

   Luulen myös, että en Dubaihin olisi lämmennyt Abu Dhabia enempää. Mielenkiintoista oli käydä kaupungissa ja se moskeija on todentotta uskomattoman kaunis. Iltaisin todella tunnelmallinen.

 • Elina | Vaihda vapaalle

  Aika hyvin puit sanoiksi minunkin ajatukseni Abu Dhabista. Tosin omasta vierailusta siellä on melkein vuosikymmen, mutten usko, että se ainakaan yhtään autenttisemmaksi on siitä muuttunut. Oman oli kyllä niin ihana ja lämmin Emiraatteihin verrattuna.

  • Sandra

   Joo tuskin on muuttunut! 😀 Oman oli paljon viihtyisämpi omaankin makuun. Abu Dhabissa sai kyllä nollattua ajatukset, kun ei ollut koko ajan jotain ohjelmaa missä olisi pitänyt olla menossa.

  • Marttiina | Onioni.fi

   Mielenkiintoinen postaus. Tuo Sheikh Zayedin moskeija olisi ollut kyllä hieno nähdä (upeat kuvat!), mutta ei ehditykään Dubaista käsiin sinne matkaamaan. Dubain perusteella Arabiemiraateista jäi aika hämmentynyt fiilis muun muassa sen luksuksen ja ihmisen rakentaman keinotekoisuuden takia. Onneksi mekin tehtiin tuolta käsin matka Omaniin, joka oli sen sijaan positiivinen kokemus, ja maana mielenkiintoinen – menisin mieluusti uudelleenkin.✨✨🌴

   • Sandra

    Moskeija oli tosiaan huikea! 🙂 Muuten ei ehkä ihan minun kohde, mutta mielenkiintoista oli se nähdä. 🙂

 • Sanna I Seven Seas

  Kiitos postauksesta! Mielenkiintoisen rehellisesti kirjoitettu, kun itseäni juuri kiinnostaisi se mystiikka, minkä olen luonut tuonne, mutta harmillista kuulla, että sitä ei sieltä juurikaan löydä. Aavikkosafarille kuitenkin joku päivä haluaisin ja telttailemaan aavikolle. Täytyypä lukea nuo sinun muut postaukset myös! 🙂

  • Sandra

   Joo ja ehdottomasti tuo on kiva tukikohta, jos tarkoituksena nähdä muutakin. Aavikkosafari oli tosi kiva kokemus kaikessa perus turistisuudessaan. 🙂

 • Ne Tammelat

  Mielenkiintoista lukea tästä paikasta sillä jos kaikki menee hyvin, niin tämä on yksi tämän vuoden matkakohteistamme.

  Mukavaa reissuvuotta 2020!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *