Matkailu

8 x seikkailijan kesäloma – Kaukasus vuorilta Turkin maanalaisiin luolakaupunkeihin

Kevät tekee kovaa vauhtia tuloaan tänne pohjolaankin ja omat ajatukset ovat alkaneet jo harhailla kohti tulevaa kesälomaa. Skyscanner, Momondo sekä kaiken maailman lentodiili sivustot ovat eri välilehdillä, eikä juuri sitä oikeaa maata lomalle meinaa löytyä. Osa minusta haluaisi hypätä Välimerellä laivan kyytiin sekä tutkia Kreikan saaria, osa taas lähteä vuoristomaisemiin vaeltamaan. Toisaalta haluaisin hypätä autonrattiin ja tutkia Islannin uskomatonta luontoa tai sitten haluaisin viettää viikon Italialaisella viinitilalla.
Ennen kuin saan itse päätettyä minne tulevan kevään loma minut vie, päätin koota blogiin muutamat omat vinkkini seikkailijan kesälomalle.
 
1. Montenegro
Montenegro on yksi Adrianmeren nousevista tähdistä, eikä suotta.
Kotorinlahti on yksi Montenegron suosituimmista kohteista ja suosion syy on puhtaasti sen kauneus. Vanhankaupungin viehättävät pienet kujat kutsuvat ohikulkijan astumaan syvemmälle kaupungin uumeniin sekä seikkailemaan tiensä vanhoille linnoituksille.
Kiireinen Budvan ”riviera” houkuttelee rantalomalle sekä vanhankaupungin kujat heittäytymään historian pauloihin. Pohjoisemmassa lukuisat kansallispuistot tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia toisensa perään ja Montenegro onkin yksi kauneimmista luontokohteista. Montenegro on monipuolinen ja varmasti koko perheelle sopiva matkakohde.
 
Lue lisää kirjoituksiani Montenegron kohteista tästä.
Norwegian avaa keväällä uuden suoran lentoreitin Helsingistä Tivatiin.

KesälomaBudva

 

montenegroKotor

 

KesälomaDurmitor

 
2. Georgia
Jos perinteiset kesälomakohteet eivät tänä vuonna iske ja haaveilet löytäväsi lomallasi sisäisen seikkailijan, on silloin Georgia sinulle sopiva kohde. Kaukasus vuorten syleilystä löytyvän piskuisen valtion rajojen sisäpuolelta löydät uskomattomia vuoristomaisemia, mielenkiintoista historiaa pursuavia kaupunkeja sekä muutaman rantakohteenkin. Georgia on myös kuuluisa herkullisista ruoista. Rakkauden sekä intohimon kokkausta kohtaan pystyy aistimaan missä tahansa syödessään ja Georgialaisittain ravintoloissa tilataan pöytä täyteen ruokaa sekä syödään yhdessä. Jokaiseen ruokailuun kuuluu jossain muodossa juusto ja kaikista tunnetuin ruokalaji on Hatšapuri. Vaikkei heti ensimmäisenä uskoisikaan, niin on Georgia myös viinimaa. Georgialaiset viinit ovat makeita, täyteläisiä ja ennen kaikkea edukkaita. Georgiaa voikin luonnon ohella myös suositella kulinaristeille.
 
”Kuvittele hetkeksi itsesi paikkaan, jossa jylhät lumihuippuisetvuoret, laakeat pellot sekä kuvaukselliset kirkot elävöittävät maisemaa. Istahdat auton kyytiin ja ajelet pieniä vuoristoteitä kohti edessä siintäviä Kaukasus vuoria. Maisema näyttää kauniilta ja seesteiseltä, etkä voi irrottaa silmiäsi ohi vilisevistä kylistä ja solista. Georgian maaseutu on kuin suoraan kuvitetusta sadusta, kaikkine vihreine notkoineen sekä syvine kanjoneineen. Kuitenkin heräät tästä taikakuplasta silmänräpäyksessä, kun kuolleesta kulmasta ohitukseen kaahaava Lada rikkoo tööttäilemällä täydellisen kuplasi. Kaistapäinen liikenne kapeilla teillä ei hevin päästä minua uudestaan nauttimaan tuosta zen-hetkestä ja seuraavat 1000 kilometriä pitkin Georgian maaseutua olen puristunut tiukasti automme penkkiä vasten turvavöihin kapaloituna.” – Matkalla Georgiassa tekstistäni.
Georgia on todellakin seikkailijan kesäloma valinta.
 
Lue lisää Georgian matkastamme tästä.
Tbilisin kansainväliselle lentokentälle lentää Helsingistä Riikan kautta AirBalticin siivin.

KesälomaGergeti Trinity Church

 

georgia (2)Somewhere in Caucasus

 

KesälomaMtskheta

 
3. Turkin Kappadokia
Yksi ehdottomista suosikeistani on Turkin Kappadokia. Keski-Anatolian ylängöllä sijaitseva muinainen Kappadokia on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kappadokia on täynnä mitä uskomattomampia laaksoja, luolakaupunkeja sekä kyliä. Se on geologisesti erittäin poikkeavaa seutua eikä mistään löydy vastaavanlaista uniikkia maisemaa. Alueella on kolme suurta ja useita pieniä tulivuoria, jotka ovat sylkeneet ilmoille miljoonien vuosien aikana valtavat määrät tuhkaa ja kun tuhka on pudonnut maahan, se on puristunut vähitellen tiiviiksi kivimassaksi, tuffiksi. Tuffia on helppo louhia, mutta joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa, siitä tulee kovaa kuin sementti. Kappadokian alue on karua, joten kotien rakentaminen puusta on ollut aikoinaan mahdotonta. Ihmiset huomasivat voivansa louhia kotinsa kiven sisään, jonka seurauksena koko Kappadokian alue onkin täynnä luolataloja sekä maanalaisia kaupunkeja. Noin kaksisataa löydettyä maanalaista kaupunkia on alun perin rakennettu pakenevien kristittyjen suojiksi vainojen alta.
Yhtenä Kappadokian erikoisuuksista on sadat kuumailmapallot, jotka kohoavat auringonnousun aikaan taivaalle. Kokemus on todellakin maaginen, niin kuumailmapallosta katsottuna, kuin maan kamaraltakin.
 
Lue lisää Kappadokian reissuistani tästä.
Turkish Airlines lentää Kappadokiaan Helsingistä Istanbulin kautta.
 
Kesäloma
 
kappadokia (2)
 
kappadokia (3)
 
kappadokia (1)
 
4. Bosnia-Hertsegovinan Mostar
Bosnia-Hertsegovina on kovaa vauhtia elpymässä sodanjälkeisistä tuhoista ja onkin erittäin mielenkiintoinen vierailukohde. En ole ennen vieraillut kohteessa, jossa sodanjäljet ovat vielä tällä vuosikymmenellä niin käsinkosketeltavissa, kuin ne Bosnia-Hertsegovinassa ovat. Kun Mostarin vanhankaupungin kujat päättyvät, alkaa todellisempi nykyaikainen Mostar hahmottua. Sota ei vain ollut täällä 20 vuotta sitten, vaan se näkyy edelleen. En ensimmäisillä kävelykierroksilla tätä oikeastaan edes ajatellut ja mietin vain lähinnä miksi hienoja puistoja sekä kartanoita on jätetty ränsistymään.. Miksi hienon kiillotetun ostoskeskuksen vieressä on vain talon raunioita.. Seuraavana päivänä, kun tallasin näitä samoja katuja uudestaan, se todellisuus sitten iski. Nämä kaikki Mostarin soroiset pinnat olivat muistoja, muistoja jostain kamalasta. Nämä talot ja kadut, jotka on jätetty korjaamatta sodan jälkeen ovat kuitenkin osa Mostarin kiehtovuutta ja sen tarinaa.
Bosnia-Hertsegovinan matkalla ei kannata vain jäädä meidän tavoin Mostariin, vaan ottaa vaikkapa bussi Sarajevoon. Meidän reittimme Mostariin kulki Montenegrosta ja jatkoimme matkaa bussilla Kroatian puolelle. Kaupunkikohteiden lisäksi Bosnia-Hertsegovinan pohjois-osasta löytyy runsaasti luontokohteita.
 
Lue lisää Mostarista tästä.
Helsingistä ei tällä hetkellä ole suoria lentoja Sarajevoon, mutta yhdellä välilaskulla maahan pääsee kätevästi. Bosnia-Hertsegovinan matkan voi myös kätevästi yhdistää Kroatian tai Montenegron matkaan.
 
Kesäloma
 
bosnia (4)
 
bosnia (1)
 
Kesäloma
 
bosnia (5)
 
5. Makedonian Matka-kanjoni sekä Skopje
Jos todellakin etsii lomallensa jotain erikoista tai olet etsimässä lyhyttä viikonloppu kohdetta, niin miksipä et suuntaisi Makedoniaan.
Lähes kokonaan maanjäristyksissä tuhoutunut Skopje on rakennettu suurella rahalla uuteen uskoon, eikä kaupungin kaduilla kävellessä oikein edes erota missä päin maailmaa on. Kaupunkikuvan ehostuksessa patsaita on pystytetty jokaiselle kulmalle ja uudet marmoriset pinnat kiiltävät kilpaa peilien kanssa. Järistyksistä selviytynyt vanhakaupunki on hurmaava ja sen erottaa uudesta Skopjen puolesta Vardar joki.
30 minuutin ajomatkan päästä löytyvä Matka-kanjoni on ihastuttava kohde luontoa rakastaville. Yövy kanjonin hotellissa ja nauti kanjonin tarjoamista aktiviteeteistä heti auringonnousun aikaan.
 
Lue lisää tarinoitani Makedoniasta.
Wizz Air aloittaa suorat lennot Turusta Skopjeen heinäkuussa.

KesälomaSkopje

 

makedonia (2)Matka-kanjoni

 

makedonia (1)Matka-kanjoni

 
6. Roadtrip Alpeille & Dolomiiteille
Parhaimpia reissujani pitkään aikaan on ollut viiden päivän talvinen roadtrip Alpeille. Vuokrasimme auton Saksan Munchenista ja lähdimme ajelemaan rauhalliseen tahtiin Sveitsin, Pohjois-Italian sekä Itävallan läpi. Yövyimme joka yö eri kohteessa ja majoituksen varasimme aina tien päältä. Talviset alppi maisemat olivat häkellyttävän kauniita ja voisinkin kuvitella maisemien olevan vieläkin häkellyttävämpiä kesäkuukausina. Kirkkaan kimaltavat vuoristojärvet sekä alppien mutkaisimmat maisemareitit ovat näkemisen arvoisia.
Italia on aina hyvä idea, joten tarvitseeko siitä sanoa muuta kuin: maisemat, pitsa ja viini.
Roadtrip sopii seikkailua etsivän kesälomalle kuin nakutettu.

Lue lisää Roomasta, Como-järveltä sekä muut jutut alppi roadtripistä.

italia (1)Pohjois-Italia

 

KesälomaPohjois-Italia

 

italia (3)Rooma

 

KesälomaRooma

 
7. Vilna
Romanttisen rosoinen Vilna on juuri sitä, mitä huoleton kaupunkilomalainen reissultansa halajaa. Vanhassakaupungissa romantikkojen aisteja herätellään kauniiden kahviloiden, puistojen sekä kujien avulla, kun taas rosoisuus tuodaan esille kaiken sen kauniin kyljessä.
Hurmaavan rappio romanttinen Vilna on varmasti yksi seuraavien vuosien suosituimmista kaupunkilomakohteista ja siellä vierailun voi kätevästi yhdistää vaikkapa naapurimaasta löytyvän Riikan kanssa samaan matkaan. Vilna on matkailumaana todella edullinen, niin ruoan kuin majoituksenkin suhteen. Kirjoitinkin erikseen muutaman sanan Vilnan ravintoloista, joista voit lukea tästä. Vilna on myös siitäkin erikoinen kohde, että kaupungin sisältä löytyy mikrovaltio nimeltä Užupis. 1997 pelkästä kaupunginosasta tasavallaksi julistautunut Užupis, on mikrovaltio Vilnan kaupungissa, Vilnia joen toisella puolen. Valtiolla on käytössä oikean valtion tavoin oma presidentti, kansallislaulu, valuutta, lippu, perustuslaki, kirkko, postimerkki sekä noin 12 hengen armeija. Lisää tästä erikoisesta paikasta voit lukea tästä.
Vilnasta voit lukea tästä.
 
Vilnaan voi lentää Helsingistä suorin lennoin Finnairilla tai Riikan kautta vaihtaen AirBalticilla.

vilna (2)Vilna

 

Kesäloma

 

vilna (1)

 

Kesäloma

 
8. Dublin
Ihastuttava Irlanti hurmaa matkailijat uskomattomilla maisemilla, mutta tietenkin myös pubi kulttuurillaan. Dublinin kauniit kadut ovat täynnä toinen toistaan idyllisempiä pubeja ja useiden vanhojen olut tai viski brändien panimot ovat kaupungissa turisteille avoinna. Pubien lisäksi kaupunki tarjoaa paljon kulttuurillista nähtävää, kirjastoja, linnoja sekä upeita vanhoja kirkkoja.
Roadtrippaile omalla autolla ympäri Irlantia ja ihastu maaseutuun! Julkiset yhteydet Dublinista maaseudulle toimivat hyvin ja junalla matkustaminen on edullista.
 
Lue lisää meidän reissusta Dubliniin ja vierailusta Kilkennyyn.
 

dublin (3)

 

dublin (2)

 

Kesäloma

Miltä sinun kesälomasi näyttää? Oletko suunnittelemassa lomaa johonkin näistä kohteista?

 

Kesäloma

20 Comments

 • sari / matkalla lähelle tai kauas

  Suunnitelmia ei ole mihinkään näistä matkustaa kesällä mutta Kappadokia, Dublin, Dolomiitit ja Skopje ovat toivelistalla odottamassa hetkeään. Montenegrossa ja Bosniassa olemmekin käyneet ja Comojärvi on yksi omista suosikeistani.
  Meillä on kesäksi olemassa yksi suunnitelma; viikko Portugalin Portossa ja Lissabonissa. Muitakin juttuja kesään mahtuisi mutta aika näyttää toteutuuko.

  • Sandra

   Oh wau! Portugali olisi ihana kohde käydä! 🙂 Pitääkin sitten lueskella heti sun jutut sieltä!

 • Jenna / Huge passion for life

  Ihania kohdevinkkejä! Tässä oli itselle monta tuttua kohdetta, mutta uusia esim. Makedonia ja Kappadokia. Dolomiitit ja Pohjois-Italia polttelisi kovasti. Sinne ehkä syksyllä <3 Italia on kyllä maista sellainen ikisuoskki, jota voi aina suositella. Vilna on myös tosi kiva kaupunkilomakohde.

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta

   Tosi hyviä ja inspiroivia vinkkejä, kiitos! Ja muutenkin kivasti koottu postaus😊 Nuo kaikki houkutteli omalla tavallaan, mutta erityisesti ainakin Georgia, Kappadokia ja Bosnia-Hertsegovina kiinnostavat! Dolomiitteihin rakastuin viime kesänä, sinne on mentävä uudelleen😍 Montenegrosta oon nähny lähinnä tuon Kotorin, niin kaunista sielläkin ja maa tarjoaisi varmasti muitakin seikkailuja. Budvasta en oikein innostumut, ku siellä pikaisesti kävin.

   • Sandra

    Mahtavaa! Georgia ja Kappadokia ovat niin ihania kohteita! Voisin matkustaa niihin uudestaan ja uudestaan! Minäkään en syttynyt Budvalle..

 • Lilja Lumilla

  Ihania kuvia! Tuo Turkin Kappadokia onkin jo Instagramista tuttu – mahtoiko olla koko paikka instagrammaajia täynnä? Ihanalta näyttää kuitenkin myös muut paikat, enkä ole oikeastaan koskaan harkinnut vaikka Georgiaa matkakohteeksi. Noille mestoille pääsee kuitenkin varmaan edullisesti, joten täytyy varmaan laittaa listalle!

  Pääset muuten noista kuvien Flickr teksteistä eroon kun poistat koodin alusta data-flickr-embed=”true” -kohdan! 🙂

  • Sandra

   Hei kiitos! Enpä tiennyt tuota teksti juttua! 😅 Kappadokiassa olen käynyt kaksi kertaa ja ei todellakaan ole ollut täynnä. Tosi rauhallinen kohde ainakin toistaiseksi. Aamuisin tietenkin kaikki ovat liikenteessä palloja kuvaamassa, mutta ei ole vielä sellainen pilattu kohde. 🙂 Georgia on ihana paikka! Jos vain luonto, ruoka ja viini kiinnostaa, niin on todella hyvä kohde!

 • Terhi

  En tänä kesänä ole suunnitellut matkustaa noista kohteista mihinkään paitsi nyt parin viikon päästä Italiaan. Balkan kiinnostaa kuitenkin minua aina ja tuonne Kappadokiaan haluaisin joskus päästä. Tuo valinnanvaikeus on aina raastavaa.

 • Noora/Seikkailumielellä

  Tässä olikin monta kohdetta, joista olen joko haaveillut tai joissa olen ehtinyt jo käymäänkin. Georgia on kiehtonut jo kauan, tosin olen kuullut, että siellä lähes jokaiseen ruokaan laitetaan korianteria, joka puolestaan maistuu omassa suussani ihan saippualta 😀 Ei ehkä se paras ruokakohde minulle siis, mutta muuten kyllä hyvinkin kiinnostava!

  • Sandra

   Haha, Korianterista en osaa sanoa.. En muista olisiko sieltä pistänyt mikään maku läpi. Kaikki oli niiiiiin hyvää! 😀

  • Sandra

   Voisin lähteä Kappadokiaan kolmannen kerran ihan milloin vain! 😀 Vaikka jo tänä kesänä. :p

 • VEERAPIRIRA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi

  Ihana kohteita, etenkin Montenegro! ❤️ Meidän kesäsuunnitelmissa on Lontoo (vai onko enemmän kevättä, hmm), Tallinna sekä road trip telttaillen Lappiin ja Norjaan. Toistaiseksi näillä varmaan mennään vain, sillä kesä-heinäkuussa on järkyttävä määrän kaikenlaisia kissanristijäisiä, ettei oikeasti edes ehdi muualle. :’D

  • Sandra

   Montenegro on <3 Onhan siinäkin vaikka ja mitä!
   Meille varmistui Islanti!!! <3 En malta odottaa reissua!

 • Iida in Translation

  Harvoin tulee vastaan vinkkipostausta, jota lukiessa nousee ”jes jes jes, haluun mennä noihin kaikkiin paikkoihin”! Sen tämä postaus todellakin aiheutti. Balkanin kierros olisi tosi upea kokea joskus <3 Ilmeisesti maiden välillä on myös suhteellisen helppoa liikkua paikasta toiseen.

  Itsellä on kesälomasuunnitelmana tutkia lisää Japania, jossa asun elokuuhun asti, ja kenties pyörähtää Taiwanissa 🙂

  • Sandra

   Ihanaa! Kiitos <3 Maiden väliä on todella helppo taittaa busseilla. Ne ovat halpoja ja reittejä aika paljon netissä jo etukäteen myytävänä.
   Oi kun kuulostaa ihanalta! Japania on näkynyt paljon sosiaalisessa mediassa ja maa näyttää huikealta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *